Omstandigheden, ze kunnen je maken of breken

Omstandigheden, ze kunnen je maken of brekenWe zijn niet alleen op de wereld. We worden omringd door biljoenen mensen. Nu hb je daar uiteraard niet met iedereen contact mee. Maar wel met een aantal daarvan. Loos van dat aantal waar je contact mee hebt, kunnen we de energie van al die mensen wel voelen. Dat kan ons Zijn als mens beïnvloeden.

Los van contacten met de directe mensen om je heen, zijn er ook allerlei andere dingen en zaken waar we als mens mee te maken krijgen. En al die mensen, dingen en zaken, die kunnen ons maken of breken.

Het zijn allemaal omstandigheden in feite. Elk mens is anders, elk mens is uniek. De een trekt zich alles aan van wat er buien hem om gebeurt. De ander doet dat juist weer helemaal niets. Het kan ook zijn, dat je je niet bemoeit met de buitenwereld, maar er toch door wordt beïnvloed.

Omstandigheden, zoals je kunt lezen, ze kunnen je maken of breken en alles er tussen in. Als kind kun je niet zonder mensen om je heen. Je hebt ze nodig, om goed te leren hechten, om je wegwijs te maken om later zelfstandig del te kunnen nemen aan de maatschappij.

En zodra je de maatschappij instapt, word je eigenlijk al geconfronteerd met omstandigheden. Stel voor dat je ouders het allemaal niet zo nauw nemen. Dan voel je je al snel onveilig. Stel voor dat ze vaak ruzie hebben, of gescheiden zijn en je bij een van de ouders woont, maar die is niet over de scheiding heen.

Als kind voel je dit allemaal. Het zijn omstandigheden, maar ze kunnen je maken of breken. Op latere leeftijd, kun je hiervan knap last hebben. En als je niet wordt geleerd. Wie leert het overigens wel! Wat wel verstandig is om aandacht aan te besteden en wat niet. Kunnen omstandigheden je zo voor de voeten gaan lopen. Dat jij er door compleet verdwijnt en jezelf er dus door kwijtraakt.

Dan raak je overspannen, opgebrand en dan weet je niet waardoor het komt. Het zijn de omstandigheden geweest enerzijds, maar ook datgene wat je hebt meegekregen in je jeugd, waardoor jij wellicht een grote piekeraar bent geworden, die je allemaal nekken.

Het is nooit te laat om wijzer te worden. En om in te zien en te beseffen dat welke omstandigheid, jou, als mens kan maken of breken. Maar ook door het besef te gaan krijgen, moet ik mij door omstandigheden laten maken of breken?

Welnee, je hebt altijd en keuze. Om alles naast je neer te leggen. Maar doe dat maar is, als je gewend bent altijd overal mee bezig te zijn . Je druk te maken. Kun je wel heel stoer zeggen, ik blijf lekker in mijn eigen bubbel. Maar dan vergeet je toch wel één belangrijk element over het hoofd.

Je eigen brein. Die is inmiddels zo gewend om aan de macht te zijn, dat je dat niet zomaar stil kunt zetten, als je alles buiten jezelf om, wilt laten voor wat het is. Dan kom je er ook achter, wacht even.

Het zijn eigenlijk niet eens de omstandigheden die mij maken of breken. Het is de manier hoe of ik er zelf mee omga en binnen laat komen. Eenmaal bij deze stap, ben je waar je wezen moet.

Dan bedenk je als vanzelf. Alleen waar ik grip op heb, kan er zijn, dat kan ik oplossen. De rest is allemaal overbodig en die omstandigheden mogen er alleen nog maar zijn om mij te maken.

En nooit meer om mij te breken. Inclusief mijn eigen brein niet!

Medium Clarisa

Top-Paragnosten