Prioriteiten stellen één voor één

Prioriteiten stellen één voor éénPrioriteiten stellen één voor één. Begint jouw dag al gestrest, omdat je bij het wakker worden, waarschijnlijk na voor je gevoel een te korte nacht, jouw hoofd direct zich bezig te houden met wat er vandaag allemaal moet? Nou, dan helpen we, wij van Top-Paragnosten, je graag vanaf.

Je hoofd is net als een computer, wat je er in stopt, blijft er in en kan e rop een gegeven moment voor zorgen, dat je computer vastloopt. Omdat er zoveel overbodige rommel in terecht is gekomen en nooit is opgeschoond.

Als je niet regelmatig met jezelf rond de tafel gaat zitten en prioriteiten stelt, die ook opschrijft, waardoor je ze uit je brein haalt, loop ook jij vast. Dat kan een lange tijd duren, meestal zo rond ons 40ste beginnen we met vast te lopen.

Is ook niet zo gek zegt een medium van Top-paragnosten. Rond dit tijdstip in ons leven zeggen onze oergenen. Zo je hebt je best gedaan, hard gewerkt, kinderen op de wereld gezet, nu mag je tijd voor jezelf nemen.

Alleen worden we inmiddels wel 2x zo oud en staat niemand nog stil bij zijn oergenen. Het is dus een moment van vastlopen, waardoor je wel moet gaan luisteren naar je eigen lichaam. Hebben we nog nooit bij stil gestaan.

Alles liep als een geoliede machine. Maar die is inmiddels wel vol met rommel en dat nekt je. Hoe kun je er voor gaan zorgen, dat je dat vastlopen kunt voorkomen. Of als je dat inmiddels bent, de boel weer vlot kunt gaan trekken.

Wij van Top-Paragnosten geven je tips, inzichten en handvatten er voor mee. Ga elke dag eens bewust zien als 24 uur. Haal daar als eerste de uren slaap af, die jij echt nodig hebt. Wees daar eerlijk in naar jezelf.

Slaap is geen noodzakelijk kwaad, het is van de meest noodzakelijke tijd verdrijven. Plan het dus ruim in. Dan houd je nog bijvoorbeeld van de 24 uur zo’n 15 uur over. Die 15 uur gaan indelen in prioriteiten.

Wat is echt noodzakelijk? Verzorging van jezelf, eventuele kinderen, nee niet je partner, die is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen prioriteitenlijst. Hoeveel tijd heb jij zelf nodig, hoeveel uur nemen je kinderen in beslag? Dan houd je bijvoorbeeld nog zo’n 10 uur over. Ben je aan het werk, is dat bijvoorbeeld 6 uur per dag.

He, dan heb ik dus nog 4 uur over! Voor zaken als boodschappen, huishouden, eten koken, sociale contacten, dingen te regelen. Door het voor jezelf zo heel zichtbaar te maken, dat je eigenlijk elke dag maar zo’n 4 uur over hebt.

Heb je dan nu door waarom je in de ochtend al gestrest bent? Wat jij allemaal wilt op een dag, kan helemaal niet. Ook daar dus mee aan de slag en over de 7 dagen van de week verdelen. Zo dat is lekker nu heb ik overzicht, prioriteiten gesteld. Dit geeft rust.

Dan ben je er nog niet. Alles wat je nu voor jezelf ruimschoots het gepland als prioriteit, een voor een gaan doen. Niet met je hoofd al bij het ophalen zijn, terwijl je nog in de supermarkt bent. Leer jezelf dit echt aan.

In het moment te zijn van een activiteit. Dan nog één tip. Doe een uur voor het slapen gaan lekker niets. Slapen lukt namelijk alleen goed vanuit rust.