Relatie

In een relatie horen we samen te werkenIn een relatie horen we samen te werken en niet tegen te werken. Wat denk je dat je van je partner terugkrijgt als je die tegenwerkt? Juist, tegenwerking. Wat denk je dat je van je partner terugkrijgt als je samen werkt? Juist, dan krijg je van je partner iets terug. Wat doen we, als we ergens niet blij mee zijn. Als we iets anders willen zien, als we vinden dat onze partner gedrag vertoont dat ons irriteert, of boos maakt? We gaan de ander dat voor de voeten gooien. We gaan onze partner ‘straffen”, die zal het voelen, dat je niet blij bent met zoals het gaat. Het sluipt er gewoon in. Is dat liefde verdubbelen samen of afbreken, zeg het maar.

Zo ontstaat wrijving, tegenwerking, waar beide partijen niet blij mee zijn en er voor kan zorgen dat de liefde compleet verdwijnt. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn. Dat kan niet eens, jullie zijn verschillend. Hebben een andere kijk, een andere mening. Zullen hierom ook dingen anders doen of aanpakken. Daar kan de ander soms niet blij mee zijn, wat er dan gebeurt, we gaan het elkaar voor de voeten gooien. We gaan elkaar dwars zitten en tegen werken.

Als jij niet dat verandert, denk je dan dat ik nog voor je klaarsta? Dat zeggen we niet hardop, we denken het en vaak onbewust. Dat de ander dit voelt, dat jij het voelt als de ander zo doet. Zeker weten. Er iets aan doen, de impasse doorbreken. Nee hoor, ik ben het niet, de ander. Tegenwerken en het nog in stand willen houden ook. En dan pretenderen dat ze een stel zijn. Ja een stelletje kleuters.

Menig relatie gaat zo en besluiten op een gegeven moment maar uit elkaar te gaan. Vanochtend als medium een cliënt gesproken, waar de partner op dit moment boos van weggelopen is. Hij gelooft haar niet en vraagt elke keer weer wat er nu precies is gebeurd. Ze geeft aan dat er niets meer te vertellen valt en ze het heus nog wel weer een keer wil vertellen. Ze begrijpt dus ook niet waarom hij nu boos is vertrokken? Jullie werken elkaar tegen. Is dat zo, ik wil juist alles voor hem doen en doe alles voor hem. Ik wil het hem allemaal net zo vaak uitleggen als die wilt.

Weet je wat hij hoort? Dat jij hem niet serieus neemt, maar dat doe ik wel. Dat weet ik als medium, maar je werkt hem tegen met je woorden. Wat hij hoort is, stop met zeuren, ik heb niets meer te vertellen. Ja, nou je het zegt, snap ik het inderdaad ook. Zie je dat jullie elkaar zo tegenwerken, omdat jullie niet de juiste taal spreken. Dat jullie niet voelen wat gevoeld moet worden een uitgesproken.

Al hij zou kunnen zeggen, dit is wat ik hoor als jij dat zegt, dan doorbreek je het tegenwerken. Dan ga je samen werken. Als we de woorden zorgvuldiger gaan kiezen, dan gaan we samen werken. Vaak weten we niet eens waar de ander mee zit, welke pijn die heeft uit het verleden, wat de impact daar nog van is op het heden. Dit alles is nodig om samen te kunnen werken, liefde in een relatie vraagt hier ook om. Puurheid, verdomde eerlijk zijn. Doen we dat! Weten we dat van elkaar, voeren we daar gesprekken over. Kunnen we onze diepste gevoelens zelf benoemen?

Ja nu jij het zo uitlegt en vertelt en de juiste woorden er aanhangt, dan denk ik, wat is het eigenlijk simpel. Zo hoort het en zou het moeten gaan. Als we van elkaar houden, dan moeten we van elkaar weten wat ons beweegt. Wat ons pijn doet, wat onze zwakheden en angsten zijn. Die moet je van elkaar weten. Dan werk je samen en blijft liefde stromen.

Daarnaast is het van belang nooit woorden uit te spreken met een onderliggende laag. Die voelen we, daar krimpen van van ineen, dat raakt oude pijn aan. Maar hoe moet ik dat dan weten wat hem raakt en pijn doet? Kijk nu komen we ergens, hadden jullie dat al niet lang van elkaar moeten weten. Ja, eigenlijk wel, het is gek dat we het niet weten. Weet je wat, ik ga hier eens heel goed over nadenken, want ik zie dat we het helemaal niet goed aanpakken samen. Ik wil samenwerken, ik wil niet tegenwerken. Ik was me er alleen helemaal niet van bewust, dat ik het deed. Nu zie ik het en andersom gebeurt het ook. Ik ga uiten wat ik voel, dan komen we stappen verder. Inderdaad, wat mooi dat je het ziet nu en succes samen!

Medium Clarisa