Spirituele minimalisme

Spirituele minimalismeSpirituele minimalisme. Minimalistisch leven, alles wat niet nodig is, of overbodig, de deur uit. De een moet er van griezelen, direct last van keuzestress, de ander wil niets liever. Nu denken we bij minimalistisch leven altijd aan spullen, het zichtbare. In de spirituele wereld is minimalisme een heel ander gegeven. Het heeft alles te maken met de mindset waarin je leeft.

Spirituele minimalisme, zegt, koop niets wat je niet nodig hebt. Vul niets in, gun iedereen alles, laat iedereen in zijn waarde, leef in het moment, laat alles los. Heb respect voor de aarde waar op je leeft, respecteer elk levend wezen. Gun hem zijn vrijheid en geef liefde. Dit is een vorm van spirituele minimalisme.

Wat gebeurt er met je als je volgens deze principes van het spirituele minimalisme gaat leven. Je leeft vanuit gemoedsrust. Je bent niet aan het hamsteren en wordt niet meer wild van koopjes en het zondig moeten hebben. Je focus ligt elke seconde weer in het moment. Als je met anderen in gesprek bent, dan mogen ze zeggen wat ze willen. Je hoofd vult er niets bij in, zo geef je ieder mens de waarde die hij of zij verdient. Je laat los, omdat je weet dat als je iets vasthoudt, je daar last van zult hebben. Hetzij als een echt blok aan je been, of een blok in je gedachten. Je emoties schieten niet alle kanten op. Als een ander iets tegen je zegt, ga je niet in de aanval. Je hoort het, je neemt het tot je, je wil het goede er in zin. Je bent je er van bewust dat alles wat anderen tegen je zeggen, hele mooie leermomenten voor jezelf zijn.

Je ruimt op letterlijk en figuurlijk. Al de rommel die niets toevoegt, zoals in de vorm van spullen, maar ook geestelijk elimineer je direct. Je bent je er terdege van bewust dat invullen en aannames je geest vervuilen. Je onrustig maken en je gemoedsrust verstoort. Naarmate je langer richt op spiritueel minimalisme, zie je dat je niets van waarde hebt en nodig hebt. Dat er niets is om te bezitten. Dat er maar een iets van waarde is en dan ben jezelf.

Je leert vanuit spiritueel minimalisme veel bewuster te leven. Je leert goed voor jezelf te zorgen. Je krijgt grip om je omgeving, op jezelf, op het leven. En aangezien de focus ligt op het nu, kunnen mensen aan je vragen wat je gisteren hebt gedaan. Je weet het niet meer, het is geweest en het was goed. Alles is goed, alles mag er zijn.

Je leven wordt zo steeds waardevoller, terwijl je alles van waarde om je heen aan het loslaten bent. Je koestert de liefde van anderen, je bent dol op diepgaande gesprekken, daar zie je nu de waarde van in. Dat was vroeger wel anders. Toen pronkte je met je nieuwe auto, die is inmiddels verdwenen. Je hebt nu een goedkope oude barrel, die zolang als die het blijft doen, je overal veilig naartoe brengt.

Spiritueel minimalisme zegt niet, doe overal afstand van. Het zegt, wees je bewust van wat jij nodig hebt en voor jou waardevol is. Dat is alles wat telt, wordt daar verliefd op en je zult zien, het leven geeft jou overvloed. Niet inde vorm van geld, of spullen. In de vorm van echte vriendschappen, mooie herinneringen, reizen, geluk, rust, stilte, goede gesprekken.

Bij spiritueel minimalisme ken je geen angst, ook niet voor de dood. Als die morgen op de stoep staat, ben je tevreden, je hebt echt geleefd. Je hebt geen behoefte om er nog langer te zijn, want je hebt nergens spijt van. Je weet dat je dierbaren je zullen missen, maar op een manier zoals jij zelf hebt geleefd. Dankbaar, vol vertrouwen, en accepteren wat op je pad kwam. Je laat iets heel moois na bij anderen, dat weet je, daar ben je je van bewust.

Gouden herinneringen, schitterende momenten bij een haardvuur, met een goed gevuld glas en diepgaande woorden, die jullie ziel hebben geraakt.
Medium Clarisa