Stilte…

Stilte…Stilte… Overal, waar je ook bent, hoor je wel iets. Volstrekte stilte? Kan het nog wel? Is er nog ergens een plek waar het stil is? Ik denk dat iedereen zo een idee heeft van wat stilte betekent. Moet je noodzakelijk ergens naartoe om stilte te vinden? Of kunnen we zelf stilte creëren?

Sommigen zeggen dat je overal, zelfs midden in het lawaai, je helemaal kunt onttrekken van het lawaai, zodat je niets van het lawaai meer hoort. Anderen zeggen dat het helemaal niet kan, dat je altijd wel iets hoort en dat volkomen stilte onmogelijk is.

Zoveel mensen, zoveel overtuigingen, ervaringen, iedereen heeft gelijk als het over eigen ervaringen gaat en overtuigen hebben geen zin.

Je kunt voor jezelf een dag van stilte inlassen. Als je een dag niet praat, komt ook je innerlijke stem tot rust.

Wellicht lukt dit niet onmiddellijk, want een dag helemaal niet praten, is best een uitdaging. Aanvankelijk kun je dit als geforceerd aanvoelen, anderzijds is het zo dat je met een dag stilte je energie helemaal naar binnen richt.

Trek de stekker van je telefoon eruit, zet je gsm uit, lees geen berichten, kijk geen televisie, draai de knop uit van de radio en richt je op jezelf, in stilte.

Als je met huisgenoten samenwoont, vertel dan op voorhand wat je van plan bent. Je bereidt in stilte de maaltijd voor, je kunt in stilte door je huis lopen, of een wandeling maken in het bos.

Een hele dag in stilte verblijven kan je heel diepe en verhelderende inzichten geven in jezelf en je leven.

Er ontstaat een andere energie in jezelf. Alles lijkt te verlangzamen, je wordt je bewuster van alles wat in jezelf leeft, je waarnemingsvermogen wordt helderder, ervaar je hoe spirit door je heen werkt.

In-Spirirende hartegroet
Mieke Box 49