Stress

Stressreductie in het dagelijks leven. TIJDSDRUK is een van de grootste oorzaken van stress. Ondanks de trainingen of cursussen die mensen volgen om van stress af te komen, hebben velen het gevoel dat ze er niet vanaf komen. De druk in het werk neemt toe, reorganiseert creëren stress bij werknemers, een relatie die niet meer is zoals het zou moeten zijn geeft stress, kinderen die niet doen wat je wilt zorgen voor stress.

Welkom.
In dit blog geef ik enkele krachtlijnen mee hoe je het voor jezelf wat lichter kunt maken. Er zijn zeker dingen die je kunt veranderen. Als klanten me zeggen dat ze mee moeten met de stroom, dan vraag ik wel eens over welke stroom het gaat. Niet jouw stroom in elk geval. De geldstroom is het enige doel. Misschien niet jouw doel, maar wel het doel van organisaties die hun eigen systemen zien afbrokkelen.
Je weet wellicht dat je hersenen stress ervaren en zich op een bepaald moment richten op ‘overleven’ en ‘reageren’ en minder op ‘plannen’ en ‘scheppen’. Je gaat maar door met ‘overleven’, omdat je moet volhouden. Je moet het volhouden tot aan je pensioen. En je kijkt nu al uit naar die dag. Maar niemand kan jou die dag beloven. Althans ik niet.
Je staat al voor een hele tijd onder stress en dan krijg je te dealen met chronische stress, waardoor je meer en meer de dag ‘overleeft’ of zelfs zelf benoemt dat je de werkweek weer eens overleefd hebt. En dat zouden we normaal moeten vinden. En helaas vinden het we normaal. Dat is het leven, niet?

Je wordt geboren, je groeit op, je doet wat iedereen heeft gedaan en iedereen doet, je krijgt een partner of nu in deze tijd zijn er de vele variaties op relatievormen, je krijgt een kind of een paar kinderen, je hebt al dan niet leuke vakanties om bij te komen, ja waarvan moet je bijkomen, en je hele leven is één ratrace tegen je leven, tegen de tijd. En ja, we vergeten niet om dood te gaan, want dat is het enige wat nog enigszins fair is: iedereen gaat dood.
Daar ligt je dan: dood. Stel je nu eens voor dat je jezelf ziet in je prachtige grafzerk, of je kan ook nog gecremeerd worden want je wilt geen last zijn voor je nakomelingen. Opgeruimd staat netjes.
Waar zijn we nu echt mee bezig in ons eigen leven? Wat jagen we nu echt allemaal echt na? Huisje, boompje, beestje? Oké.
Maar wat als je geen huisje, boompje, beestje najaagt, maar de weg van je ziel volgt. Je voelt je eerder een zwerver, want je wilt absoluut niet dat leven leiden waar je lijdt onder de druk van het leven in een slavernij. Meer geld, meer prestige, meer faam, meer titels, meer succes, meer kan niet op, het moet alsmaar meer en meer. Je adem stokt. Eerste signaal.
Je rent door, want je voelt je geroepen, ten koste van jezelf. Heb je door dat je aan het redden bent, en tegelijk jezelf verliest? Je adem stokt voor de tweede keer en je gaat door. Je hebt je geïdentificeerd met je rol als redder. De stress die je dat geeft, dat heb je nog niet door, want alles voor je rol als redder.
Wat kan je zoveel stress geven op persoonlijk vlak en wat kan je echt voor jezelf veranderen? Nu, ik denk, dat je heel wat zelf kan ombuigen voor jezelf.

Is je verlangen naar goedkeuring zo groot dat dit je leven overheerst? Je wilt nog steeds bewijzen dat je oké bent, goed bent zoals je bent? Je bent voortdurend op zoek naar ‘goedkeuring’? Herinner je dat jij bent die jij bent. Herhaal dit elke keer als je de behoefte voelt aan goedkeuring van anderen.
Merk je bij jezelf dat je zoveel ‘moet’. Waarom dwing je jezelf om iets te moeten doen? Voel dat je jezelf teveel onder druk zet om misschien indruk te maken dat je het allemaal best voor mekaar krijgt. Waarom moet je indruk maken, voor wie, waar zit jouw pijn? Je hoeft helemaal geen indruk maken, want JIJ bent oké.
Je plant nu al in dat je van alles moet doen voor de Kerst, waarom? Ik weet dat dit alles nu al zoveel stress bezorgt. En waarom? Is dit echt de bedoeling om nu al stress te ervaren?

Maak NU een einde aan je eigen drama-cylcus. En dat kan je echt. 7
Wat ga je straks eten? Wat ga je over een maand doen? Hoe ga je je over een tijdje voelen? Hoe zal het je straks vergaan als alles waar je je aan vastgegrepen hebt, verdwijnt? Geeft dit alles stress?
Ik heb hier slecht één antwoord op: laat los, laat gaan, laat los. En vertrouw voor één keertje dat je Zielswijsheid het zoveel beter weet. Connect in die diepe wijsheid.