Vertrekken?

Vertrekken?Wanneer besluit je om te vertrekken? Elke relatie heeft ups en downs. Zijn er momenten dat je elkaar niet kunt luchten of zien. Na een stilzwijgen, elkaar negeren, maken we het weer goed, de liefde overwint en we kunnen weer samen verder.

Als deze dingen niet worden uitgepraat, kan het ergens blijven hangen. We noemen dat ook wel oude koeien uit de sloot halen. Sommigen zijn daar heel goed in. Elke keer komen ze weer op een voorval terug, de ander heeft er gen zin meer in, of is het allang weer vergeten. In ieder geval zal die op een gegeven moment bij zichzelf denken. Als je op alles blijft terugkomen wat er ooit is voorgevallen, ben ik er wel klaar mee. Diegene die begint over de oude koeien, denkt hetzelfde.

Het naar elkaar uitspreken, iets er mee gaan doen, vaak niet. Anders hadden ze zo wie zo samen al op een andere manier in de relatie gestaan. Als dit blijft duren, komen er gedachten bij, van, wat lijkt het me heerlijk om de deur achter me dicht te doen, het is dat er kinderen zijn. Wat zalig, hij is een wek weg, het rijk voor mijzelf alleen.

Stellen waarbij het goed zit, zullen deze gedachten ook wel eens hebben, het hoort er bij, maar er zit niets onder. Die zijn blij als ze elkaar weer zien. De stellen die niets uitpraten, verwijten aan elkaar geven en die juist niet uitspreken, komt het moment vanzelf langs dat een van beide het bijltje er bij neergooit. Maar wanneer besluit je om te vertrekken?

Als de gedachte door je hoofd speelt, zegt dat helemaal niet dat je het ook echt gaat doen. Vaak duurt het nog jaren, als het al zover komt. Er zijn in ieder geval bepaalde zaadjes geplant, noem het onkruid, dat je beter niet in je tuin kunt hebben staan.

Een besluit om te vertrekken neem je niet over een nacht ijs. Je houdt met alles rekening, je gedachten kunnen er overuren door maken. Zoals gezegd, soms duurt het jaren. Als medium ken ik stellen die elkaar al jaren het leven zuur maken. Openlijk er voor uitkomen dat ze elkaar zat zijn en toch, nog steeds bij elkaar. Je vraagt je dan wel eens als medium af, wat bindt deze twee mensen. Zoals ze met elkaar omgaan, manipulatie, verwensingen, ruzies, elkaar in het openbaar afvallen en zwart maken, deert ze allemaal niets. Zijn ze er zo aan gewend geraakt dat dit voor hun een normale gang van zaken is geworden.

Zo is liefde verworden als een strijd om de macht en het elkaar willen bezitten. Kennen ze niets anders dan elkaar het leven de hele dag zuur maken, haat en liefde ligt dan inderdaad heel dicht bij elkaar.

Maar toch, ook al pakken we het zo aan, of benoemen we onze gevoelens niet. Laten we dingen varen, schenken we er geen aandacht aan. We stapelen rommel in onszelf. En dat stapelen gaat ons de weg insturen om achter de relatie een punt te willen gaan zetten. We varen er op af, kan niet missen. We knallen tegen de kade, de rem is gebroken.

Vaak gebeurt het na een knallende ruzie, waarin de gemoederen zo hoog oplopen, dat we niets anders meer uit kunnen brengen, dan. Ik ga weg, voor mij is het klaar. Dan worden beiden wakker, of zijn opgelucht. Of een van de twee is opgelucht en de ander niet. In ieder geval is het moment daar dat het besluit genomen is om te vertrekken. Maar waar dit besluit nou echt op gebaseerd is, zullen ze dat ooit weten.

Ja, als ze daarna met zichzelf aan de slag gaan en inzien wat hun eigen aandeel is geweest in de breuk. Gebeurt dat niet. Treden we in herhaling in de eerstvolgende relatie. Die redt het ook niet.

Wil je een weloverwogen keuze maken om te vertrekken, gebaseerd op wat je diep van binnen voelt. Dat is de beste weg en laat je hierbij bijstaan door een medium of paragnost van Top-Paragnosten.

Medium Clarisa