Verwachtingen

VerwachtingenHet zijn de verwachtingen die ons pijn doen. Hoe je het wendt of keert, als je echt goed gaat kijken waardoor je pijn en verdriet hebt, zijn het je eigen verwachtingen geweest die je telkens weer voor de voeten lopen. Een mens mag verwachtingen hebben, van zichzelf. Zodra anderen in het spel komen, heb geen verwachtingen.

Verwar dit iet met niet voor jezelf op komen of alles slikken voor zoete koek, dat is iets heel anders. Verwachtingen moet je zien, dat je een bepaald beeld hebt bij een relatie, of iets anders, vaak is dan een fijn en romantisch plaatje. In gedachten kunnen we alles mooier maken. Je verwacht dat de relatie er zo uit zal zien, wie niet eigenlijk. De hele dag door worden we in die beelden ondergedompeld. De realiteit is compleet anders, blijkt er niet zoveel van te kloppen. Als je dan verwacht dat het er zo uit zal zien en het gebeurt niet, teleurstelling.

Als je van een partner bepaalde verwachtingen hebt en die zie je niet terug, dan kun je gaan vragen om verandering, het gebeurt niet. Ook dan heb je teleurstellingen. Al onze eigen verwachtingen lopen op teleurstellingen uit.

Daar is een reden voor, je kunt namelijk niet al van te voren bedenken hoe iets zal gaan lopen. Al zou je er alleen voor staan, ook dan kan alles nog anders lopen dan van te voren gedacht. Als je leeft met verwachtingen dan denk je dat alles gaat zoals jij het wilt. Zo steekt het leven niet in elkaar. Snap je dan ook dat elke verwachting een teleurstelling kent, want hoe vaak loopt iets niet anders dan je denkt.

Het leven laten komen zoals je komt, het leven zijn gang laten gaan, je dingen doen zoals ze gepland zijn, maar niet denken dat het allemaal zo zal gaan zoals je het in je hoofd hebt. Kom je in een file terecht en je verwacht zelf op tijd bij een afspraak te zijn, dan ben je teleurgesteld. Verwacht je van een vriendin dat ze direct antwoord zal geven als je haar een wapp stuurt en het gebeurt niet, ben je teleurgesteld.

Je gaat volledig voorbij aan de ander. Kan toch zijn dat ze op dat moment niet in de gelegenheid is, of dat ze later een antwoord wil sturen. Of moet iedereen direct voor jou klaarstaan? Begrijp je ook dat deze manier van leven, mensen uit je leven mee wegjaagt. Die leven hun leven op hun manier en jij mag daarin passen.

Maar als je altijd teleurgesteld bent, omdat ze het niet doen zoals jij verwacht, haken ze heel snel af. Je geeft ze geen ruimte zichzelf te mogen zijn. En dat gaat wrijving opleveren, altijd. Er zijn wel situaties waarin je bepaalde verwachtingen mag hebben. Laten we je trouwdag nemen, dan mag je toch verwachten dat je partner verschijnt. Maar wat als dat niet gebeurt, ja dan ben je teleurgesteld, maar kun je twee dingen doen.

Hemel en aarde bewegen en direct je conclusies trekken, alle aandacht naar je toe halen. Of eerst de ander de gelegenheid geven zijn kant van het verhaal aan je te vertellen als dat er van komt. Want je weet niet waarom de ander zich heeft teruggetrokken. Komt de ander niet zijn verhaal vertrekken, wees dan blij dat alles niet is doorgegaan. Wat moet je met iemand die niet eens jou komt informeren.

Het is een andere manier van omgaan met datgene wat het leven van ons vraagt en het is een veel fijner manier van leven, zonder verwachtingen. Je kan een vakantie geboekt hebben met je vriendin en die haakt een dag van te voren af. Ja, je voelt dan inderdaad teleurstelling. Je hebt je er op verheugd, je hebt het voorbereid, maar dan nog. Als er een goede reden voor is, dan is het wat het is en gaat het leven door. Het zijn onze eigen verwachtingen die ons pijn doen, de manier waarop we er me omgaan.

Medium Clarisa