Wanneer is het tijd om famiebanden te doorbreken?

Wanneer is het tijd om famiebanden te doorbreken?Wanneer is het tijd om familiebanden te doorbreken? Open een topic over familiebanden en je krijgt veel reacties. De een zal aangeven het nooit over zijn hart te kunnen verkrijgen, de ander heeft al jaren geleden de band met de familie verbroken. Het doorbreken van familiebanden, een van de meest moeilijke en pijnlijke beslissing die we nemen.

Als we ergens loyaal naar zijn, dan is het naar onze familie. Ook al is de band niet sterk, ook al zijn partijen met elkaar in de clinch, afstand nemen, of zelfs afscheid nemen en elkaar nooit meer zien, is niet iets wat iemand zomaar doet. Daar gaan vaak jaren overheen. Toch kiezen veel mensen er voor om de meest uiteenlopende redenen en vaak nadat de boel compleet uit de hand is gelopen. Dan is de maat echt vol en willen ze er niets mee mee te maken hebben.

Wie weet sta jij ook wel op zo’n punt, heb je al hel lang gewikt en gewogen. Zijn er familieleden die je liever kwijt als rijk bent, maar je gaat er toch mee om, de goede vrede moet bewaard blijven. Maar als je echt voor jezelf zou kiezen, dan weet je het wel. Dan was het voor jou klaar en wel direct.

Familie is waardevol, het zou het meeste waardevolle moeten zijn in je leven, maar wat als jij het niet zo ervaart. Wat als jij altijd in conflict bent met de familie. Of dat je vindt dat zij met jou in conflict zijn. Is het dan oké, om je te ontdoen van je familie en waar leg je de grens?

Als alles altijd negatief is, wat je ook doet, je het nooit goed doet en ze nog kapsones krijgen ook, dat jij iets voor ze doet en ze het liever anders hadden willen zien, en dit is een telkens terugkerend ritueel en jij lijdt er onder, dan mag je de familiebanden doorbreken. Juist van je familie zou je positieve support moeten verwachten en ze geven het je niet, al zolang als je leeft niet. Moet je dan dit blijven accepteren? Ja, het doet je pijn, maar je zult merken dat op een gegeven moment jij er rustiger door wordt. De onderhuidse spanning verdwijnt, je kunt weer ademhalen, als je stopt met deze familie.

Een andere reden om familiebanden te verbreken kan zijn, dat ze altijd commentaar hebben, ze lijken wel een stelletje rechters bij elkaar. Ze weten het altijd beter, ze luisteren niet eens naar je, overrulen je, als dit jaren zo doorgaat, durf dan te kiezen voor jezelf.

Wat er ook kan gebeuren, is dat ze nooit inzien dat ze zelf ook ergens een aandeel in hebben, er wordt altijd met een vinger gewezen naar een ander en eigenlijk altijd naar jou. Ze zullen zich nooit ergens voor verantwoordelijk voelen, staan direct klaar een ander de schuld te geven. Als je dit altijd ervaart, neem afscheid. Je bent niet geboren om van alles de schuld te krijgen binnen de familie, je verdient veel meer. Laat dit niet meer toe.

Een reden kan ook zijn, dat alles wat er in hun leven gebeurt, het grootste drama is wat je maar kunt bedenken, ze zijn te kort gedaan, ze zijn benadeeld, een ander heeft ze kapot gemaakt, ze vertonen hierdoor dramatisch gedrag en slepen jou er in mee. Jouw drama telt niet mee, dat is niets vergeleken bij wat hun overkomt. Jij vindt ze zielig en je bent altijd de oplosser, dus kloppen ze bij je aan. Als het tij keert, dan ben jij degene die het verkeerd heeft aangepakt en zie je dat jij weer de schuld krijgt. Blijf weg van de drama van een ander, bescherm jezelf er tegen, altijd, familie of niet. Ga jij het voor ze oplossen, is het toch nooit goed en je ontneemt ze eigenlijk ook hun lessen er mee.

Ze zijn zelfzuchtig, alles draait om hun, en als het even kan niet om jou. Ja, heel af en toe, als ze je nodig hebben, dan ben je goed. En jij met je goede hart, die zo graag wil dat het allemaal goed is en ze je eindelijk zien gaan staan, je trapt er in en voor je het weet, word je weer aan de kant gezet. Met een snauw, een rotopmerking, en krijg je wederom de schuld.

Ze respecteren van anderen hun grenzen niet, ze hebben ze zelf niet en begrijpen niet dat hun leven daardoor zo onaangenaam is. Maar dat is hun probleem, niet de jouwe. Hoe vaak laat je je nog overhalen? Hoe vaak laat je hun gemanipuleer nog toe?

Alles op een rijtje zettend, zie je dat alles bij elkaar, want manipulatie kan niet zonder iemand anders de schuld geven of de grond intrappen, reden genoeg om te zeggen, mijn grens is bereikt, ik vertrek. Ik neem afscheid, dit ben ik aan mijzelf verplicht. Jullie hebben mij overduidelijk laten zien, dat jullie mij niet moeten.

Ze zullen je niet direct met rust laten, maar als jij nergens meer op reageert en je je houdt aan je eigen afspraken, dan houden ze vanzelf een keer op.

Medium Clarisa
Top-Paragnosten