Wanneer stopt het vechten in het leven

Wanneer stopt het vechten in het levenWanneer stopt het vechten in het leven. Al vroeg moest ze volwassen worden, een moeder die veel dronk, een vader niet in beeld. Er was geen andere weg, dan vroeg uit huis gaan en voor zichzelf zorgen. Ze heeft hard gevochten voor wat ze heeft bereikt en nu zit ze er goed bij. Eerst wilde het niet lukken in de liefde, maar sinds een paar jaar heeft ze een hele leuke man, die een zoontje heeft en ze hebben het goed samen.

Ze verdient wel meer dan hij en ze is de beroerdste niet, pas heeft ze nog het huist opnieuw ingericht, daar geniet ze van, mooie spullen. Maar ze mist iets en ze kan haar vinger er niet op leggen. Ze merkt dat ze van haar vriend niet altijd aandacht krijgt en dat zij wel voor hem alles over heeft. Ze hebben er de laatste tijd veel meningsverschillen over. Vraagt ze nou iets geks van hem, of niet.

Vaak is zij degene die een avondje uit regelt, hij komt daar niet zo snel mee. Gaat wel regelmatig met zijn vrienden op stap en ja, dan betaalt hij vaak de rekening. Zijn moeder is zijn grootste vriendin, heeft alles voor hem over. Ze is er wel een jaloers op, zij heeft geen vader en moeder gehad. Ze heeft overal zelf voor moeten vechten. Wat is hier aan de hand.

Ze vraagt aan een medium om raad, want al heeft ze alles, ze loopt toch op de ene manier vast met haar vriend en die wil de discussies ook niet meer. Wat goed, zegt het medium dat je inziet dat er iets speelt en je graag wijzer wilt worden. Ja, dat klopt, ik merk aan mijzelf dat ik zo de relatie niet wil voortzetten, mijn vriend ook niet. We houden wel veel van elkaar, maar elke keer weer die ruzies, dat wil ik niet meer. Dan ben ik weer in gevecht, dat heb ik gehad in mijn leven.

Wat er aan de hand is, dat jij het te goed wilt doen en je vriend gepamperd is door zijn moeder en nog steeds, die hangt te veel achterover. Ja nu je het zo zegt, zie ik het plaatje zelf ook. Dus je zegt eigenlijk, stop met vechten samen en met vechten voor deze relatie. Juist, zodra je het vechten stopt, gaat het weer stromen.

Inderdaad, want het leven moet geen gevecht zijn en zeker niet tussen twee geliefden. Ben ik helemaal met je eens, maar hij raakt me telkens weer opnieuw. Dan heb ik mijn emoties niet in de hand en dan begint hij ook. En ja, eigenlijk gebeurt dit nu wel elke dag. Zie je wat er gebeurt, je geeft het zelf al aan, je emoties heb je niet in de hand. Dat klopt, hij raakt dan iets aan en dan zit ik er bovenop.

Zo gek is dit niet, je bent jezelf aan het opvoeden geweest, je ouders waren emotioneel niet beschikbaar. Je hebt wel gevochten en veel bereikt, maar je emoties kunnen reguleren. Als medium zie ik twee volwassen mensen die allebei nog kleuters zijn. De een ligt languit in de supermarkt, die wil iets, noem het aandacht en krijgt het niet. De ander is verwend, krijgt aandacht van zijn moeder en begrijpt dus niet dat hij moeite moet doen in een relatie. Je hebt gelijk, ik ben aandacht aan het vragen en hij snapt het niet en zo ontstaat de ruzie. En zijn we in gevecht.

En de emoties die ik dan niet kan reguleren, zijn nog van mij als klein meisje, omdat niemand mij heeft geleerd er op de volwassen manier mee om te gaan. Wat een verhelderend gesprek zeg. Maar wat nu, hoe gaan we dit samen doorbreken. Want weet je, ik zie nu ook dat ik eigenlijk wel heel veel toelaat. Hij kan gaan en staan waar hij wil, gaat met zijn vrienden uit en ik pas op zijn zoon.

Ja, waarom ben je dat gaan doen? Je hebt angst hem kwijt te raken, ook dat komt voort uit vroeger. Je hebt nu eindelijk de liefde van je leven, als dat maar niet verdwijnt. Het wordt tijd voor een andere aanpak. Gelijkwaardig aan elkaar gaan worden. Kijk goed wanneer hij je emotioneel raakt, trap niet in je valkuil. Blijf rustig en geef aan wat zijn opmerking met jou doet. Dan ga je het patroon doorbreken. Dan ben je ook volwassen aan het worden op gebied van relaties. Dan gaan jullie samen de ‘oorlog’ winnen die liefde heet en stopt het vechten.

Medium Clarisa