Wat is heldervoelend?

Als je het hebt over mediums en paragnosten, dan valt al vaak de term heldervoelend. Dit is een van de spirituele gaven dat iemand kan hebben. Heldervoelend betekent dat de persoon in kwestie een extra gevoeligheid heeft voor energieën. Dit kan zich uiten in het voelen van aanwezige geesten. Dit is niet zo vreemd, aangezien we allemaal energie zijn.

Een heldervoelend persoon kan ook gevoelens van anderen opvangen, wat betekent dat ze empathisch zijn. Veel mensen met deze gave zijn dan ook heel begripvol en kunnen goed luisteren. Ze weten precies wat er aan de hand is, omdat ze de ander echt voelen.

Wat is heldervoelend?

De omschrijving van een heldervoelend persoon

Heldervoelend, hoogsensitief en intuïtie. Dat is hoe iemands karakter met de heldervoelende gave vaak wordt omschreven. Geheel automatisch kan iemand die heldervoelend is dingen aanvoelen, bijvoorbeeld bij andere personen. Een heldervoelende voelt de energie om iemand heen, waaronder ook de emoties.

Bij heldervoelen is iemand in sterke verbinding met het gevoel. Hierbij gaat het erom dat de heldervoelende persoon bewust is van het gehele lichaam en het energiesysteem. Dit begint vaak bij een onderbuikgevoel waardoor je je open stelt om energie waar te kunnen nemen.

Energie is eigenlijk alles om ons heen, zowel negatieve energieën als positieve energie kan worden gevoelt. Iemand die heldervoelend is kan zich open stellen voor alle energieën om ons heen.

Het voelen van de energie die mensen uitstralen

De hoog ontwikkelde intuïtie leidt ertoe dat iemand die heldervoelend is de omgeving kan scannen, zij voelen intenser en nemen scherp waar. Dit kan er ook voor zorgen dat de hooggevoeligheid zich uit in het kunnen voorvoelen, dit wil zeggen dat je kunt voorspellen wat er gaat gebeuren op bepaalde plaatsen of met andere mensen.

De fijngevoelige energieën die iemand kan aanvoelen zijn:

 • Sfeer
 • Stemmingen
 • Intenties
 • Bedoelingen
 • Emoties
 • Gevoelens
 • Spanningen

Heldervoelendheid gaat verder dan een intuïtie en dan het onderbuikgevoel. Het is namelijk zo dat iemand die heldervoelend is pijn, emoties en intenties van anderen kunnen aanvoelen. Door het aanvoelen van allerlei soorten energieën is het mogelijk om anderen te helpen doordat jij dingen kan waarnemen.

Wat levert heldervoelendheid op?

Heldervoelendheid kan jouzelf wat opleveren als jij beschikt over deze gave. Zo helpt jouw onderbuikgevoel jou bij het maken van beslissingen. Zo kun jij gevoelens en intenties van anderen aanvoelen, waardoor je wellicht de keuze kan maken of je met iemand in zee moet gaan. Ook kun je bij iedere woning een gevoel voelen deze hebben allen een andere ambiance, waardoor je kan beslissen of dit iets voor jou is ja of de nee. Ook kan heldervoelendheid helpen om keuzes te maken die gericht zijn op de toekomst.

Als anderen vertrouwen in jouw spiritualiteit dan is het ook mogelijk dat jij hen helpt met jouw hoogsensitiviteit. Want zij zullen dan eerder naar jou toekomen als ze willen dat je energie voelt, of bijvoorbeeld een sessie wilt doen voor hen. Doordat je heldervoelend bent is het mogelijk om te werken met mensen, maar ook is het mogelijk om online readings te doen. Op deze manier kun je helpen en mensen adviseren over keuzes die zij moeten maken in hun leven. Jij kan hen vertellen wat jij voelt bij een situatie, wat daar gaat gebeuren bijvoorbeeld. Dit kan hen helpen om de juiste keuzes te maken.

In vele situaties kan heldervoelendheid andere mensen helpen. Denk hierbij aan een burn out, bij een ontmoeting met een verwante ziel, bij een vervelende situatie of bij een nieuwe baan. Heldervoelendheid helpt om inzicht te krijgen in situaties.

Het is wel belangrijk dat jij je prettig en goed voelt bij jouw gaven voordat je andere mensen hiermee gaat helpen. Jij moet er namelijk wel echt achter staan, anders kan het zijn dat jij energieën van anderen gaat voelen en hierdoor gaat lijden.

Heldervoelendheid en eigen emoties

Sommigen ervaren hun heldervoelendheid als een last waarbij een bepaalde angst komt kijken. Het kan namelijk lastig zijn om de grens tussen jouw eigen gevoel en het gevoel van andere mensen te bewaken. Het kan verwarrend zijn om ook de gedachten en emoties van anderen te ervaren. Ook heb je een hele sterke intuïtie voor negatieve energie, wat als last voor het eigen lichaam kan worden gezien.

Je moet daarom leren omgaan met de heldervoelendheid en de manier waarop je dit kan inzetten en ontwikkelen. Het is belangrijk dat je dit doet zodat je leert omgaan met de heldervoelendheid en het kan inzetten als kracht.

Je moet op eigen kracht je kunnen afzonderen van wat mensen voelen, je moet dus jezelf kunnen afsluiten van deze energieën. Het kan teveel en overweldigend worden voor lichaam en geest. Daarbij moet je ook zorgen dat jouw eigen gedachten en emoties niet worden beïnvloed door de energie van anderen. Het is niet fijn als jij de gevoelens en emoties van andere overneemt.

Als jij hier moeite mee hebt of zelfs lichamelijke klachten krijgt is het verstandig om in contact te komen met andere mensen die heldervoelendheid als gave hebben.

Omgaan met jouw heldervoelendheid

Het is heel belangrijk om de opgevangen positieve of negatieve energie te verwerken, want als je dit niet doet dan blijft deze energie in jouw lichaam hangen. Dit kan zorgen voor een hele hoop problemen, want dan gaan jouw emoties en lichamelijke klachten steeds meer toenemen. Dit kan leiden tot een slecht humeur, maar ook tot klachten als buikpijn of misselijkheid. Wanneer je de opgevangen energie niet verwerkt, dan is het mogelijk dat je hierdoor steeds moeilijker contact kan leggen met je eigen energie. Je wordt dan steeds verder van je eigen energie afgehaald.

Het is dus heel belangrijk dat je leert omgaan met jouw heldervoelendheid, want anders kan het zijn dat je hierdoor lichamelijke of emotionele klachten krijgt.

Tips:

 • Zorg dat je voldoende rust neemt en ontspant, want dan kan je lichaam beter herstellen van de verwerking van de energieën.
 • Eet gezond, want dan voel je je fit en energiek. Beweeg voldoende, want dit zorgt ervoor dat de doorbloeding van het lichaam goed is en dat er voldoende energie door het lichaam stroomt.
 • Mediteer, want dit helpt je om beter contact te maken met je eigen energie en het zorgt ervoor dat je meer in balans bent.
 • Zorg dat je voldoende aandacht besteed aan jouw innerlijke behoeftes, want dan ben je meer in balans met jouw eigen energie.
 • Laat je heldervoelendheid niet beïnvloeden door de energie van andere mensen, want dit kan slecht voor je zijn.
 • Probeer regelmatig te ontspannen en in contact te komen met je eigen energie.
 • Leer jezelf afsluiten van de energie van andere mensen, zodat je niet overweldigd wordt door deze energieën.

Welke gaven zijn er nog meer?

Bij heldervoelend houdt het niet op, er zijn ook andere gaven die je kunt hebben. Bij heldervoelend kun je dus emoties en gevoelens van anderen waarnemen. Dit kan helpen bij stress, als iemand emotioneel is of bij verliefdheid.

Maar het is ook mogelijk dat iemand over helderziendheid beschikt. Iemand die helderziend is kan juist met hun ogen dingen waarnemen en hierdoor onbewust in de toekomst kijken. Zij kunnen jou vertellen wat er op korte termijn bij jou gebeurt.

Het kan ook zijn dat iemand helderhorend is. Zij kunnen woorden, stemmen of andere geluiden horen. Deze woorden kunnen afkomstig zijn van andere entiteiten en een boodschap zijn.

Als je een heldervoelende bent, dan is het ook mogelijk dat je meerdere gaven hebt. Het is mogelijk dat je bijvoorbeeld over helderziendheid beschikt en hierdoor jouw gave versterkt wordt.

Praten over jouw heldervoelendheid

Bovenstaande zijn de kenmerken van de gave heldervoelend. Er zijn vele mensen die deze gave hebben, maar hier nog niet voor open staan. Wil jij hulp bij het openstellen voor de gave en het ontwikkelen van jouw gave? Je kunt hiervoor in contact komen met een ervaren medium of paragnost.

Zij hebben ervaring met het aanvoelen van emoties en energieën. Zij kunnen helpen met jouw angsten en emoties. Weet jij niet goed hoe je met jouw gave om moet gaan? Kom dan in contact. Ook als je een reading wil met iemand die heldervoelend is dan kun je dat online doen bij Top Paragnosten.