Wat zoek je?

Wat zoek je?Wat zoek je? Je wordt geboren als man of als vrouw. Na vele aanpassingsperikelen voel je je niet tevreden. Niet compleet. Niet volledig. Er moet toch wel meer zijn. Je bent ervan doordrongen ‘niet voldoende’ te zijn. In boeken en artikelen wordt erover geschreven. Wat je aan informatie eruit haalt, is dat er meer is. Bijna dagelijks wordt je overstelpt met de boodschap dat je oké bent maar dat je nog veel beter kunt worden. Mannen zoeken de wildeman in zichzelf, vrouwen de ongetemde vrouw. Op zijn minst die krachtige oer-energie waarmee we op aarde zijn geland.
Aan vrouwen wordt geleerd mannen te moeten bevredigen, verleiden, de man in zichzelf moeten zoeken en beseffen dat ze van Venus komen. Velen kennen de reeks boeken ‘Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus’.
De geheimen van oneindige orgasmes en erotische extases worden ontdekt via ontelbare wegen. Tantra is één van de wegen. Je pakt elk boek beet dat je de weg toont naar een extatisch sexleven. Allerlei rituelen, meditaties en visualisaties probeer je uit. Je voelt je zowat een voyeur als je leest over fantasie-koppels die in een constante staat van extase verkeren.
Ironisch is dat er ongelooflijk veel over wordt gelezen, maar er niet naar geleefd.
Tantra heeft niets te maken met poses, ingewikkelde houdingen, exotische goden of godinnen, althans zo heb ik het nooit zelf op die manier ervaren. Ik herinner me hierbij een prachtig weekend met Cor en Magda Leenen, die in het verleden tantra weekends gaven, ook in België.
De controversiële Osho heeft prachtige bijzondere bijdragen geleverd rond Tantra en relaties. Helaas worden wel eens heel wilde verhalen rondgestrooid waardoor Tantra verengd wordt tot seks. Tantra zegt: accepteer alles, wie je ook bent, wat er ook gebeurt. En hiermee heeft Tantra iets fundamenteels anders te bieden. Hiermee biedt Tantra een perspectief voor een nieuw zelfrespect, een model voor een nieuwe vorm van samenleven.
Tantra is geen losbandigheid en evenmin onderdrukking. Het is koorddansen, het is niet zo eenvoudig als het lijkt, er is een heel fijngevoelig bewustzijn voor nodig. Het is een geweldige harmonie.
De vraag is waar we naar op zoek zijn. En vanwaar worden zoveel adviezen gegeven waar je het allemaal zou kunnen vinden, waar je het moet gaan zoeken?
Eerlijk zijn tegenover onszelf in plaats van constant raad en advies te vragen. Je wilt seks, je wilt macht, je fantaseert en eigenlijk is dat een vorm van regresseren.
Het middel tot een ander doel is vaak seks, het objectiveren van elkaar als object om dat doel te bereiken. Belangstelling voor seksuele energie is er niet, want je hebt er geen idee van wat dat is. Het blijft onbewust omdat je het nog nooit ervaren hebt in jezelf. De extase-ervaring in jezelf als seksueel wezen. Het zijn de beelden voor het resultaat van de energie die geassocieerd worden met extase en de macht die uit die energie wordt geput.
Het is een voorspelbaar patroon geworden en dat wordt dan een relatie genoemd.
Eerlijkheid dwingt ons om te ontwaken. Tantra als oplossing zal niet werken. Niets zal helpen dan eerlijk zijn met onszelf. Eerlijkheid verscheurt het contract van manipulatie en het elkaar tot een object manipuleren.
Stel je voor: je ontmoet iemand en er is een seksuele aantrekkingskracht. Kun je bij die energie blijven en haar verkennen zonder ten prooi te vallen aan het sjabloon van de uitingsvorm?
Je hoeft elkaar niet te overmeesteren, te verleiden.
Wat gebeurt er als je gewoon waarneemt, wakker en aanwezig blijft? Je ervaart de seksuele energie, jezelf en de ander zonder afgescheidenheid.
En hier heb je seks, orgasme en liefde, zonder een vin te verroeren. Seksuele energie is de energie van bewustzijn. Een rol spelen is niet meer nodig. Fantaseren ook niet. Instructies en richtlijnen zijn overbodig geworden. Eros is zijn eigen expressie. In liefde verlangt seks niet omdat het alles al heeft. In seks houdt liefde niets achter en ontvangt alles.
Eerlijk. We weten niets over seks, omdat we niets over bewustzijn weten. Als ik de vele gesprekken beluister rond ‘intimiteit’ dan kan ik slechts waarnemen dat niets is wat het lijkt.
En zo heeft iedereen wel een bepaald concept, idee, beeld, voorstelling van intimiteit, seks, extase…
‘In de liefde begin je altijd met jezelf voor de gek te houden, en eindig je altijd door de ander voor de gek te houden. De wereld noemt dit romantiek’. Oscar Wilde

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 49