Zorgenverslaving

Zorgenverslaving.Zorgenverslaving. Voor veel mensen bepalen zorgen en angsten onze manier van leven. Je denkt bij jezelf dat je je toch over veel dingen zorgen moet maken. Je vindt dat ‘normaal’, het ‘hoort’ bij het leven. In wezen is dit complete onzin, het zou niet zo hoeven te zijn. Ik geloof evenmin dat dit het doel en de bedoeling is van onze incarnatie. We hebben wel wat anders te doen. Maar goed.

Zorgen voor de toekomst, zorgen om zonder werk te vallen, zorgen om je kinderen, zorgen om het inkomen, zorgen over je relatie, zorgen over gezondheid, zorgen dat je door anderen zal worden afgewezen enzovoort.

‘Zorgenverslaafden’ vinden altijd genoeg redenen om zich zorgen te maken.

Bij de vraag of het zich zorgen maken over je gezondheid een thema is dat op dit moment speelt, komt het antwoord binnen een seconde dat dit toch wel zeer realistische zorgen zijn. Ook al is er niets aan de hand, toch wordt reeds gedacht aan ziek worden. Want als je ouder wordt, word je ook meestal ziek en behoeftig en stel dat je behoeftig wordt, wie zal dan voor je zorgen.

Alle gedachten die over het leven worden gedacht zijn voor het grootste deel geconditioneerde gedachten en overtuigingen. En die overtuigingen worden als waarheid ingeprent. Soms wordt daarop wel eens boos gereageerd met een: ‘Ja, maar, moet ik dan alles negeren en doen alsof alles zo geweldig is?’

Neen, niemand zegt dat je iets moet negeren, alleen helpen dit soort gedachten je niet verder.
Door je de eenvoudige vraag te stellen of je zorgenverslaving je verder helpt en daarop een heel eerlijk antwoord te geven, zul je zelf vaststellen dat dit niet het geval is. Nooit.

Angsten en zorgen maken veel dingen zelfs negatief; het hier en nu gaat aan je voorbij. Je maakt het zeer onaangenaam voor jezelf. Het verleden, dat is voorbij en de toekomst ziet er niet goed uit omdat negatieve aannames, gedachten en overtuigingen doorgaans negatieve resultaten aantrekken.

Alles wat wij ons voor de toekomst voorstellen, speelt zich enkel en alleen in ons hoofd af.
Vanzelfsprekend zal de toekomst er anders uitzien dan we ons kunnen voorstellen. Of het beter of slechter zal zijn? Doe je voor jezelf negatieve voorspellingen vanuit die zorgenverslaving, dan roep je het negatieve over jezelf uit.

‘Hoe geraak ik van mijn zorgenverslaving af?’

Het feit dat je dit herkent, erkent en er anders wilt mee omgaan is al een heel goed begin. Het kan zeker een flinke klus zijn om bij ‘zorgenverslavingsgedrag’ te onderzoeken wat er werkelijk speelt.

Meestal is het angst om controle te verliezen, angst om het leven echt aan te gaan, angst voor de dood, angst voor de angst. Hierbij kan een diversiteit aan bloesems de diepe lagen energetisch lostrillen. EMDR is een krachtige manier om eventueel traumatische ervaringen die tot onder meer zorgenverslaving hebben geleid, te verwerken en te integreren.

Warme hartegroet
Mieke Box 49