Chronische stresssssss

Chronische stresssssssChronische stresssssss. Een welvaartsziekte die meer en meer voorkomt in deze huidige maatschappij is chronische stress. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zoals bekend kan spanning vast gaan zitten in het lichaam.
Veel mensen klagen dan ook over pijn in het lichaam.
Rugklachten en nek en hoofdklachten doen zich het meest voor en dat is niet verwonderlijk in een wereld waar vele mensen de hele dag voorovergebogen zitten achter de laptop of gsm.

Meestal is het te laat om op te merken zeker als je al geruime tijd aan het werk bent of je moet bijvoorbeeld een deadline halen. Je staat dan continu in de doe stand waardoor je weinig tot geen ruimte maakt voor jezelf. Tot je opeens op een punt aangekomen bent dat je niet meer verder kunt, dan is het kwaad al geschied. .

Chronische stress kan zeer veel schade aanrichten in het lichaam. Omdat het lichaam in een voortdurende staat van spanning staat en er niet genoeg ontspanning is kan het lichaam niet herstellen. Zo stapelt de stress zich op in de cellen van het lichaam en ziekteverschijnselen laten niet lang op zich wachten.

Ons lichaam is te gevoelig voor al die druk en heeft voldoende ruimte en tijd nodig om goed te herstellen. Als we door gaan omdat het moet, dan kun je jezelf volledig op souperen en laat dat net niet de bedoeling zijn van je leven op aarde.
Wat er ook gebeurt en wat je werkzaamheden ook zijn, neem voldoende rust en ontspanning. Ik kan de jonge mensen niet meer tellen op 1 hand die mij zeggen dat ze burn-out zijn.
Opgebrand door het werk ,door te veel sociale bezigheden, door te veel moeten.
Niet elk mens is in staat zichzelf zo op te delen.
Vele vrouwen met een drukke baan, een gezin, soms zelf de zorg voor een van de ouders, en dan ook nog het huishouden zitten er helemaal doorheen.
Niet vreemd toch?, Zorgwekkend is het als er zovele dingen verwacht worden en je daar nog vrolijk aan moet meedoen.

Eigenlijk is het te zot voor woorden dat men dit zichzelf laat aandoen.
Het hele lichaam kan extreem reageren op stress, en je voortdurend waarschuwingen geven dat je er iets aan mag doen voor het te laat is.
Klachten die ontstaan zijn o.a. vergeetachtigheid, slordigheid, overprikkeling, irritatie, slapeloosheid, huilbuien, en mannen kunnen woedeaanvallen hebben, drinken te veel, klappen dicht, is niet meer mee te praten, en dat is nog maar het begin.

Vele mensen realiseren zich niet dat ze al een tijd veel te moe zijn, en wijten het aan een tekort aan slaap of een periode van drukte die ze achter de rug hebben.
Maar deze periodes volgen zich snel op en voor je het weet is er een staat van voortdurende vermoeidheid en stress.

Mocht je nu merken dat het bij jou ook die kant opgaat grijp dan in en zorg ervoor dat je je leven in eigen hand neemt.
Zeg zeker wat vaker nee tegen de dingen die zich aanbieden, je kan nu eenmaal niet aan alles meedoen. Plan wat tijd in voor jezelf en doe iets samen met je vriendinnen.
Maak tijd vrij om te ontspannen en neem op tijd je rust.
Met een gezin is dat lastig maar bespreek het met je partner dat het echt heel belangrijk is om tijd voor jezelf te hebben. En bespreek het ook met je sociale contacten dat je even wat gas terug neemt.
Beter voorkomen dan genezen als je eenmaal in een burn-out zit dan ben je verder van huis.

Het leven kan ook anders zijn als je jezelf bewust bent waar je mee bezig bent. Relativeer meer mediteer, praat dingen uit, laat toxische mensen los en geniet meer van wat er wel is. Ook de kleine kunnen gelukkig maken.

Leef vanuit een vernieuwd bewustzijn, je lichaam zal je dankbaar zijn.

Hartegroet,
Lis