Hoe leer je te relaxen

Hoe leer je te relaxenHoe leer je te relaxen. In een wereld die bol staat van hectiek, waarin veel moet, we vaak vrijheid missen ons eigen tijd in te delen, zullen we toch echt momenten in moeten lassen om te relaxen. Relaxen is net zo belangrijk, zij het niet belangrijker dan bezig zijn.

Hoe pak je het aan, om ondanks je drukke schema elke dag jezelf de tijd te gunnen te ontspannen en jezelf weer op te laden? Dat je naast de moederrol, de partnerrol, de collegarol, de vriendinnenrol, ook de rol die je met jezelf hebt, voldoende aandacht geeft.

• Stel jezelf regelmatig de vraag. Wie of wat is het allerbelangrijkste in mijn leven? Daar kun je maar een antwoord op geven. Jezelf. Door de vraag regelmatig aan jezelf te stellen, geef je je brein een seintje mee af. Vergeet jezelf niet, bewustwording van hoe belangrijk jij jezelf mag vinden en dat is heel belangrijk!

• Verander je gedachten, vaak willen we dingen anders en blijven we hangen in zeurende en smekende gedachten. Het kan zelfs zo erg zijn, dat als je vrij bent, je er op hebt verheugd en je er dan helemaal niet bij mee bent. Als je dit bij jezelf constateert, werk aan de winkel. Gedachten niet meer telkens de vrije loop gaan geven in, als dit nou maar, als dat nou maar….Daarmee zeg je, ik ben niet blij met het leven dat ik nu leid. Daardoor loop je vast, telkens weer en ben je ver verwijderd van relaxen.

• Laat los waar je geen grip op hebt. Alles wat je bezighoudt, aan denkt, wat je anders wilt, of juist terug wilt, laat het los. Je brein doet niets liever dan vasthouden en malen, waardoor jij veel energie verliest.

• Maak je niet druk over wat anderen van je denken of zeggen. Als je je daar iets van aantrekt, kom je nooit aan relaxen toe. Kun je vrij nemen wat je wilt, het hoofd is niet vrij, en ondermijnt je rust. Anderen zullen er altijd zijn, ben je niet meer van ze gediend, neemt afscheid. Liever alleen en rust, dan samen en onrust.

• Je zorgen maken over, je werk, je partner, je relatie, je toekomst, heeft echt geen zin. Relaxen zegt, ik zie wel wat er gebeurt, als het goed is, is het goed. Als het verandert, kom ik in actie.

• Kom in actie. Jezelf telkens wijsmaken dat je het anders wilt en vervolgens niet doen, maakt van jou een klager. Al dat klagen ben je niet bij gebaat en kun je niet door relaxen.

• Je kunt productief zijn en je kunt druk zijn. Zit een groot verschil in. Druk zijn, geeft onrust. Productief zijn geeft rust. Dus een relaxed gevoel.

• Stop met alles perfect te willen doen en niets aan het toeval over te laten. Het is nog niemand gelukt alles perfect te laten zijn, het gaat jou dus ook niet lukken. Laat het er zijn, zoals het er is, dan maak je je minder druk, dan blijf je relaxed in het leven staan.

Als je alle punten goed tot je door laat dringen, zie je dat ze bijna allemaal een gemene deler hebben. Ons brein speelt in alles de hoofdrol en zorgt er voor dat we nooit stilstaan, nooit tot rust komen. Het verzint van alles en kan ons daarom nooit een relaxed gevoel geven.

Het mooie is, we hebben de mogelijkheid dat brein te programmeren. Daar wordt het tijd voor als je in je leven momenten mist van relaxen. Leer hoe je daar komt, door een fijn en goed gesprek met een chat op Paragnostenchat.

Medium Claire