Liefde en bezitterigheid

Liefde en bezitterigheidLiefde en bezitterigheid. Je houdt zoveel van je partner dat je het liefst je partner in een kooi stopt en voor alle zekerheid een bordje plaatst: verboden dichterbij te komen.
Klinkt het belachelijk? Misschien wel. In realiteit zijn dit een heel groot aantal gesprekken die in de ondertoon waarneembaar zijn. Soms niet enkel in de ondertoon maar ook heel overtuigend helder en duidelijk.
Uitspraken als ik duld het niet dat mijn partner vriendschap heeft met iemand van het andere geslacht. Het andere geslacht is een bedreiging. Stel je maar eens voor dat je partner vriendschap heeft met iemand van hetzelfde geslacht en vriendschap mogelijk liefde wordt. Onvoorstelbaar! Mijn partner ‘is niet zo’. Wat bedoel je met ‘is niet zo’? Verbind je liefde met een ‘geslacht’ dan?
En dan wordt het stil, heel stil zelfs. ‘Ik mag er niet aan denken dat…’
Nou, dan moet je er niet aan denken dat… De gedachten leiden een eigen leven en worden een geconfabuleerd verhaal. Het verhaal wordt in het hoofd werkelijkheid. Het controleknopje is geactiveerd, seint oranje: gevaar! Het lampje brandt rood: heel ernstig, het object nadert mijn bezit en mijn bezit ervaart het object als leuk. Rood is verbod. ‘Je stopt hier en nu met het object!’
Is dat even schrikken? Helaas is dit de manier waarop nog heel veel relaties functioneren.
Overtuigingen gebaseerd op angst. Vriendschap tussen man en vrouw zou absoluut onmogelijk zijn. Er zou altijd wel een fysieke aantrekkingskracht moeten zijn tussen man en vrouw. Ofwel langs de kant van de vrouw, ofwel langs de kant van de man. Of allebei. Gegarandeerd dat dit op een dag goed fout gaat. Vriendschappen kunnen ook ontstaan vanuit een diepe spirituele verwantschap.
Ik ken mensen die een heel warme intense vriendschap hebben en een fijne partnerrelatie. Dit zijn in mijn ervaring relaties waarin beide partners elkaar de ruimte geven vriendschappen te sluiten met andere mensen, ongeacht of het om een man of een vrouw gaat. Het vraagt om een open en transparante manier van met elkaar omgaan én vertrouwen.
Vrouwen-vriendschappen blijken na onderzoek op geestelijk spiritueel vlak intiemer om te gaan dan met hun mannelijke partner. Uit dit onderzoek blijkt dat de mannelijke partner zich geen zorgen maakt. De vrouwelijke vriendin blijkt geen bedreiging te vormen voor de relatie.
We weten ondertussen dat de spirituele, geestelijke intimiteit in het partnerschap een noodzaak wordt. Vrouwen hebben meer en meer de behoefte om die spirituele emotionele verbinding te ervaren met hun partner. Ook bij een anders-geaarde partnerschap geldt hetzelfde.
Heel interessant om te onderzoeken hoe diep onze overtuigingen vastgeroest zitten in de overtuiging van wat en wie bedreigend zou kunnen zijn in een relatie. Iedereen kan het object van bedreiging vormen.
De controle- en bezitsdrang kan zover gaan dat een nep profiel op social media wordt aangemaakt. Social media is al langer het middel om elkaar te controleren.
Het vernietigen van elkaars vrijheid schept geen verbondenheid maar maakt de relatie tot een cel, een gevangenis, een kooi.
Volwassen verliefde mensen helpen elkaar vrij te zijn, ze helpen elkaar elke vorm van gebondenheid te vernietigen.
Wanneer de liefde vrijelijk stroomt is ze gebaseerd op een diepe schoonheid tussen elkaar. Daar is dan ook ruimte voor anderen.
Vrijheid in liefde vormt de hogere waarde in de relatie. In India wordt dit Moksha genoemd wat staat voor vrijheid.
Als liefde de vrijheid vernietigt, heeft ze weinig meer betekenis, dan de betekenis van aan banden leggen. Liefde bezit niet.
Mijn eerste stappen in de spirituele wereld leidden me tot talrijke boeiende lezingen van Noud van den Eerembeemt. Hij schreef heel wat inspirerende boeken en eentje is me altijd bijgebleven: ‘ Ik heb je, lief‘. Noud schreef in de jaren 70 reeds rond het Aquariustijdperk, nog wel gekaderd vanuit karma en reïncarnatie gedachte. Bijzonder was dat hij zich hier later totaal van distantieerde!
De interpunctie maakt het verschil. ‘Ik heb je, lief’ of ‘Ik heb je lief’.