Liefde kent geen pijn

Liefde kent geen pijnDe liefde vinden in je leven, kan een hele grote zoektocht zijn. Allemaal verlangen we naar die ene waarbij we ons totaal op ons gemak voelen, die ons vleugels geeft, die ons, zonder woorden, laat voelen dat we voor altijd bij elkaar blijven wat er ook gebeurd. Het ultieme sprookje, wie wil dat nou niet. We willen ons als mens verbinden, samenzijn, dat is een van onze basisbehoeften. Sterker nog, als er geen liefde is, kwijnen we langzaam weg en kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Liefde is dus ongelooflijk belangrijk. De liefde vinden in je leven, is jezelf vinden en leven in eigenliefde. Die ander is er om de liefde die jij diep van binnen voelt, te verdubbelen.

Helaas komen velen van ons, door vallen en opstaan erachter dat liefde pijn doet, veel pijn kan doen, zoveel pijn dat we besluiten nooit meer een relatie te willen hebben, want als liefde zoveel pijn kan doen, dan wil je die pijn nooit meer voelen. Een hele logische reactie.

Het is niet de liefde zelf die pijn doet, het is jij die zichzelf pijn doet en pijn laat doen. Hoe komt het toch dat zoveel mensen de liefde ervaren als pijn? Het komt omdat ons niet geleerd wordt de liefde eerst voor onszelf te laten stromen en zolang we dat principe niet begrijpen zal de liefde pijn doen en blijft die pijn net zolang aanwezig, met allemaal lessen op je pad, die zwaarder en zwaarder worden, totdat jij besluit, ik kies voor mijzelf.

Kiezen voor jezelf, is het mooiste cadeautje dat je jezelf kunt geven. Dan kies je voor de liefde die niet pijn doet. Dat is de mooiste en hoogste vorm van liefde die er bestaat. Eigenliefde.

Het wordt ons niet geleerd, eigenliefde. Het is een schimmig, ongrijpbaar gebied. Ons wordt geleerd goed voor een ander te zorgen en dan pas voor jezelf. Ons wordt geleerd, wie goed doet, goed ontmoet. Leef je niet zo, dan krijg je de stempel egoïstisch te zijn, opgedrukt. Je waakt er dus wel voor om niet klaar te staan voor anderen. Je kan pas goed doen voor een ander, als je eerst goed bent voor jezelf. Diegenen die dit niet meekrijgen in hun jeugd en dat is het gros van alle mensen, zullen de liefde eerst moeten ervaren als een diepe wond in hun ziel, om daarna een grote zoektocht te moeten doorlopen om zichzelf te vinden. Inmiddels zijn we dan al vaak de 40 gepasseerd, diverse relaties achter ons gelaten hebbend, waarin we gekwetst zijn, bedrogen, er met ons is gesold, om maar een aantal dingen op te noemen. De chaos is compleet en je ervaart het leven als zwaar, een goot donker zwart gat, waarbij alles om je heen is weggevallen. Uitzichtloos staar je voor je uit, geen energie meer hebbend, moegestreden en zoveel pijn ervarend diep van binnen, dat je het leven niet meer begrijpt.

Op dat moment komt er hulp, hulp van gene zijde, die hulp is niet zichtbaar, maar is er wel. Die onzichtbare hulp, geeft jou diep van binnen een seintje. Als je er klaar voor bent, dat voel je dat seintje, dat aanvoelt als iets magisch. Het raakt iets aan diep van binnen. In een flits ervaar jij het, je kan het niet thuisbrengen, maar je voelt verlichting. Er begint iets in je stromen diep van binnen, het geeft je energie, je ziet ineens alles veel helderder. Zonder dat je het begrijpt, stap je uit het grote donkere zwarte gat. Je begint liefde te ervaren, liefde voor jezelf. Je begint te begrijpen dat je nog niet eerder liefde aan jezelf hebt gegeven. Dat je je hele leven al je liefde aan anderen hebt gegeven en niets voor jezelf hebt bewaard. Je begint te begrijpen waarom je bent gekwetst, waarom relaties niet wilden lukken. Je ziet in waarom jij met je hebt laten sollen. Dat is gebeurd, zodat je dit magische moment hebt mogen bereiken. Daarvoor heb je die pijn moeten ervaren. Je ziet in dat als je niet eerst goed voor jezelf zorgt, door grenzen te bewaken, grenzen aan te geven er met je wordt gesold.

Je ziet in dat liefde helemaal geen pijn doet, zolang je eerst liefde aan jezelf geeft.

Wil jij de liefde van je leven vinden? Vind dan jezelf.

Lieve groet Clarisa