Luister je naar je lichaam
Luister je naar je lichaam, of negeer je het tot het je wakker schudt. Er is al veel over geschreven, dat we een relatie met onszelf hebben. Het is best moeilijk te begrijpen wat hiermee wordt bedoeld. Hoe moet je dat zien en waarom is het belangrijk?
De relatie die je met jezelf hebt, moet je als volgt zien. Jij woont in een lichaam, dat lichaam is van jou. Dat heb je gekregen, gratis en voor niets en moet jij goed voor zorgen. Nu ligt de nadruk tijdens onze opvoeding niet op onszelf. Een logisch gevolg dat we ook niet leren te luisteren naar ons lichaam. Maar dat lichaam daar heb jij een relatie mee. Als jij het lichaam niet kent, niet naar luistert, kun je het verwaarlozen. Het lichaam communiceert met jou.
Als je opmerkt dat je last hebt van hoofdpijn, buikpijn, oorsuizen, slecht zien, overmatig transpireren, hartkloppingen, spierpijn, een zeurende knie, trillend ooglid, slapeloosheid, jeuk, koude voeten of handen, vergeetachtigheid, zegt het lichaam iets tegen jou. Het geeft een signaal af dat er iets niet in orde is. Het communiceert met je. In de praktijk gaan we met deze signalen, slordig om. Logisch, we hebben niet geleerd onszelf belangrijk te vinden. Toch is dat hard nodig, willen we gezond oud worden.
Dat we er slordig mee omgaan, is omdat we er niet op gewezen worden om de signalen serieus te nemen. We leven in een maatschappij, die gericht is op andere zaken dan onszelf. Dat we in een stand staan van, ik zie het wel, ik voel het wel, maar wat kan ik er mee, wat moet ik er mee. En als het verergert, denken we direct in een medicijn als oplossing.
Vele malen beter zou het zijn als we niet denken in oplossingen door een medicijn. Het zou veel beter zijn als we de klacht serieus zouden nemen, er eens goed bij stil te gaan staan en het als een signaal te zien, dat we met onszelf uit de pas lopen. Dat er iets aan de hand is wat om aandacht vraagt.
Vergelijk het maar met een relatie met een partner of een goed vriend of vriendin. Als die ander gedrag gaat vertonen, valt ons dat op. Gaan we de ander er op wijzen, om vragen, wat is er aan de hand. Dit is precies hetzelfde als de relatie met jezelf. Maar aangezien de mens meer gericht is op de buitenwereld, dan op zijn eigen binnenwereld, begrijpen we vaak niet wat een relatie met onszelf inhoudt, laat staan dat we signalen herkennen, die wel wel bij een ander in de gaten hebben.
En dan nog, al hebben we het wel in de gaten, is er nog een belangrijke stap te zetten. Los ik dit met iets buiten mijzelf om, als het nemen van een pil, of kies ik voor een andere oplossing? Af en toe een paracetamol innemen is helemaal niet erg. Maar achteloos elke keer als je iets hebt, daar iets voor innemen, dan negeer je jezelf.
Al die pillen die je inneemt, lossen het onderliggende probleem niet op. Ze zorgen voor even dat het signaal afneemt, meer niet. Diegene die het signaal serieus moet nemen en het moet oplossen ben jij. Je zult namelijk merken, des te meer je het verdooft met een pil, die je telkens neemt, de pijn zal verergeren, de kwaal zal toenemen. Dat doet het lichaam, omdat jij niet luistert, jezelf niet serieus neemt.
Er mee blijven doorlopen, het is kansloos. Je negeert iets heel belangrijks, je bent je gezondheid aan het ondermijnen. Datgene wat je voelt, is er niet voor niets, daar is een reden voor. Die reden is altijd dat je jezelf ergens te kort in doet. Hetzij jezelf te kort doet in ontspanning. Hetzij jezelf te kort doet door in een relatie te blijven zitten, die niet goed voor je is. Hetzij werk uit te voeren dat niet bij je hoort en past.
Wacht niet tot het te laat is, neem de signalen die je bij jezelf ervaart serieus. Leer ze tijdig te herkennen. De relatie met jezelf willen verbeteren? Doe dat samen met een Top Paragnost, die zijn hierin thuis en leren het je binnen een paar gesprekken.
Medium Claris