Misverstanden

MisverstandenMisverstanden. Als er iets is wat snel ontstaat, zijn het wel misverstanden. Terwijl we er wel moeite voor doen of willen doen om in harmonie te communiceren. In de communicatie kan er heel wat foutlopen, mis-verstaan worden, mis-begrepen worden, maar ook geopperde verwachtingen die niet worden ingelost, kunnen tot misverstanden leiden.
Stel dat je beste vriend/vriendin een eindje van jou vandaan woont. Je spreekt af om een weekje samen te genieten, leuke dingen te doen. Jullie stellen je al helemaal in op die week. En dan blijkt dat je beste vriend/vriendin onverwachts iets dringends moet doen. Het kan zijn dat je je erg ontgoocheld voelt, je voelt je verwaarloosd, je voelt je aan de kant gezet voor iets dat dringender is dan jijzelf en je trekt je terug. Wat een fijne week zou worden, wordt overladen met een domper van teleurstellingen. Je vriend/vriendin voelt dat je je teruggetrokken hebt en trekt zich ook terug.

Je slikt je ontgoocheling en ook je boosheid weg, maar in je hoofd gaan er allerlei stemmetjes ratelen als ‘Ik had het wel kunnen weten, er is altijd iets dat belangrijker is dan ik’. In realiteit is dat nu het geval, want je weet dat je vriend/vriendin er altijd is, maar soms zijn er onverwachte omstandigheden die aandacht vragen. Het ratelt maar door in je hoofd en je voelt je afgewezen.
Misverstanden ontstaan vaak door dit soort situaties en door onrealistische verwachtingen. Er kan altijd wel iets zijn dat om aandacht vraagt, maar dat betekent niet dat je wordt afgewezen of verwaarloosd.
Vaak wordt dit gevoel verdrongen en weggeduwd, je slikt het in, maar het vormt wel een energetische muur. Zeker als dit een patroon is geworden van inslikken en wegduwen. Als je dan allebei alles inslikt en wegduwt, wordt die muur steeds hoger en hoger.

Wat ligt er in de onderstroom van dit misverstand aan de basis is dat je vergelijkbare ervaringen uit het verleden erbij haalt waarin je hetzelfde gevoel ervoer, namelijk afwijzing. Vroeger, toen ik nog een kind was, toen voelde ik me ook afgewezen omdat…
Dit is het moment waarop je op de proef wordt gesteld om te communiceren. Als jij en je vriend/vriendin hierover zwijgen, begint het verstand te ratelen en ontstaat een energetische muur.

Wat je in het verleden hebt ervaren kun je niet ongedaan maken, maar hoe je er nu mee omgaat, dat heb je wel in eigen handen. Het is dan ook niet langer een noodzaak om naar de oorzaken van dit gevoel te blijven graven en zoeken. Open met elkaar communiceren kan heel veel misverstanden voorkomen. Hierbij is het helen van de diepe wonden zeker wel belangrijk om tot emotioneel en spiritueel uitgerijpte verbindingen te groeien, waarin er een gevoel van ruimte en vrijheid is om jezelf te zijn.