Pestgedrag vind je in alle leeftijden terug

Pestgedrag vind je in alle leeftijden terugPestgedrag vind je in alle leeftijden terug. Pesten, we hebben er allemaal een hekel aan en toch gebeurt het aan de lopende band. Niet alleen vind je het terug bij kinderen, pubers en tieners. Je ziet het ook bij stellen die in een relatie zitten. Er zijn stellen die het pesten als kunst hebben verheven.

Je vraagt je af als beiden zo elkaar het leven zuur maken, waarom ze uberhaupt nog bij elkaar blijven? Nu noemen we 2 kibbelende partners, die altijd ruzie maken, geen pesten, maar is het wel.

Twee partners die van elkaar houden en de hele dag op elkaar iets aan te merken hebben, naar elkaar alleen de hoognodige woorden uitspreken, en verder hun eigen gang gaan. Boos op elkaar zijn als de een niet luistert naar de ander, volgens mij valt dit ook onder de categorie pesten.

Collega’s op kantoor kunnen er ook iets van. Pestgedrag op de werkvloer, het moet haast wel, anders zouden niet zo veel mensen thuis zitten met een burn out. Pesten kan heel venijnig zijn. Het is een manier van praten met een ondertoon, met bepaalde insinuaties. Daarbij hoort een bepaald uitdagend gedrag.

Het gebeurt vaak bij diegenen die van nature niet zo weerbaar zijn, het lijkt wel of die pestkoppen er een neus voor hebben en die hebben ze ook. Ze hebben in de gaten wie ze kunnen pakken, dat zien ze.

Wat ze niet in de gaten hebben, de volwassen pestkoppen, dat ze zelf iets verbergen. Dat ze met dat pesten iets aan het camoufleren zijn, hun eigen onzekerheid er mee weg willen poetsen. Het geeft hun een bepaalde macht en aanzien. Zo voelen ze zich beter dan de rest.

Toch zou je van volwassen personen een andere houding mogen verwachten. Die zouden zich er van bewust moeten zijn hoe pijnlijk hun kwetsende woorden een ander kunnen raken. Helaas, ze zien het niet.

Met name die in een relatie zitten en bijna geen enkel woord met elkaar kunnen wisselen, en als ze het wel doen, meet een bijbehorende ondertoon. Hoe komt het dat mensen zo zijn en de anderen het toelaten?

We hebben het wel eens over een haat-liefde verhouding, daar zou het onder kunnen vallen. Ze zijn het zo gewend van elkaar dat ze niet beter weten. En we zijn er natuurlijk niet altijd bij, wie weet dat als ze samen zijn elkaar wel op een andere manier spreken.

Wat van belang is, is dat pesten een ander echt kan raken en diegenen die kwetsende woorden uitspreekt, zou moeten inzien dat deze woorden op geen enkele manier acceptabel zijn. Wat een pester er mee wilt bereiken, is een ander klein willen houden, de baas willen zijn. Ze zoeken zo de macht over anderen.

Vaak wordt pesten onder volwassenen ook ingezet, om een ander buiten te sluiten. Niet uit te nodigen bijvoorbeeld. Het zijn laffe streken en de pester gunt een ander iets niet. Dat we dit bij kinderen kunnen verwachten, wat ook niet kan, maar die moeten nog veel leren, maar bij volwassenen.

Het vindt ook plaats bij ouderen, zo’n 20% van de ouderen heeft te maken met pestgedrag. Negeren, roddelen, negatieve blikken krijgen. Je zou toch zeggen, mens gun elkaar iets, want alles wat je een ander niet gunt, gun je jezelf ook niet.

Word jij gepest? Wil je weten wat je er tegen kunt doen? Bel dan eens met een Top Paragnost, die helpen jou in je kracht te gaan staan waardoor je het pesten de kop in kunt drukken. Het is nooit te laat om het te leren.

Medium Clarisa