Scheppen

ScheppenScheppen. Iedereen is een scheppend creërend wezen. De hele dag door zijn we aan het creëren, bewust of onbewust.

Waar we er niet altijd bij stilstaan, is dat we naast fijne dingen creëren ook ellende creëren. Bij het eerste steken we graag de pluimen op onze hoed, bij het tweede verwijzen we naar anderen.

Uiteraard mag je de pluimen op je hoed steken, want jij hebt iets fijn gecreëerd en je bent er blij mee. Het kan ook dat je iets hebt gecreëerd met andere mensen en dan kan het wel eens lastig worden om die pluim te delen of een pluim te ontvangen.

Herken je dit soms wel eens bij jezelf dat je die pluim afweert en het afdoet als ‘ach, dat heb ik toch met veel liefde gedaan voor je, het is jouw project, jouw zaak, jouw succes dus steek die pluim maar op je hoed’.

Het kan na een tijdje misschien eens innerlijk beginnen te wringen. Het kan, maar hoeft niet. Zaak is dan om te onderzoeken of je misschien moeite hebt om bijvoorbeeld complimenten te ontvangen.

Ik hoor wel eens in gesprekken hoe moeilijk het is om heel eerlijk naar dit soort thema’s te kijken. Er zit daar vaak een misplaatst schaamte-en schuldgevoel op. Je geraakt daar niet vanaf, ook al zou je het willen. Dit thema dieper belichten en trachten te veranderen, brengt veel teweeg.

Je daarin nog eens kwetsbaar durven op te stellen, is een flinke uitdaging. Enerzijds word je verteld je kwetsbaar op te stellen en anderzijds moet je je niet zo aanstellen. Zou jij het nog weten dan? Gemakkelijk gezegd: word wie je werkelijk bent. Nou, als jij er helemaal uit bent?

Er worden ook dingen gecreëerd waar we onze ouders, de maatschappij enzovoort verantwoordelijk voor stellen.
Is bitchy gedrag dan diegene die je werkelijk bent? Oh, ja, ik ben een bitch! Ik ben zo geworden door…
Is het verspreiden van roddels dan diegene die je werkelijk bent? Oh, ja, ik ben een roddeltante. Ik roddel omdat X en Y en Z over me roddelen.
Is het uitsspelen van mensen tegen elkaar dan diegene die je werkelijk bent? Oh, ja, ik zet mensen graag tegen elkaar op. Dat is ook al zo vaak overkomen.
Is het jezelf beter voelen tegenover anderen dan diegene die je werkelijk bent? Oh, ja, ik ben beter dan de rest. Ik moest altijd de beste zijn van de klas. Ik ben zo geworden.
Dat zijn allemaal concepten die gecreëerd werden (worden? Want het er nog steeds) vanuit zovele conditioneringen.

Gelukkig met al die creaties? Hele dagen door, elke seconde zijn we aan het creëren en overwegend vanuit het denken.

We creëren ook onze eigen teleurstellingen, maar vertellen dat anderen ons teleurstellen. We verwachten heel veel van elkaar, is het niet?

‘Ja, maar dat is wel normaal om verwachtingen te hebben. Dat is toch menselijk’?

Vanwaar ontstaan dan citaten die ons andersom vertellen? ‘Verwacht nooit iets van anderen, dan geraak je niet teleurgesteld’. Merendeel van de mensen reageert daar razend enthousiast op. Vanuit teleurstelling.

Zou het dan niet anders zijn te accepteren dat we verwachtingen hebben en teleurgesteld kunnen worden? En hoe om te gaan met teleurstellingen en verwachtingen?

Hoe vaak voel je je teleurgesteld over jezelf? Omdat je niet aan de verwachtingen voldeed? Zijn die verwachtingen werkelijk de jouwe of zijn die verbonden met de buitenwereld? Dit te weten, zou het kunnen dat je je niet teleurgesteld meer voelt, maar zelfs opgelucht.

Stel dat je met een leuk idee rondloopt en je wilt daar iets mee doen. Iemand zegt dat het niet interessant is, een ander zegt dat het inspirerend is. Er kunnen allerlei ideeën in je hoofd worden gepropt, waardoor je twijfelt en uiteindelijk je idee laat varen. Allebei creaties, maar welke heeft het gehaald?

Na een tijdje realiseer je je dat je alleen nog maar de ideeën volgt van anderen, waardoor je niet tot je eigen scheppende vermogens komt. In het beste geval besef je dat je de hele situatie meegecreëerd hebt, in het andere geval leg je de schuld bij anderen, die vanuit hun perceptie, gevoelens of emoties meegecreëerd hebben voor jou.

Dit is ook wat vaak in consulten gebeurd. Ook wij creëren situaties mee en hoe we meecreëren bepaalt ook vaak de uitkomst van een situatie. Creëren vanuit een negatieve mindset of creëren vanuit een positieve mindset. Een positieve mindset is absoluut niet hetzelfde als een belofte maken of eromheen draaien.