Toxic relatie

Relaties zijn niet altijd gemakkelijk, zelfs perfecte stellen hebben hun eigen uitdagingen. Toch kun je verwikkeld zijn in een toxic relatie, maar hoe kom je er achter of je in een toxic relatie zit? Er zijn een aantal signalen waaraan je dit zou kunnen herkennen.

Wil jij met iemand praten over jouw relatie omdat je je door anderen niet gehoord voelt of omdat je er niet met iemand over durft te praten? Neem contact op met een relatie coach, medium of paragnost. Zij staan altijd voor jou klaar om jou te helpen met vragen, problemen of andere situaties.

Wat is een destructieve relatie?

Een toxic relatie is Engels voor een destructief. Dit wil eigenlijk zeggen extreem wreed, kwaadwillend of schadelijk, ook wel een giftige relatie genoemd. Je zou zeggen dat je zelf wel aanvoelt of een relatie goed voor je is of niet, maar soms is dit niet zo. Er zijn genoeg signalen van een toxic relatie die niet perse opvallen.

Je kan zelf het idee hebben dat je een gezonde relatie hebt, maar er kunnen dan alsnog aanwijzingen zijn dat dit niet het geval is en dat je toch in een toxic relatie zit. Je moet wel weten dat in iedere relatie wel eens uitdagingen zijn, dus wanneer jij je in sommige situaties herkent, hoeft dit niet direct te zeggen dat je een slechte relatie hebt.

Toxic relatie

Je durft jezelf niet te zijn

Heb jij het gevoel dat jij je gedrag aanpast in het bijzijn van jouw partner? Durf je niet te zeggen wat je denkt tegen jouw partner? Ben je bang voor het oordeel van jouw partner? Dat kan bij jou zorgen voor heel veel stress, je voelt je onaantrekkelijk, ongelukkig of beperkt. Als jij jezelf niet de beste versie van jezelf voelt in het bijzijn van jouw partner, dan is het tijd dat er iets zal gaan veranderen. Dit alles heeft namelijk invloed op jouw mentale gezondheid.

Een sterke reactie op iemands aanwezigheid

Wanneer je je in een toxic situatie bevindt, dan kunnen negatieve gevoelens zorgen voor fysieke klachten. Je kan last hebben van uitslag, je ademhaling of stotteren. Dit kan ook invloed hebben op de eetlust, in overeten of juist weinig eten. Dit wijst er op dat je onder druk staat door je partner.

Weinig gezamenlijke plannen

Je partner houdt je het liefst voor zichzelf, en doet daar ook alles aan. Dit is niet fijn, want zo wordt jij beperkt in jouw eigen vrijheid. Dit doet een partner niet alleen omdat die dit fijn vindt, maar vooral om de constant de controle te houden over wat jij op een dag doet en wie je ziet. Dit is geen goed teken.

Je kunt je gevoelens niet uiten

Communicatie is belangrijk in een gezonde relatie. Bij een toxic relatie is het zo dat wanneer jij je eigen gevoelens en mening uit, dat je hierop wordt afgewezen, belachelijk wordt gemaakt of zelfs wordt genegeerd door je partner. Wanneer iemand om jou geeft, dan geeft iemand ook om jouw gevoelens, zal luisteren naar jouw gevoelens en respecteert deze gevoelens.

Je hebt de neiging om jezelf te beschermen

Het kan zijn dat je in een relatie zit waarin je steeds een spel moet spelen, jezelf moet bewijzen of moet incasseren tegenover je partner. Dit kan heel vermoeiend zijn, maar zorgt er ook voor dat je je eenzaam kan gaan voelen. Op een gegeven moment houd je dit niet meer vol, en zal je relatie er niet van verbeteren.

Je partner zal snel in de slachtofferrol kruipen

Gebrek aan communicatie kan ook leiden tot vermijdingsgedrag. Wanneer iemand zichzelf continu als slachtoffer ziet, dan krijgt iedereen de schuld van fouten behalve diegene zelf. Het erkennen van fouten is bij een toxic relatie vaak erg lastig. Je wordt dan zelf opgezadeld met een schuldgevoel. Wanneer je partner zijn of haar eigen tekortkomingen niet kan inzien, dan zorgt dat voor moeilijke communicatie.

Je wordt geïsoleerd van de sociale omgeving

Isolatie is in een liefdesrelatie een poging om de controle te nemen, dit is een ongezonde relatie. Probeer hier eens over te praten met vrienden, ouders, familie of anderen in jouw omgeving. Het kan zijn dat jij zelf zo diep in jouw toxic relatie zit dat je de signalen niet meer ziet. Een ander kan situaties namelijk heel anders opvatten.

Je voelt je opgelucht als je partner vertrekt

Het is helemaal te begrijpen als je ook af en toe tijd voor jezelf wilt. Dit kan zelfs leiden tot een betere relatie. Maar wanneer je constant probeert te vluchten van jouw partner, dan is dat niet goed. Je moet bij jezelf nagaan hoe dit komt. Je kut even afstand nemen van je partner en goed nadenken. Komt dit door stress of heb je niet genoeg ruimte om je eigen ding te doen.

Geheimen in een relatie

Bij relaties zou het zo moeten zijn dat je geheimen en alles met elkaar kan delen. Wanneer er geheimen zijn voor elkaar in de relatie, dan is dat geen goed teken. Het feit zal zo moeten zijn dat je elkaar vertrouwd, en met alles bij elkaar terecht kunt.

Je moet in een goede relatie alles aan je partner kunnen vertellen, de leuke dingen maar ook de mindere dingen moeten met elkaar gedeeld kunnen worden.

Alles is een strijd

In een goede relatie is het belangrijk om samen successen te vieren, trots op elkaar te zijn en het beste in elkaar naar boven te halen. In zo’n relatie is er geen ruimte voor jaloezie, strijd of scores. Hebben jullie juist het idee dat jullie elkaar naar beneden halen, dan is het belangrijk om goed na te denken.

Je geeft veel meer dan je ontvangt

Heb jij de gehele tijd het idee dat je meer doet voor je partner dan dat je ontvangt? Dat is vermoeiend, maar dan heb je ook niet de juiste balans in de relatie. Als een relatie goed zit dan zal je evenveel energie moeten krijgen als dat je er zelf ook in stopt.

Herken jij dat jij in een toxic relatie zit?

In eerste instantie hoef je niet perse te denken aan een toxic relatie als je een van deze signalen herkent. Een relatie kan soms ingewikkeld of heel moeilijk zijn. Door goede communicatie met jouw partner houdt dat de liefde echt wel stand! Maar als je eerlijk naar jezelf bent en je bepaalde dingen niet normaal vindt, dan kan het inderdaad zo zijn dat je een toxic relatie hebt.

Probeer hier over te praten, desnoods met vrienden. Wees eerlijk, vertel je angsten, vertel je verhaal en geloof in jezelf. Dit gaat vaak helaas wel makkelijker gezegd dan gedaan..

Een toxic relatie beëindigen

Weet jij dat het beter voor jou is om los te komen van jouw relatie? Maar kun je je dit niet voorstellen, omdat je tóch erg veel van je partner houdt. Dit terwijl vrienden, familie of anderen zeggen dat het beter jou is om los te komen. Het is niet gemakkelijk, zeker omdat je weet dat je jezelf hebt aangeleerd om op een andere manier te gaan denken en je gedrag verandert is.

Het kan fijn zijn om anderen te vertellen van jouw situatie, zodat je iets kan veranderen. Zorg er met steun van anderen voor dat je weer de betere versie van jezelf wordt en dat je los kan komen van jouw ongezonde relatie.

Kom in contact met een relatie coach om te praten over jouw toxic relatie

Wil jij verdere stappen ondernemen? Zit je er emotioneel helemaal doorheen en kun je hier met niemand over praten? Speelt jou onzekerheid op wanneer je over je angst en emoties wil praten? Kom dan bij een relatie coach, een medium of paragnost. Neem bijvoorbeeld contact op met paragnost Martie.

Wij kunnen jou handige tips geven, helpen met wat jij kan doen, jou vertrouwen geven en jou helpen met het aangeven van eigen grenzen. Weet dat je er in deze situatie niet alleen voor staat!

Het kan soms goed zijn om even fysiek afstand te nemen, verplaats je naar een andere ruimte. Schrijf over je angst, emotie of verwerk dit voor jezelf op een andere manier. Dit kan ervoor zorgen dat er een last van jouw schouders valt.