VERWIJTEN

VERWIJTENDat is iets of iemand iets kwalijk nemen.

Het kan betrekking hebben op een eigenschap, maar ook op een daad of handeling …of het nalaten ervan.
Iedereen is uniek en zal daarom ook op zijn/haar unieke manier met dingen omgaan, is dit fout, nee alleen anders, je hebt voor jezelf de keus om hiermee om te gaan of niet. Een verwijt betekend dat je de ander afkeurt, beter is om respect te hebben voor de mening van de ander of je je hier wel/niet in kunt vinden.
Je hoeft de mening van een ander niet te delen, blijf bij je eigen waarheid, wel is het soms een aanleiding om naar je eigen waarheid te kijken en bij te stellen, niemand heeft tenslotte alle wijsheid in pacht.

Iemand iets verwijten heeft een negatieve emotionele lading en intentie.
Verwijten maken is zinloos en zonder positief effect.

We proberen daarmee onze eigen onzekerheden, behoeftes en onbegrip vaak te maskeren.
Of ons verwachtingspatroon is niet realistisch.

Iemand iets verwijten heeft te maken met onze eigen waarden en behoeften…zoals ons erkend voelen, genoeg aandacht krijgen of liefde en steun ervaren in ons leven.

Door de ander verwijten te maken denken we de ander te kunnen veranderen.
Maar dat werkt juist averechts, we maken de ander er doodongelukkig mee…er zal nog meer verwijdering en afstand komen…en uiteindelijk komen we terecht in een negatieve neerwaartse spiraal.

Belangrijk is om dit in te zien,…onszelf te leren kennen en onze eigen behoeftes en verlangens te erkennen.
Maar ook om het goede en elkaars positieve kanten te blijven zien.

De bereidheid hebben om je verwijten op te geven…en verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf…maakt dat je de weg opent voor liefde.

Daardoor is groei mogelijk en je stelt jezelf in staat om meer / opnieuw verbinding te krijgen met de oorspronkelijke kracht van je relatie.

Heb een fijne dag allemaal en ben lief voor jezelf
XXX Dit