Waarom durft de mens niet?

Waarom durft de mens nietWaarom durft de mens niet? Er zijn zo ongelooflijk veel redenen op te noemen waarom de mens niet durft, dat je hier een boek mee vol zou kunnen schrijven. En toch is er maar één reden waar alle andere redenen een uitvloeisel van zijn.

De mens durft niet, omdat die bang is. We vrezen zoveel af, we hebben al zoveel negatieve scenario’s in ons hoofd voorbij zien komen, waarbij de angst ons raad gaf, dat we er al niet eens aan willen beginnen. Het is de angst die ons laat vrezen, en waarom we niet durven. We zijn bang om iets te verliezen. Maar als je er goed over nadenkt, verlies je jezelf alleen maar door iets niet te durven.

Nu hebben we moeite met te begrijpen wat onszelf verliezen is. En wat dat inhoudt. Onszelf verliezen is jezelf te kort doen. Jezelf wegcijferen, jezelf klein maken, jezelf niet op de voorgrond zetten, terwijl dat helemaal niet op de voorgrond is. Het is jezelf neerzetten. Maar voor diegenen die niet durven, ziet het er uit als jezelf op de voorgrond zetten.

Allemaal redenen die voortkomen uit een angst die ons in de klauwen heeft. Een angst die niet meer en niet minder dan een emotie is. Maar door de mens wordt gevoed met zijn eigen gedachten en deze emotie de hele dag zo in stand houdt.

Ik zou liever de hele dag de emotie blijheid in stand willen houden. Daar word je toch veel gelukkiger van. Is overigens nog niemand gelukt. Ja je hebt ze, die lopen de hele dag met een smile op hun gezicht. Is een gewoonte geworden, zegt nog helemaal niets of ze diep van binnen zich ook daadwerkelijk zo voelen.

Hetzelfde geldt voor de mensen die niet durven. Die lopen de hele dag met angst rond, is ook een gewoonte geworden. En alles wat een gewoonte is geworden, die we heel snel aanleren, vinden we maar knap lastig om weer vanaf te komen. We houden ons liever vast aan de gewoontes. Dat is wat we kennen, bang voor verandering.

Daarom kunnen we jaren blijven zitten in een relatie met een partner die we het leven zuur maken. We vinden overigens dat die partner ons leven zuur maakt en zullen dat de ander laten weten ook. Is altijd een heel vreemd fenomeen. Jij vindt dat de ander jou het leven zuur maakt en je blijft zitten. Wel eens bij stilgestaan hoe gek dat eigenlijk is.

Zo gek is dit niet, daar zitten allerlei redenen onder. We hebben voor die ander gekozen en zullen blijven zitten. We willen die ander veranderen, maar die luistert niet. En waarom blijven we zitten? Omdat we niet durven ons over te geven aan het onbekende.

Dit is wat we kennen en al bevalt het ons niet, we kennen het en de gedachte alleen al er uit te stappen, die we overigens wel heel vaak hebben, benauwd ons. Want wat dan? Waar ga ik wonen, hoe kom ik rond?

De mens durft niet, omdat de mens niet leert goed voor zichzelf te zorgen. We vinden dat een ander zijn taak. Maar oh wee als die ander het niet doet zoals wij het zelf niet zouden doen. Een cirkel die maar heel moeilijk te doorbreken is.

Het kan wel, maar dan moeten kinderen anders opgevoed gaan worden. Dan moet een kind in zijn jeugd mee gaan krijgen dat het heel veel waard is. Dat je altijd verantwoordelijk bent voor je eigen geluk en dat is nu niet zo.

We hebben allemaal nog een lange weg te gaan, dat durven de normaalste zaak van de wereld wordt. Gelukkig weten veel mensen de weg inmiddels te vinden naar de website Top-Paragnosten en een consulent consulteren, waardoor ze lef krijgen en stappen durven zetten die ze eerder niet voor mogelijk hadden gehouden.

Medium Clarisa
Top Paragnosten