Wat is van jou, wat is van mij?

Wat is van jou, wat is van mij?Wat is van jou, wat is van mij? Een veelvoorkomende vraag: Zijn de gevoelens die ik ervaar van mijn vriend, mijn ex, een collega, mijn baas, mijn kind, mijn buurman enzovoort? Wiens gevoelens ervaar je in je lichaam? Die gevoelens zijn van JOU. En dat is goed nieuws, want het betekent dat je aan die gevoelens iets kan doen, als deze niet prettig aanvoelen.
Waarom zou je gevoelens loslaten?
Je wilt je gelukkig, vrij en vredig voelen, niet? Gevoelens zijn programma’s die door de psyche gecreëerd werden om te overleven. Maar in feite zijn ze gebaseerd op het verleden. Vanuit conditionering reageren we vanuit het verleden op het heden. Hierdoor vormen ze een belemmering om onze verantwoordelijkheid te nemen los te komen van die voorgeprogrammeerde gevoelens.
Het risico is dat gevoelens ons compleet stuurloos kunnen maken en we volledig overgenomen worden door die gevoelens. Vaak sturen ze ons dan heel onbewust in plaats van dat WIJ die gevoelens sturen. Programma’s als deze ontstaan uit verlangen, een gevoel van schaarste of een gevoel van gemis.
Het is interessant om op te merken hoe onze psyche en de geprogrammeerde denkpatronen in ons lichaam uitgekristalliseerd worden. Je kan dan het lichaam zien als een computeruitdraai van de psyche. Daardoor kunnen we aan hoe ons lichaam aanvoelt onze psychische gesteldheid herkennen.
Voel je lichaam gespannen of ontspannen?
Voelt je borststreek, je maag, je rug gespannen doordat je angstig bent?
Is er vertrouwen en voelt je lichaam relaxed en klopt je hart regelmatig?
Hoe is je ademhaling?
Wil je dus gevoelens vasthouden die onprettig zijn omdat je je gevoelens onderdrukt of vasthoudt en verhaalt op de buitenwereld? Er is maar één moment in de tijd waarom we met onze gevoelens kunnen omgaan en dat is hier en nu. Je kan uitstellen naar later, maar hoe vaak gebeurt het dan niet dat de gevoelens toxisch worden in lichaam en geest?
Dus waarom uitstellen toxische gevoelens los te laten, op het moment dat je deze ervaart en voelt, in plaats van ze elke dag met je mee te sleuren?
In feite zijn er geen positieve en negatieve gevoelens, er is slecht emotionele energie. Energie is voortdurend in beweging.
We kunnen er dus heel bewust voor kiezen gevoelens bij de wortel aan te pakken. Als je de wortel van de gevoelens aanpakt, komt je geest én je lichaam tot rust. Pak de bron van het gevoel dat je als onprettig ervaart weg. En daar zit precies het grootste probleem.
We dragen onbewust de stapel onprettige gevoelens met ons mee en verhalen onze onprettige gevoelens op de buitenwereld. Op die manier belanden we in een vicieuze cirkel, catapulteren we onszelf uit onze goddelijke kracht en hiervoor zijn we zelf verantwoordelijk.
‘ Vraag je niet af wat de wereld nodig heeft. Vraag jezelf af wat je nodig hebt om wakker te worden en zorg daarvoor. Want de wereld heeft alleen maar wakkere mensen nodig.’ H. Thurman.