Wat is voodoo?

Als er aan voodoo wordt gedacht, dan denkt men al snel aan de voodoo poppen. Deze poppen zijn slechts een klein onderdeel van een mysterieuze religie. Voodoo is van oorsprong West-Afrikaanse godsdienst, en is daaruit via slaven verspreid naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Dit is door negerslaven meegenomen naar andere werelddelen. Bij deze volken is het zo dat zij geloven in een schepper, met goden en godinnen.

Bij deze godsdienst gelooft men erin dat iedere gebeurtenis met elkaar verbonden is, alles gebeurt als een gevolg van iets anders. Alle mensen én het universum en alles daarbinnen vormen samen het grote geheel. Hierbij wordt gezegd dat wat je een ander aan doet, je jezelf ook aan doet; dit omdat je als het ware de ander bent.

Voodoo is een godsdienst uit West-Afrika, waarin theologische maar ook magische overtuigingen gecombineerd worden met rituele en iconografische elementen uit het Rooms Katholicisme.

Wat is voodoo?

De betekenis van voodoo

Het woord voodoo komt van ‘vodun’, wat god, mysterie en geest betekent. Dit wordt gebruikt met alles wat met de occulte religies te maken heeft. Men veronderstelt dat dit woord komt van ‘vaudou en vous deux’, wat twee betekent. Dit duidt op het goede en slechte van de samenleving, maar ook een god en de mens.

Haïtie heeft sinds 2003 de vodou als officiële religie ingevoerd, waarbij er ook een nationale voodoo dag is. De Haïtiaanse religienaam is ‘vodou’, maar doordat deze religie ook in Amerika terecht kwam is er een Amerikaanse schrijfwijze gehanteerd. De naam is verwarrend omdat er bij de slaventransporten verschillende landen betrokken waren in Afrika. Hierdoor is ook de Creoolse taal ontstaan en hebben de religies nieuwe vormen aangenomen.

Voodoo aanhangers geloven dat er één oppergod bestaat, een grote en machtige god waarmee stervelingen niet kunnen praten. De voodoo god heeft verschillende namen, bijvoorbeeld Mawu en Bondye. De voodoo aanhangers geloven dat de voodoo god de wereld gemaakt heeft, maar ook dat er een heleboel goden, godinnen en geesten van voorouders zijn. Deze geesten en goden wonen in de lichamen van mensen.

De voodoo god

Voodoo kent geen heilig voodoo boek waarin alle gewoonten en gebruiken in geschreven staan, maar deze leerden de aanhangers van ouders en voorouders. Het voodoo geloof kent niet één sticker of leider, maar er zijn diverse belangrijke mensen. Denk hierbij aan de priesters die boodschappen van goden uitleggen. Daarbij geloven zij in die ene god.

Naast de voodoo god zijn er ook zeker 10 goden en godinnen. Op Haïtii, hier wonen voodoo gelovigen, daar denken zij dat deze goden en godinnen de kinderen zijn van de oppergod. De geesten van deze goden kunnen in de lichamen van de voodoo gelovigen zitten, die dus ook boodschappen van goden kunnen doorgeven aan mensen. Zij hebben dus bijzondere krachten.

Iedere god of godin behoort tot een deel van het leven of de natuur. Zo is er een god die heerst over lucht, de ander over bijvoorbeeld de zee. Zo heeft iedere god een eigen kleur en symbool.

Ook geloven de aanhangers dat er voorwerpen zijn die beschikken over bijzondere krachten, zo’n voorwerp wordt een fetisj genoemd. Denk hierbij aan de voodoo poppetjes waarbij tweelinghelften worden geëerd. Als een van de tweeling dan is overleden, dan wordt er goed voor dit poppetje gezorgd. Hiermee wordt aan de geesten getoond dat er goed voor het poppetje wordt gezorgd, waardoor de geesten de levenden beschermen. Als hier geen aandacht aan wordt gegeven dat kunnen er zomaar kwade dingen gebeuren. De voodoo pop kan ook een persoon uitbeelden waarvoor genezing wordt gevraagd of voor een god waartoe gebeden wordt.

Waar wonen de voodoo aanhangers?

De gelovigen wonen voornamelijk in Zuid-Afrika, maar is ook overgewaaid naar Zuid-Amerika en de Caribische eilanden. Deze officiële religie kent hierdoor verschillende gewoonten en gebruiken, maar allen geloven zij in één oppergod en de goden en godinnen. Iedereen heeft zijn eigen manier, iedereen beleefd voodoo zoals op een eigen manier.

Wel geloven zij allemaal dat goden en godinnen worden in de lichamen van gelovigen. Tijdens magische rituelen openbaren deze zich waarin de geloven in een trance raken. Op dit moment is het mogelijk dat zij gelovige boodschappen van geesten doorgeven.

Deze geesten wonen in de lucht, in het water of in vuur. Ze wonen in bergen, rivieren of bomen. Maar ook in de rituele voorwerpen zoals de poppen. De gelovigen geloven niet dat toeval bestaat, de honderden geesten zorgen overal voor. In goed en slecht, maar ook geluk en ongeluk.

De groepen voodoo aanhangers wonen door heel de wereld, en vormen niet een groep. Dat komt omdat er de Amerikaanse voodoo is, maar ook de Afrikaanse religies. De aanhangers kennen allerlei nationaliteiten en spreken verschillende talen. Iedereen gelooft dan ook op zijn eigen manier in voodoo.

Op Haïti bijvoorbeeld, daar is de naam voodoo verandert in Hoodoo. Dit zodat er een verschil werd gemaakt met de verschillende Afrikaanse religies van voodoo. Het grote verschil is dat er op Haïti wel boeken zijn met informatie over geneeskrachtige kruiden, ook hoe de geneeskrachtige kruiden geplukt moeten worden zonder dat de natuurgeest boos wordt.

Er is ook een geloof dat op voodoo lijkt, dit is Winti, Candomblé en Santería. De rol van de priesters wordt bij het winti geloof vervuld door de Loekoeman. Zij vinden voodoo anders en willen hier niet mee geassocieerd worden omdat zij vinden dat bij voodoo vaak gedacht wordt aan zwarte magie en dat zij alleen slechte geesten aanbidden.

De rituelen bij Voodoo

Voodoo kent veel ingewikkelde rituelen waarmee beslissingen of het lot van anderen kan worden beïnvloed. Er zijn ook rituelen waarbij gelovigen in de toekomst kunnen kijken of zodat goden bepaalde ziekten genezen. Bij de rituelen is het namelijk zo dat de de voorouders en de geesten opgeroepen worden. De rituelen vragen veel kennis over kruiden, planten, oliën en mineralen.

Offerrituelen spelen een grote rol bij de voodoo gemeenschap. Daarom worden er dagelijks kleine hoeveelheiden voedsel, tabak of rum geofferd. Ook wordt er speciaal voor dit doel gemaakte voorwerpen gebruikt zoals schalen of aardewerken.

Mensen vinden voodoo gevaarlijk, maar waarom?

Velen vinden voodoo iets gevaarlijks of juist iets slechts. Dat komt omdat men denkt dat de priesters mensen ongelukkig maken en vreselijke pijn geven. Men denkt bij voodoo namelijk al snel aan de voodoo poppen waar spelden in worden gestoken, als dit gebeurt zal het slachtoffer vreselijke pijn krijgen. Dit is slechts één onderdeel van voodoo.

Het is namelijk zo dat de goden een goede en slechte kant hebben. Men kan dus de hulp vragen van god om deze slechte kant te gebruiken, waarbij betreffende geesten en priesters helpen. Maar er zijn juist vele gelovigen die hier niets mee te maken willen hebben.

Box: 14 Medium Maria
Medium Maria
Beschikbaar
 
Medium, Heldenvoelend, helderziend, helderhorend. Geeft inzicht in zaken, relatie en al dat je bezig houd,op afstand  blokkades  weg halen  foto lezen. eigen praktijk massage. 

Box: 16 Medium Margret
Medium Margret
Beschikbaar
 
Gespecialiseerd in ZielsLiefde ~ Medium, Kaartlegster en Sjamaan. Tweelingzielen ~ Spiritueel en Kundalini advies, dieren, totemdieren ~ Karma. de wet van aantrekking en loslaten.. U kunt voor meerdere thema's bij mij terecht. Ik helpt u graag duidelijkheid te vinden in uw vragen. Ik ben op dinsdagavond half 9, met mn Kaarten online, bij Facebook Paragnosten Chat. Liefs margret  

Box: 22 Paragnost Thea
Paragnost Thea
Beschikbaar
 
Heldervoelend ASCENSION Coach, Pendelen, Astrologie. Krachtig SOUL-HEALER op afstand voor Mens en Dier!!

Box: 24 Paragnost Eva
Paragnost Eva
Beschikbaar
 
Paragnoste, mijn werk doe ik van hart tot hart. Ik heb veel ervaring al sinds mijn vroege jeugd. Ik ben spiritueel aangelegd en doe diverse soorten kaartleggingen op ieder vlak.

Box: 25 Elise
Elise
Beschikbaar
 
Medium, paragnoste, helderwetend, helderhorend en heldervoelend, healer en foto lezen.

Box: 26 Cleopatra
Cleopatra
Beschikbaar
   
Ik ben helderziende, heldervoelend, kaartlegster, relatie problemen, fotoreading, pendel.

Box: 46 Medium Corina
Medium Corina
Beschikbaar
 
Mediumschap, helder voelende, wetende, ziende, horende waarnemingen. Al  30  jaar een eigen praktijk: Oosterse massage techniek .....

Box: 50 Medium Diana
Medium Diana
Beschikbaar
 
Hallo lieve mensen  Ik ben Diana geboren met velen gaven ik ben medium paragnoste en kaartlegster sta ook in contact met mijn gidsen

Box: 04 Albert
Albert
Beschikbaar
  
Top Medium Albert. Helderziend Magnetiseur en Hypnotherapeut, leraar en examiner Hypnose. Als kind heb ik mijn heldeziende gave meegekregen. Toen al kreeg ik via mijn gids, zuivere informatie door, met precieze juistheid over mensen en situaties om mij heen. Als kind denk je nog dat iedereen deze gave heeft, maar dit is zo omdat het voor  jou heel normaal is, maar in mijn pubertijd merkte ik dat dit niet zo was. Op mijn 17e kwam ik mijn leermeeester tegen, ook een helderziend magnetiseur van hem heb ik een leerschool van bijna 30 jaar mogen ontvangen in het spirituele. Heel veel lessen in o.a esoterie, magnetisme, polariteit, rebirthing, de kabala en ga zo maar door heb ik onder de knie gekregen en ben ik meester over geworden. Toch blijf ik liever de leerling en meester in 1, omdat er altijd een verder is, om je bewust van te worden. Een aantal jaar geleden ben ik me gaan interesseren voor hypnose zoals de oude wijzen in Egypte dit deden.  Nu ben ik tevens gediplomeerd Master Hypnotherapeut, met diverse specialisaties, waaronder virtual maagband, stoppen met roken,kinderhypnose, blokkades oplossen ect ,samen met de clienten de wortel van het probleem eruit halen, dus niet snoeien zoals in de meeste tuintjes gebeurt. Het tuintje van je hart... Heeft u vragen over tweelingzielen, liefde, werk/ carrière financiën, verhuizen of heeft u een andere levensvraag? Stel ze gerust ik heb vaak alleen een naam of een vraag van u nodig.  Ook benieuwd naar wat het nieuwe jaar voor u in petto heeft? U bent van harte welkom voor een jaarlegging Uw feedback omtrent de kwaliteit van het consult is erg belangrijk, ik stel het erg op prijs om uw review te mogen ontvangen omdat uw ervaring hierover helderheid geeft. Alvast bedankt.

Box: 56 Medium Carine
Medium Carine
Beschikbaar
 
coacing oplossingsgericht relatie deskundige helder wetend

Box: 65 Michael
Michael
Beschikbaar
 
Medium, paragnost met veel ervaring Engelen, zielen. Voor verleden, heden en toekomst!

Box: 67 Paragnost Martie
Paragnost Martie
Beschikbaar
 
Ik ben Martie paragnost, trance medium en sjamaan heldervoelend en helderziend,  en helderwetend maak ook contact met overledenen lees foto's,en doe reading kaartlegging en coaching en werk zeker met de gitse boven en mijn eigen gidsen

Box: 11 Medium Betty
Medium Betty
Ingesprek
  
Energetische coaching, dating en liefdes advies, zzp consult, spiritual counseling. 

Box: 55 Medium Martina
Medium Martina
Ingesprek
  
Helderwetend-voelend-horend-ziend/invoelen op specifieke vraag op het gebied van je relatie met jezelf en je omgeving,bewußtzijnswerk

Box: 02 Marya
Marya
Offline
 
Helderwetend en heldervoelend, sterk in tijdsaanduiding, liefde, tweelingzielen, healer, financieel, zakelijk. Usui Reiki Master en Kundalini Master.  

Box: 03 Evees
Evees
Offline
 
Medium, Helderwetend, Ingevingen, Kaartleggingen Belconsulten, emailconsulten

Box: 06 Medium Kitty
Medium Kitty
Offline
 
Als ervaren Medium en Spiritueel Coach, help ik je met mijn heldervoelendheid, helderziendheid, Engelen-, Tarot- of Lenormand Kaartleggingen jóuw weg te vinden. 

Box: 07 Medium Laura
Medium Laura
Offline
 
Medium, Ik leg al meer dan 40 jaar de tarotkaarten en toen ik in de jaren tachtig ging magnetiseren specialiseerde ik mij vervolgens ook in Reiki.

Box: 09 Medium Désiree
Medium Désiree
Offline
 
Top Medium, Kattenfluisteraar, Paragnost, HSP, zielsliefde, zielsverwanten, Soulmate, Tweelingzielen, relatievragen, business, mindset, overige levensvragen

Box: 10 Medium Arlette
Medium Arlette
Offline
 
Spiritueel Coach, HSP Coach, met jarenlange ervaring. Door goed te luisteren en in te voelen, geef ik je graag inzicht en advies op al je levensvragen. 

Box: 12 Oryn
Oryn
Offline
 
Ik ben geboren met een bijzondere gave, waar ik zeer dankbaar voor ben, ik kan u bijstaan in AL uw vraagstukken. Mijn gaven zijn; helderhorend, helderwetend en helderziend. Via mijn energie kom ik volledig in contact met uw energie en de mensen om u heen. Dit noemt men channelen. Met mijn pendel en kaarten kan ik u helpen bij het vinden van juiste antwoorden.

Box: 13 Medium Olivia
Medium Olivia
Offline
 
   Helderwetend & intuitief Medium narcisme & trauma expert (o.a.Toxische relaties) Coach en kaartlegster(Lenormand) zuiver antwoord

Box: 15 Medium Daniël
Medium Daniël
Offline
 
hoogsensitief medium , Helder ziend/voelend/wetend Orakel kaarten, Verbinding aardengelen  (Tweeling) Zielen relaties Narcistische relaties. Jezelf terug in balans krijgen. Geen vraag is mij te gek, Ik kan met een aantal woorden invoelen in je situatie, en samen met je kijken waar je kracht ligt en inzichten verschaffen.  Begeleiding om in je eigen kracht te komen en blijven. Luisterend oor 

Box: 17 Valantino
Valantino
Offline
   
Heldervoelend, Pranic Healer, Crystal Healer, Psychotherapie, Coach, Spiritual Response Therapie (SRT), Pendelaar, Tarotist, Lenormand, Vedische Astrologie.

Box: 18 Leontine
Leontine
Offline
 
Alle vragen zijn belangrijk, helderziend en helderwetend medium, contact met overledenen,vragen over magie, kaarsenmagie, tweelingzielen

Box: 19 Medium Regina
Medium Regina
Offline
 
Medium, healer voor ziels-gesprekken

Box: 20 Anita
Anita
Offline
 
Ik ben helderziend en nummeroloog leg contact met overledenen. Ook lenormandkaartlegging

Box: 23 Paragnost Marie
Paragnost Marie
Offline
 
Ik ben Marie ben helder voelend en helderhorend en door contact met mijn gidsen krijg ik al een beeld en dingen door van een bepaalde situatie, heb een heel sterke intuïtie.  Ik doe ook per maandlegging en jaarlegging 2024. Ik kan voor je pendelen, invoelen,Lenormand- Engelen- en inzichtkaarten voor je leggen. Ook voor verleden - heden en toekomst. Heb een luisterend oor en samen komen we er wel uit.

Box: 29 Medium Marion
Medium Marion
Offline
   
 Medium/paragnost. Omdat ik geboren ben met een bijzondere gave, kan ik u duidelijk bijstaan in uw vraagstukken ......

Box: 31 Katja Charlotte
Katja Charlotte
Offline
  
Medium/helderziend/coach. Graag help ik jou helderheid te scheppen via gidsen, en levenservaring. Volg je hart

Box: 32 Medium Angie
Medium Angie
Offline
 
Angie: Heldervoelend, wetend en ziend topmedium en kaartlegster. Specialisatie alle vragen over de liefde, tweelingzielen en hoe meer geld te creëren. Indien gewenst blokkade healing voor liefde en geld op afstand mogelijk.

Box: 33 Linda
Linda
Offline
 
  Als spiritueel Coach begeleid ik jou graag met al je vragen op jouw levenspad. Liefde, werk, narcisme, tweelingzielen of een luisterend oor. Ben jij op zoek naar meer positieve motivatie?  Dan ben jij bij mij op de juiste plek.  Na een gesprek met mij heb jij meer inzichten en tools gekregen zodat jij weer met een frisse blik door het leven kan!

Box: 34 Christel
Christel
Offline
 
Heldervoelend en helderziend medium en relatiecoach.                          Ik help jou met antwoorden en inzichten geven op je vragen, zodat je weer vol vertrouwen verder kunt! Relaties, liefde, persoonlijke ontwikkeling, werk ....    

Box: 35 MariaLouise
MariaLouise
Offline
 
Complexe relaties/situaties • Helder voelend • Intuïtief Coach • HSP • Transformatieproces • Spirituele ontwikkeling • Angst • Stress

Box: 36 Spiritueel coach Sky
Spiritueel coach Sky
Offline
 
Ik ben gespecialiseerd: Narcistische relaties, Zielsconnecties, Transformatieprocessen, Persoonlijke blokkades, Kaartleggen, Pendelen

Box: 37 Medium Layla (2)
Medium Layla (2)
Offline
    
Helderwetend en voelend medium en Tarotkaartlegster ,Soulmate en relatiecoaching  ;Objektief advies en inzicht vanuit de akasha kroniek of het collectieve onderbewuste , live via de chat is ook  mogelijk;Ik  doe dit werk zo authentisch mogelijk  ,ik zeg alles wat ik zie en uw eigen vrij wil en actie is ook nog belangrijk ..

Box: 39 Lies
Lies
Offline
 
Welkom, heldervoelend, wetend medium: transformaties, relaties > gelijk waardigheid en bron her-inneringen, de weg naar binnen.

Box: 41 Anne Marie
Anne Marie
Offline
 
Zeer ervaren parapsychologe en gespecialiseerd in counseling en coaching

Box: 42 Medium Amy
Medium Amy
Offline
 
'To the point'  Helderwetend-heldervoelend.  Eerlijk en oprecht consult. Healing op afstand.

Box: 43 Medium Rosali
Medium Rosali
Offline
 
Foto Racool.com Ik ben een verbinder. Mijn gidsen ( waaronder Rosali ) zoeken contact met die van u om zo zuiver antwoord te kunnen geven op uw vragen.

Box: 53 Spiritueel Coach Clarisa
Spiritueel Coach Clarisa
Offline
  
Medium, Liefdes&Relatieproblemen. Persoonlijke blokkades oplossen. Persoonlijke groei. Helderziend- en wetend. Lenormandkaarten. Vragen pendelen. Stress. Burn out.

Box: 58 Medium Jeanette
Medium Jeanette
Offline
  
Gespecialiseerd in relaties en complexe situaties. Erkend Medium. Bekend van TV. Eerlijk en direct.

Box: 61 Paragnost Marco
Paragnost Marco
Offline
 
Ik ben een helder wetend en voelend paragnost medium. Spiritueel coach. Narcisme, Blokkades, Angst en stress, psychische problemen. Afstemmen op deze tijd    

Box: 62 Medium Bhartie
Medium Bhartie
Offline
 
Alles over liefde en relatievragen.  Ook andere vragen zijn welkom. 

Box: 70 Klanten Service Box
Klanten Service Box
Offline
  
Candy chocolate lollipop sesame snaps marshmallow sesame snaps macaroon oat cake lollipop. Jelly-o shortbread jelly-o icing liquorice pudding chocolate bar sugar plum chocolate. Pie oat cake cupcake candy biscuit.

Box: 52 Paragnost Lis
Paragnost Lis
Offline
 
Paragnost/ helderziend. gespecialiseerd in relatie problemen, coaching, kaartreading met de Lenormand kaarten en de Psychic Tarot. Advies op voeding.