Balans tussen geven en nemen in relaties

Balans tussen geven en nemen in relaties. Een veel gehoorde klacht van zowel mannen als vrouwen in een relatie is. ‘ Ik heb zoveel gegeven en de ander heeft geprofiteerd van mij. Want ik ben altijd degene die voor een lieve attentie zorgt. Maar iets krijgen, spontaan, tenzij ik hinten geef, ho maar. Ondertussen ben ik moe van hinten te geven.

Balans tussen geven en nemen in relaties

Alle relaties zijn gebaseerd op geven en nemen. En in relaties is de balans soms wel zoek. Want de ene geeft gemakkelijker dan de ander. Wanneer alles goed gaat, willen partners alles onvoorwaardelijk aan elkaar geven. Maar als we geven en zien dat we in ruil daarvoor niet genoeg krijgen. Kunnen we beseffen dat we alleen nog maar scoren.

De behoefte om gelijk te scoren in oppervlakkige en zakelijke relaties is duidelijk. Maar in hechte relaties kunnen we aanvoelen dat dit scoorgedrag niet gepast is. Het kan zelfs heel kleingeestig en egoïstisch lijken. Als je hierover nadenkt. Denk eens na hoe het scoren bij jou werkt. En hoe je het kan gebruiken om meer vreugde, dankbaarheid en vervulling te ervaren in je relaties.

Balans tussen geven en nemen in relaties

Gezond relatie is geven en nemen in balans

In gezonde relaties zijn normaliter het geven en nemen in balans. Als dit ontbreekt wordt degene die hierover een wrang gevoel koestert. Boos, ontgoocheld en voelt zich onvoldoende geliefd. Het is niet het punt over alles te discussiëren. Maar het is veel belangrijker je gevoel uit te spreken. Stel dat jij iemand bent die heel gemakkelijk geeft. Dat jij meestal diegene bent die geeft, waar de ander weinig actie onderneemt. Dan zal je dat wrange gevoel niet lang kunnen wegstoppen.

In plaats daarvan, of klagen bij vrienden, familie, collega’s en je boosheid opkroppen. Als je je bewust bent of wordt dat je meer ontvangt. Dan dat je geeft, zal je ervaren dat je niet voldoende geeft. Wellicht dat je niet voldoende kan geven. Hetgeen ook weer tot problemen kan leiden. Om die reden is hierover praten wél heel belangrijk. De ene persoon kan het zich gemakkelijker veroorloven dure cadeautjes te kopen. Terwijl de ander elke euro moet omdraaien om alle rekeningen te betalen. Maar het gaat niet om duur. Het gaat om het gebaar dat er achter zit. Namelijk echt om elkaar geven.

Zorg voor balans in geven en nemen

Het is heel belangrijk voor partners ervoor te zorgen dat de balans tussen geven en ontvangen gelijk is. Als de ene partner klaagt omwille van de ervaring veel meer te geven. Is de oplossing dingen te doen om hen te laten weten dat je om hen geeft. Op die momenten wegen acties zwaarder door dan woorden. Boosheid is een teken dat de ene partner te weinig scoorde. In verhouding tot de ander. De manier om die boosheid te helen is het niet meteen wegredeneren. Doe iets constructiefs, iets positief en ondersteunend voor je partner. Een kleine attentie heeft meestal een groots effect.

Het zijn de kleine dingen die het doen

Vaak zijn het de kleine dingen die het doen in een relatie. Zoals het delen van dagelijkse klusjes. Of elkaar knuffelen, complimenten geven en respectvol communiceren. Ook kleine attenties geven, waardering laten zien naar elkaar toe. Soms kan gewoon de ander iets vergeven. Waardoor we de balans in evenwicht brengen. Kleine dingen doen voor elkaar doen. Scoren meestal veel hoger dan het doen van grote dingen, door het geven van grote cadeaus. Balans creëren gaat niet over het prijskaartje maar over de spontane waardering.

Balans creëren doe je samen. Laat het creatieve verrassende lieve leuke jullie krachtigste manier zijn om liefde te laten stromen. En houdt samen in de gaten of het geven en nemen nog steeds in balans is.