Help! Mijn man praat niet!

Help! Mijn man praat niet!Help! Mijn man praat niet! Help! Mijn vrouw is een zeurkous!

Eén van de meest voorkomende klachten tussen mannen en vrouwen.
En de man zegt het volgende: ‘Mijn vrouw zeurt voortdurend aan mijn kop!’
Eén van de meest gehoorde klachten van vrouwen is gebrek aan communicatie en vooral zich emotioneel verbinden in de communicatie.
Mannen ervaren vrouwen vaker als zeurkousen en veel te emotioneel tot hysterisch. Gelukkig zijn er ook wel andere verhalen.
De beide uitspraken zijn allebei op de een of andere manier waar en onwaar. Enerzijds waar omdat de man-vrouwstereotypen gebaseerd zijn op de werkelijkheid en onwaar omdat het klagen over je partner en je partner proberen te veranderen de polariteit vergroot en versterkt.
Mannen en vrouwen zijn geen kopie van elkaar. Dus het klagen en zeuren heeft het omgekeerde effect.
Een man die het moeilijk heeft om zijn gevoelens te uiten kan je beter benaderen vanuit kalmte en enige logica. Dat is wat vrouwen kunnen leren. Je leert je eigen emoties te beheersen en op een meer logische manier een ingang te maken.
Je laat je partner ervaren hoe hij over je visie, je standpunt, je vraag enzovoort mag nadenken, je nodigt je partner hierbij vriendelijk en met compassie uit.
De doorsnee man is eerder oplossingsgericht en een doorsnee vrouw benadert de dingen vaker vanuit emoties.
Vrouwen die de emotionele richting uitgaan, creëren vaak weerstand en angst op omwille van zijn emotionele kwetsbaarheid.
Mannen zijn inderdaad evengoed kwetsbare wezens en trekken zich nog sterker terug dan voorheen.
Wanneer je een gesprek meer vanuit een intellectuele manier aanpakt, voelt hij zich gegarandeerd minder bedreigd en zal hij gaandeweg meer van zijn emoties laten zien. Ook een man wil zich veilig voelen bij een partner.
Een man kan zich hierdoor ook minder druk gaan maken om emotionele reacties van zijn partner.
Hij zal zich meer openen en zichzelf leren uitdrukken op eigen-wijze. Als je dan als vrouw de manier waarop een man zich laat zien bekritiseert, trekt hij zich ook weer snel terug.
In een positieve groei ontwikkel jij meer om je gedachten te formuleren of te herformuleren en opent een man stapje per stapje zijn hart en laat meer van zichzelf zien als emotioneel kwetsbaar wezen.
Een win-win situatie waarin je allebei groeit en openbloeit zodat een relatie naar evenwicht en gelijkwaardigheid evolueert.
Jij zal als vrouw niet langer het gevoel hebben dat je partner niet kan communiceren en je man zal het ook als prettig ervaren dat het zeuren, klagen en doordrammen stopt.
Ik mag niet oordelen, maar als ik soms naar vrouwen luister naar de manier waarop over hun partner wordt gepraat, dan denk ik wel eens hetzelfde en kan me ook inleven in de man.
De overtuiging dat het hopeloos is, dat je alles al gedaan hebt en geprobeerd hebt, laat ik in het midden. Patronen en stereotypen doorbreken doe je niet op één dag.
De positieve intentie om verandering mogelijk te maken is langs beide kanten een voorwaarde.
De manier waarop en rekening houdend met elkaars gevoeligheden draagt wel bij tot verandering.
Enkel klagen en blijven klagen lost niets op, integendeel. Vrouwen zijn doorgaans inventief en creatief genoeg om voldoende poortjes te vinden om de man te bereiken.
En ik ben ervan overtuigd dat een man niets liever wil dan zich kwetsbaar open stellen en zich emotioneel wil verbinden met diegene van wie hij houdt.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com