Keuzes maken

Keuzes makenKeuzes maken – beslissingen nemen, Ik heb een leuk aanbod gekregen om te werken voor een andere werkgever, het lijkt wel of dit helemaal aansluit op wat ik werkelijk wil doen, maar ik ben al zolang bij mijn werkgever, ik weet wat ik heb maar het onbekende maakt me toch heel onzeker. Wat moet ik doen ‘?
In eerste instantie vertel ik nooit aan mensen welke keuze ze moeten maken, als ik dit doe, ongeacht welke vraag, ontneem ik iemands persoonlijke groei en vertrouwen in intuïtie , daarentegen kijk ik wel wat er aan mogelijke nieuwe uitdagingen op het pad te zien zijn en of dit een meerwaarde is voor iemands groeipotentieel. Dit werkt ondersteunend voor een klant/ cliënt om uiteindelijk zelf de knopen door te hakken. Keuzes maken, beslissingen nemen…niet altijd zo eenvoudig én tegelijk weer wel. Het is vaak onze twijfel en hang naar zekerheid dat ons tegenhoudt. ‘ Blijf maar bij die werkgever, je hebt het goed, je kan er blijven tot aan je pensioen, je hebt ook nog eens een riant pensioen aan het einde van de rit, toffe collega’s, waarom zou je die nieuwe uitdaging ( die niet per toeval op jouw levensweg aangeboden wordt) aanvaarden….hm, en stiekem voel je je toch wat meer uitgekeken op je job dan je lief is, voel je niet echt meer je energie stromen als je alleen al maar even denkt over het werk dat je doet…even denken hoelang je dezelfde functie hebt…oh, ruim 10 jaar, best lang. Veel mensen kiezen ondanks de schijnbare zekerheden toch voor verandering en nieuwe uitdagingen, en niet als een kip zonder kop ( wat ik nooit adviseer beslissingen te nemen zonder helderheid van de andere kant). Veel mensen voelen meer en meer de verbinding met het hart, verlangen iets te doen of neer te zetten wat resoneert met hun persoonlijke blauwdruk.
Onze weg van ontwikkelen brengt ons eigenlijk heel regelmatig bij splitsingen, waar we zelf mogen beslissen welke kant we echt willen uitgaan. Mag ik er nog even op wijzen dat het wijzelf zijn die onze eigen realiteit creëren en niemand anders. De stem van ons hart leidt ons altijd op de juiste weg en laat ons ook de juiste beslissingen nemen. Helder beslissingen waarin jij je volledige verantwoordelijkheid mag opnemen en ook al voel je je onzeker, omdat je vb die job opgeeft om nieuwe groeikansen en uitdagingen en zelfs financieel erop vooruit te gaan, luister naar de stem van je hart, je hogere zelf, en weet dat je altijd de tekentjes en signaaltjes kan oppikken die je eventueel behoeden voor iets wat niet goed zal uitpakken. Soms negeren we die signalen….en soms laten we ons leiden door besluiteloosheid en angst. Weet dat alles in het leven ook ervaring is , je kan hier slechts weer krachtiger en bewuster door worden.
Door de weg te bewandelen, een pad te kiezen ondervind je of dit voor jou de juiste weg is; je doet ervaringen op, en je krijgt altijd een nieuwe kans om te herkiezen. Het zijn meestal beperkende gedachten en overtuigingen die je tegendeel influisteren. Ik zeg vaak in het maken van keuze aan klanten dat een omweg maken om op het voor die bepaalde persoon juiste pad te komen, niet slecht is…soms leidt een zogenaamde ‘ verkeerde ‘ weg of een ‘ omweg ‘ je naar een weg die je zelf niet voor mogelijk had gehouden.
Onderzoek eens bij jezelf wat jouw intrinsieke motivatie is achter de keuzes die je maakt en de beslissingen die je neemt. Intrinsiek betekent of je vanbinnen een duidelijke JA voelt : dit is wat ik wil, dit is waar mijn hart heel blij van wordt. De keuze die ik maak komt niet voort om iets aan de buitenwereld te willen bewijzen…de buitenwereld ziet wel als vanzelf dat jij opfleurt en blij bent met jouw keuze. Welke keuze je ook maakt, maak het jouw keuze, volhartig. Welke beslissing je ook neemt, neemt die vanuit je hart, want vooraf is er ook wel denkwerk aan te pas gekomen: we zijn een denkend-voelend en handelend wezen. Als je vanuit die drie-eenheid een beslissing neemt, neem je heel zelden de ‘ verkeerde ‘ omdat je je vb teveel vanuit impulsen hebt laten leiden. Even een nachtje over slapen kan al een heel ander kijk geven op een situatie. Neem je vraag mee voor je slapen gaat en vraag het universum of de engelen jou te laten zien wat goed is voor jouw allerhoogste goed en wat ook anderen geen schade berokkent.
Onderzoek of er nog dingen zijn die je doet omdat iemand het als vanzelfsprekend van jou verwacht? Dit is een klacht die ik heel vaak hoor bij klanten. Hoe ga je om met jouw persoonlijke, fysieke, emotionele en spirituele grenzen.
Waar volg je je hart ( nog) niet en welke stappen wil je zetten om meer vanuit je hart te kiezen, ongeacht wat de omgeving hiervan vindt? Dit betekent niet dat je niet bereid bent te luisteren naar de grieven van de mensen die je dierbaar zijn , hen te bedanken voor hun bezorgdheid , en hen toch duidelijk te maken dat jouw keuzes jouw verantwoordelijkheid zijn en diep in je hart voelt dat dit jouw weg is. Je hoeft geen verantwoording af te leggen voor de keuzes die je maakt, alleen vind ik het persoonlijk wél belangrijk jouw keuzes met de mensen met wie je samenleeft te bespreken in een open en eerlijke sfeer.
Neem vandaag de beslissing zelf je verantwoordelijkheid te nemen en doe de dingen die vreugde geven, een leven waarin je jezelf mag realiseren op jouw manier.
Liefs
Mieke Moon Box 45
www.miekecoigne.com