Laat jezelf creatief zien

Laat jezelf creatief zien

©Miek

Laat jezelf creatief zien. Waarom zou je dit doen?
Waarom zou je het niet doen?
Mensen die zich op een creatieve manier laten zien, heeft als gevolg dat er ook een oordeel wordt gegeven door anderen. Direct of indirect word je verteld wat ze er van vinden. Of ze houden het bij zichzelf.
De enige manier om geen oordeel of geen mening te krijgen, is jezelf wegstoppen en je creatieve expressie onderdrukken.
Maar zelfs jijzelf geeft misschien wel kritiek op je werk. De grootste criticus zijn we meestal zelf.
Veel mensen voelen zich niet zo comfortabel bij het ongewone, bij wat gekend en vertrouwd is. We zijn zo opgevoed en hebben op school geleerd binnen de lijntjes te kleuren, herkenbare vormen te reproduceren. Als je het net anders doet, vormen en kleuren loslaat, woorden een eigen ritme, kleur en klank geeft, los van vaste patronen, dan val je op. Je wordt gezien, je wordt gelezen, je wordt gehoord en wat is dat vreemd.
We denken creatief te zijn, alleen herhalen we enkel wat we geleerd hebben en we zijn misschien tevreden over het resultaat, omdat er onbewust de intentie leeft gewaardeerd te worden.
Je loopt het risico bakken kritiek over je heen te krijgen, omdat de manier waarop jij jezelf laat zien en vorm geeft aan jouw creativiteit, niet past in wat ooit geleerd werd. We zijn dol op wat we kennen en we reageren afwijzend op wat niet aan de regeltjes voldoet. Binnen de lijntjes kleuren, perfect afgewerkte producten afleveren. Er is niets mis mee uiteraard. Als iemand zich op die manier uit, is dat prima. Ik kan me ook best geraakt voelen bij het zien van een afgewerkt product als ik de ziel voel van een schilder, ik kan me evengoed geraakt voelen door een prachtig gedicht dat volledig beantwoord aan de vorm, of een muziekstuk waar de klanken volledig harmonieus klinken.
Ik voel me nog dieper geraakt als een schilder, een dichter of een musicus me uitnodigt om moeite te doen te voelen wat het verhaal is achter het schilderij, het gedicht, het stukje muziek. Zelfs binnen dissonanties ervaar ik op een dieper niveau harmonie, al klinkt het voor de ander ‘lelijk’. Al lijkt het schilderij op niets, of snap je de inhoud van een gedicht niet. Niets is wat het op het eerste gezicht lijkt.
Je kan of veilig spelen met je creaties. Je moet je oorspronkelijke idee niet veranderen, opdat het zou voldoen aan wat ‘normaal’ wordt geacht.
Je mag risico’s nemen met de manier waarop je je uitdrukt en de grenzen opzoeken van wat eerder is gedaan.
Eigenlijk is het eenvoudig. De manier waarop jij je op een creatieve manier laat zien, is een weerspiegeling van jouw diepe oprechte emoties en gedachten.
Nog een laagje dieper betekent dit dat je je kwetsbaar, naakt en transparant laat zien. Je creativiteit is autobiografisch en jij als kunstenaar bent hierin heel zichtbaar.
Zal je kritiek krijgen? Zeker en vast!
Doet het je pijn? Hoogstwaarschijnlijk wel, vooral als je goedkeuring gelijkstelt aan een goed mens zijn, liefde en appreciatie van anderen krijgt.
Kwetsende commentaar die vanuit nog andere emoties komen als jaloezie zijn niet fijn, maar ook dat kan je inspireren om jouw emoties hierbij om te zetten op jouw manier.
Iedereen die zich op een of andere manier creatief laat zien. krijgt kritiek. Meestal van mensen die heel bang zijn om zichzelf in hun creativiteit te laten zien.
Weet dus dat je een risico neemt door je ware authentieke, creatieve, originele en excentrieke zelf te zijn. Belangrijker is dat jij jezelf veilig voelt in jouw eigenwaarde en dat kritiek of afwijzing niets uitmaakt.
Je mag zeker de feedback van anderen beluisteren. Als je tekst vol schrijffouten staat, als je product nog anders ingepakt kan worden, is het verstandig hiermee rekening te houden. Als de kritiek richting torpederen van jouw dromen uitgaat, is het verstandig hier niet naar te luisteren.
In de spirituele wereld ben jij creatief, liefdevol, wijs, overvloedig en iemand om van te houden.
Zet dus door, laat je alleen bemoedigen en nooit ontmoedigen.