Liefde heeft niets met macht

Liefde heeft niets met machtLiefde heeft niets met macht. Waar liefde is, is geen macht. Waar macht is, is geen liefde. Zit jij in een liefdesrelatie waarin er sprake is van macht, dan is de liefde voor elkaar ver te zoeken. Dat kun je eigenlijk vanaf een afstand al wel zien.

Je kunt het ook anders zeggen. Waar de liefde regeert, is geen wil tot macht. Stel je voor dat jij niet blij bent met het gedrag van je partner. Weet je dat er dan sprake is van macht. Jij wilt immers dat je partner zijn gedrag verandert.

Wie is er dan liefdeloos? Iedereen denkt de partner die zijn gedrag niet wil veranderen. Nee, diegene die wil dat de ander verandert, kiest voor de macht en dus voor liefdeloosheid. We vinden dit heel moeilijk te bevatten.

Toch is het waarheid. Waarom? Je verbind je met iemand, dat is geen sinecure. Als het goed is, en daar zit de adder onder het gras. Maak je een zeer weloverwogen keuze als je met iemand besluit je leven te delen.

Laten de meesten dus geen weloverwogen keuze maken. Ze duiken er blindelings in, kijken nergens naar. Zetten diegene die hun omarmt, op een voetstuk en we zijn voor de eeuwigheid bij elkaar. Maar dan.

Dan gaan we pas kijken naar elkaars houding en verschijnen de machtsspelletjes. Doe dat nou niet, maak er niet zo’n zooitje van. Zie je wel, je kan het niet. Wanneer kan ik wel op je rekenen. Je doet ook nooit wat ik zeg.

Allemaal stuk voor stuk vormen van macht willen hebben over de ander. Ja maar, ik doe zoveel voor de ander. Ik doe eigenlijk alles, want de ander doet niets! Kijk, nu komen we ergens, stop je liefdeloosheid naar de ander.

Laat de ander zijn zoals die is en als je dat niet bevalt, bedenk dan of deze partner voor jou de juiste is. Want jouw partner kan ik jouw ogen dan wel niets doen. Dit is wie hij is en wellicht geeft hij je heel veel liefde.

Kun jij dat alleen niet zien, wat je wilt zien wat je wilt zien en dat betekent liefdeloosheid. Had je het zelf al zo een keer gezien? Waarschijnlijk niet, anders was je wellicht met deze relatie gestopt. Of je had de ander geaccepteerd zoals die is.

Dat is namelijk liefde en is er geen sprake van macht. Het blijft lastig voor de mens dit in te zien. Die verwart namelijk voor een ander zorgen met liefde. Zolang we dat blijven doen, is er geen liefde.

Liefde is elkaar leren kennen, kijken, observeren. Naar houding en gedrag kijken. Daar moet je het straks toch mee doen? Of geniet je soms van liefdesproblemen. Ben je dat van huis uit zo gewend, dat je de rode vlaggen allemaal mist.

En nee, de rode vlaggen liggen niet bij de nader. Die liggen bij jezelf. Je hebt de ander een bepaald iets toebedeeld, je bent ergens vanuit gegaan. Je hebt gedacht dat de ander zou zijn, zoals jij wilde dat die zou zijn.

Laten hierdoor de meeste liefdesproblemen ontstaan.