Meegaan met de stroom

Meegaan met de stroomMeegaan met de stroom. Ik hoor zeer regelmatig populaire citaten als ‘go with the flow, ga mee met de stroom…’
We weten dat verandering een constante is in ons leven. Kijk naar de seizoenen, de natuur, onszelf. Voor zoverre we kunnen spreken over een natuurlijk verloop ervan. Ik stel me daarover al heel lang vragen. Een toenemende groep onderzoekers bevestigt dat weersmanipulatie al sinds langere tijd plaatsvindt en dit met toenemende verfijning en effectiviteit. En dit heeft uiteraard een grote invloed op ons leven.

Niettemin is evolutie een deel van het leven en we doorlopen diverse cycli, van de ene naar de andere fase. We staan er niet zo vaak bij stil en ondergaan de veranderingen als het ware bijna automatisch.
Er kan een moment zijn dat je je vastklampt aan iets of iemand en daardoor niet meegaat met jouw stroom. Die stroom kan diverse thema’s omvatten en die worden voor iedereen weer anders ingevoeld. Door je vast te klampen, raak je afgesloten van je ziel. Want het is je ziel die je laat ervaren en voelen dat je mag loslaten.

Stromen kan pas als je kunt loslaten. Als je teveel vasthoudt raken ook je fysieke organen van slag. Het vasthouden kan zich ook weerspiegelen in obstipatie. In omstandigheden waar je normaliter geen problemen ervaart, kan dit al zeker een signaal zijn. Iedere situatie bekijken is aan te bevelen, omdat ik hierbij niets veralgemeen. Herken je het patroon van emotioneel vasthouden en darmklachten? En wat je eet kan in principe geen darmklachten veroorzaken, dus kun je zelf het verband leggen.
Is meegaan met de stroom moeilijk of gemakkelijk? Soms wel, soms niet. Het gaat erom bewust met uitspraken om te gaan en te voelen of je daadwerkelijk meegaat met jouw stroom en hoe je dit ervaart en voelt in je dagelijkse leven. Er zijn hierover geen pasklare oplossingen voor te bevinden, geen voorschriften hoe je dat zou kunnen of moeten doen.

Het gaat er niet enkel om ons te verbinden met onze ziel, maar vooral vertrouwen te hebben in de richting waar we naartoe worden geleid. En daar ligt meestal de knoop. Je weet welke richting je verder wilt verder stromen, maar je weet niet waarheen dit allemaal kan leiden. Je hebt er geen controle over. Als je eenmaal jouw stroom volgt, is het nog maar moeilijk te stoppen.
Als angst de grootste saboteur is, dan is het ook de grootste uitdaging om angst te veranderen naar vertrouwen en overgave.
In dit proces kijken mensen onderling bijzonder veel naar elkaar. Hoe krijgen anderen dit wel voor elkaar en jij niet. Wat hebben zij of doen zij beter dan jij? Dit zijn de vragen die ik vaak gesteld krijg.
En dat is een manier om afgeleid te worden. Het kijken naar anderen is op zich menselijk, alleen wordt de focus verlegd naar het analyseren van andermans levensstroom. Kom terug bij je eigen pad en houd in je achterhoofd dat het niet gaat om anderen maar om jou.

Jij krijgt altijd datgene te zien wat perfect is voor jou. En dat is voor iedereen weer anders.
Elke dag bestaat uit een aaneenschakeling van momenten. In die momenten kun je tegen je stroom ingaan en met je stroom meegaan. Duik diep in die momenten, je blijft ongeacht welke stroom je volgt, voortdurend in beweging. Die momenten komen nooit meer op dezelfde manier terug.

© Mieke
Inspirerende hartegroet
Mieke