Wedergeboorte

WedergeboorteZonder dat we er bewust bij stilstaan, kent ons leven diverse wedergeboortes. Deze vinden plaats na een nare ervaring, of juist een hele positieve ervaring in ons leven. Onder naar scharen we bijvoorbeeld een scheiding, ziekte, verlies van dierbaren. Onder positief bijvoorbeeld, een huwelijk, krijgen van een kind. Het zijn momenten in ons leven die van de ene op de andere dag ons leven op zijn kop zetten en een wedergeboorte inluiden.

Het leven steekt mooi in elkaar. We weten niet wat kan gebeuren, maar aan de andere kant, kan er heel veel gebeuren. Ben jij iemand die niet van veranderingen houdt, zijn wedergeboortes vaak periodes waarin je jezelf kwijtraakt, rond kunt lopen met depressieve gevoelens, het leven aanvoelt als een last. Achteraf zien we dan pas wat de verandering ons heeft gebracht, na een lange periode van ertegen “vechten”. Diegenen die makkelijker in het leven staan, kunnen meestal ook makkelijker veranderingen in hun leven accepteren. Voor hun lijkt het wel alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Deze mensen geven zichzelf al meer eigenliefde, of juist ook weer niet. Ze verstoppen de bijbehorende gevoelens en krijgen een wedergeboorte die alles tegelijkertijd op zijn kop zet.

Wedergeboortes zijn nodig voor onze spirituele groei. En om te groeien als mens naar meer zelfbewustheid en eigenliefde. Des te verder je verwijderd bent van eigenliefde, des te meer wedergeboortes je zult meemaken. Als we kijken naar het grote geheel, dan zijn wij allemaal een. Is het de bedoeling van het leven dat we het hier fijn hebben, aangenaam, en vooral zo min mogelijk zorgen. Dat we een zijn met onszelf. Een zijn betekent, ik hou van mijzelf net zoveel als van ieder ander. Des te meer zorgen je maakt, des te meer ellende op je pad. Je zorgen maken haalt de verbinding met jezelf weg. Alles gebeurt dan buiten jezelf om. Je trekt ellende aan, omdat je je te veel zorgen maakt. De hogere macht grijpt dan in. Haalt iets bij je weg wat jou zorgen geeft. Bijvoorbeeld een partner.

Deze partner heeft jou jaren geleden bedrogen jullie zijn bij elkaar gebleven, maar je bent het nooit vergeten. Elke dag laat jij door middel van je energie aan hem zien en voelen dat hij jou pijn heeft gedaan. Je weet ook van jezelf dat je nog vol zit met wrok en dat heeft zijn weerslag op jullie relatie, maar je blijft bij elkaar. Je maakt elkaar het leven zuur, jij op jouw beurt dat je hem duidelijk laat voelen en merken hem een niksnut te vinden. Hij die zich nergens meer mee bemoeid, diep van binnen een schuldgevoel met zich meedraagt, maar dit niet uit. Jaren kunnen zo voorbij gaan, zonder dat er met elkaar gesproken wordt, naar elkaar wordt aangegeven waar je mee zit. De verwijten vliegen wel over tafel. Na een slapeloze nacht doen we weer net alsof er niets aan de hand is. De bom barst een keer vanzelf. Na een fikse ruzie vertrekt hij, jou ontredderd achterlatend. Hij verwijt je van alles, scheld tegen je en hij zegt dat alles voorbij is. Jij op jouw beurt bent boos, heel boos. Wat denkt hij wel niet, je hebt alles gedaan, bent bij hem gebleven na zijn ontrouw en nu dit!

De wedergeboorte is daar, zonder dat je er erg in hebt. De hogere macht heeft ingegrepen om nog meer leed te voorkomen, maar we zien het niet. Ineens zien we wel wat we aan het weggooien zijn, roepen we dat we de ander missen, van de ander houden, de ander terug willen, maar de ander geeft geen krimp. Je wordt nog bozer en bozer, het ligt allemaal aan de ander en niet aan jou, dat is wat beiden denken. Blijven stoïcijns naar de ander verwijten gooien en hullen in stilzwijgen.

Dit is een hele duidelijke wedergeboorte. We willen zo snel mogelijk de ander weer terug en zullen veranderen, want je ziet nu in wat jouw eigen aandeel is geweest. Alleen zien we de wedergeboorte niet. We zien wat is weggevallen en dat willen we terug. We willen dat alles weer bij het oude is, maar het zal nooit meer het oude kunnen zijn. Er kan wel een nieuwe start zijn, de wedergeboorte, samen, maar het wordt nooit meer zoals het was. En die nieuwe start, die maak je eerst met jezelf en zolang jij die nieuwe start met jezelf niet gaat maken, is er geen nieuwe start samen. En of die nieuwe start samen er komt, hang af van een ieder zelf. Als voor de een de maat echt vol is, is er geen weg meer terug naar samen. Als dat overduidelijk is, gaan we de wedergeboorte saboteren. We gaan het oude verheerlijken, en de wrok negeren die je in je hebt gehad al die jaren. Je zet de ander op een voetstuk, want je realiseert je heel goed wat je hebt weggegooid. Zie je dat de wedergeboorte nodig is, een paar keer in je leven, omdat je te ver verwijderd raakt van je prachtige zelf. Naarmate je jezelf steeds meer en beter leert kennen, en jezelf eigenliefde geeft, zijn er minder wedergeboortes en die zullen ook nooit meer zo’n enorme impact hebben. Je hebt jezelf gevonden, en daardoor ontzeg je jezelf niets meer. Je voelt in jezelf wrokgevoelens en je doet er iets mee, je blijft er niet meer mee rondlopen. Je bent heel met jezelf. Liefs Claire