Angst is een misleiding

Angst is een misleidingHoe zou je leven er uit zien, als je geen angst zou hebben? Als je heel eerlijk naar jezelf bent, ja dan zag je leven er echt compleet anders uit, als je de angst voorbij durft te gaan. Angst kan ons danig in zijn macht hebben en ons beperken in voluit te leven, ons beperken te zijn die we diep van binnen zouden willen zijn. Angst kan zelfs zo sterk aanwezig zijn, dat het ons verlamt, dat energie niet meer in je lichaam stroomt. Hoe kom je aan angst?

Angst kan verschillende oorzaken hebben.

Hoe gevoelig je als mens bent, je erfelijke factoren spelen er een rol in, je persoonlijkheid, jouw karakter, Hoe je bent opgevoed, ervaringen in je jongste jeugd die weer samenhangen met je gevoeligheid, bloot staan aan langdurige stress en disfuncties in het hersengebied. Er zijn dus nogal wat oorzaken aan te geven waarom iemand angstig is.

Angst is primair een reactie op gevaar, op een plotselinge bedreiging. Het waarschuwt ons ergens voor en het is maar goed dat we dat gevoel hebben. In een normale situatie, ebt de angst na dreiging vanzelf weer weg en herstellen we er van en kunnen we de angst loslaten. We bevrijden onszelf letterlijk en ervaren weer balans in onszelf. Wat nu als die angst niet wegebt, dat we die blijven vasthouden en ons daardoor nog angstiger en onzeker voelen. Je ziet als dat jij het zelf bent, die de angst blijft vasthouden en iets wat je blijft vasthouden, wat je eigenlijk los zou moeten laten, voor jezelf ongezond is. Je bent jezelf eigenlijk aan het misleiden.

De heftige reactie van acute angst hoort weg te ebben, maar die ebt niet weg, je houdt het vast en dus misleid je jezelf. Door dit te weten, kun je aan de slag om je angsten onder ogen te gaan zien als iets wat niet reëel is en er dus ook helemaal niet hoeft te zijn.

Hoe ga je hiermee aan de slag. Bewust worden dat je last hebt van angsten die er eigenlijk niet zijn. Dat jij het zelf bent die ze vasthoudt, dat ergens in jouw systeem iets niet helemaal goed functioneert en angsten niet de ruimte krijgen om je weer te verlaten. Zodra die bewustwording er is, jezelf gaan confronteren met je angsten. Dat kan, door ze op te schrijven, in gedachten er om lachen, zo maak je de angst kleiner en vloeit deze weg uit je systeem wat voor een heerlijke rust in je systeem zorgt. Of jezelf met je angst te confronteren, waardoor je hem kunt loslaten.

Een paar voorbeelden:

Je bent als klein kind vaak gepest en je bent daardoor je zelfvertrouwen aardig kwijtgeraakt en je bent daardoor angstig geworden om contacten aan te gaan, want stel je voor dat…… Door bewustwording van deze angst en er van af te willen, ga dan juist mensen opzoeken. En al word je afgewezen, betrek dat niet op jezelf. Door dit een paar keer te doen, kom je van deze angst af.

Je hebt een relatie achter de rug met een hele dominante partner. Je bent angstig om opnieuw een relatie aan te gaan, want stel je voor dat……Als je geen relatie meer aangaat, weet je nooit of je een partner kunt tegenkomen die niet dominant is. Door juist dan eens een paar verschillende dates achter elkaar te hebben, krijg je weer vertrouwen in jezelf en anderen en durf je weer een relatie aan te gaan. Overigens dominantie van een ander, betekent ook dat jijzelf te weinig je eigen plek inneemt en is het goed om ook daar eens naar te kijken.