Controle willen hebben

Controle willen hebben over anderen,Controle willen hebben over anderen, zo verkeerd!. Ongemerkt wil een mens controle. Zonder controle hebben we geen houvast en ontbreekt een zekerheid. Dat gevoel hebben we nodig, een gevoel van ons zeker voelen, weten waar we aan toe zijn. Al weten we allemaal dat er geen zekerheden bestaan, ja een, er komt een keer een einde aan ons leven. Maar daar willen we niet te veel bij stilstaan.

De mens wil dus een zeker mate van controle, en dat is goed. Want daarmee heb je een houvast voor jezelf. Daarmee bepaal je ook je koers, daarmee laat je ook zien wat jouw normen en waarden zijn, waar je grenzen liggen. Alleen we kunnen alleen controle over onszelf hebben. Laten we dat vaak niet hebben, omdat we controle willen hebben over anderen.

Te veel controle en controle over anderen, is zo verkeerd. Los van het feit dat het niet eens kan, is controle willen hebben over anderen, voor jezelf, een onmogelijke opgave. En toch, veel mensen willen het. Jij waarschijnlijk ook, al zou je nu zeggen, nee hoor. Iedereen mag zijn eigen ding doen. Geloof je het zelf!

Word je boos als iemand niet naar je luistert! Raak je geïrriteerd als iemand te laat komt. Kun je er niet tegen als een ander rotzooi achterlaat en jou het op laat ruimen? Ja natuurlijk, dat word jij toch ook! Nee hoor, want dit valt allemaal onder controle willen hebben over anderen. En dat heb ik niet, niet meer.

De emoties die ik aangeef als boosheid, irritatie, ergens niet tegen kunnen, zijn allemaal emoties die voortkomen uit controle willen hebben over. Het niet accepteren dat een ander het anders doet, dan jij. Dus wil je controle over anderen. Want als ze het wel doen, zoals jij, dan heb je die emoties niet, dan is het goed.

Maar dat betekent dan toch dat je nooit meer boos of geïrriteerd moet raken? Want als ik dat ben, dan wil ik controle over anderen hebben. Nee, dat zegt dit niet. Er zullen altijd redenen zijn dat je boos kunt worden. Er zullen altijd redenen zijn, dat je geïrriteerd zult raken.

Alleen kijk eens goed wanneer je boos wordt en waarom eigenlijk. En waarom je je aan iets irriteert. Bijna altijd komt het voort uit iets binnen onszelf. Dat we iets toelaten, dat we ons in een hoek gedrukt voelen. Dat ons iets wordt gevraagd en we er eigenlijk geen tijd voor hebben en het toch maar doen. Waarom doe je dat dan! Omdat je dat zo gewend bent en niet hebt geleerd dat je alleen maar controle kunt hebben over jezelf. Had je dat wel, had je anders gereageerd en daar gaat hem om. Vanuit controle van jezelf, ga je anders kijken en communiceren.

Daar komt het in het leven feitelijk op neer. Je kunt als mens alleen maar controle hebben over jezelf en dan nog tot op zekere hoogte. Want het leven compleet in de hand willen hebben, lukt domweg niet. Het leven willen besturen, wil je anderen ook besturen, weliswaar ongemerkt, maar toch.

Kijk en voel eens goed bij jezelf waar jij controle op anderen wilt uitoefenen en wat dat met jou doet. Dat je daardoor regelmatig in situaties terecht komt met negatieve emoties. Die emoties zijn naar, ondermijnen je balans, je gezondheid.

Verander je gedrag hierin, doe dat samen met een medium of paragnost, die zijn hier heel goed om jou dingen in te laten zien. Zo kun je eindelijk controle over anderen gaan loslaten en controle over jezelf in het juiste perspectief gaan zien.

Dat leeft zo lekker, komt er humor in plaats van ergernis. Gebruik je andere woorden in plaats van sarcasme en venijn. Gaan anderen je ineens veel leuker en aardiger vinden en meer rekening met je houden, want ze voelen zich in jouw nabijheid vrij in hun doen en laten. Je keurt het niet af. Je geeft ze de ruimte om zichzelf te mogen zijn, net zo als je nu jezelf de ruimte geeft, jezelf te mogen zijn.

Medium Clarisa
Top Paragnosten