De top 4 van relatie problemen

De top 4 van relatie problemenDe top 4 van relatie problemen waarmee elk stel te maken zal krijgen. Geen enkele relatie ontkomt er aan dat er op een gegeven moment problemen zullen ontstaan. Nu vind ik zelf het woord problemen geen fijn woord. Het leven kent geen problemen, het leven kent wel uitdagingen.

Door het als uitdagingen te zien, geven we aan ons brein een ander sein af. We zeggen niet, dit is zwaar, moeilijk of irritant. We zeggen tegen ons brein als we denken in uitdagingen, hier moet ik iets mee, ik wil een oplossing hiervoor samen gaan vinden.

Hierdoor wordt datgene wat er speelt anders gezien en op een andere manier aangepakt, dat is het effect. We zoeken niet de klagende en zeurende weg, we zoeken de oplossingsgerichte weg. Deze aanpak zou elk stel voor moeten gaan, want als je van elkaar houdt, voor elkaar op een bewuste manier hebt gekozen. Dan weet je ook dat jullie allebei verschillend zijn en dat je dat mag opmerken, maar niet als iets negatiefs mag benoemen.

De problemen in een relatie ontstaan, omdat we de juiste manier van communiceren missen en we vaak vergeten heel duidelijk naar elkaar te moeten zijn. Dit sluipt er in en zou zo goed zijn, dit voor te zijn. We denken dat als alles goed gaat, het vanzelfsprekend zo zal blijven. Niets is minder waar, elke dag zullen partners met elkaar moeten blijven communiceren. Juist in de goede tijden. Doen ze dat niet, dan is er een top 4 van relatieuitdagingen waar bijna elk stel als vanzelf mee te maken krijgt.

De top 4 van relatieproblemen oftewel uitdagingen, welke zijn dat?
• Niet naar elkaar luisteren. Door de waan van alledag, de volle agenda’s schieten het echt naar elkaar luisteren er snel bij in. Vluchtig roepen we nog even iets naar elkaar. Maar ondertussen horen we de echte boodschap niet. Dan gaat er als vanzelf miscommunicatie ontstaan. Door dit te beseffen, kun je dit voor zijn. Neem de tijd om echt naar elkaar te luisteren. Als jullie dat gaan doen, voorkom je ruis op de communicatielijn. Dan leer je elkaar behoeftes kennen.

• Discussie over geld. De man denkt er heel makkelijk over, de vrouw genuanceerder. Of andersom. De man ziet er totaal geen probleem in een vakantie te boeken, terwijl zijn baan op de tocht staat en de vrouw wil dat pertinent niet, laten we eerst maar zorgen dat we financieel weer zekerheid hebben. Spreek dit naar elkaar uit, hoe je er in staat. Wat het met jou doet, waar je onrustig en onzeker van wordt. Vind daar samen de gulden middenweg in.

• Verdeling van de taken. Traditionele rolverdeling is de man werkt, de vrouw zorgt voor alles thuis. Het zit nog in ons systeem. Als de man makkelijk is, de vrouw alles goed wilt doen en moeite heeft met vragen, taken uit handen te geven, kan dit spaak lopen. Ook hiervoor geldt weer. Ken je zelf door en door, waar liggen je eigen valkuilen. Wat verwacht je in dit van elkaar. Communiceer er over, dan maak je naar elkaar duidelijk hoe je er naar kijkt, hoe je het graag zou willen zien en doe er samen moeite voor, maar ook water bij de wijn. Durf elkaar er op aan te spreken als je ergens mee zit. Maak daar geen drama van, breng het met humor. Maak met elkaar van te voren duidelijke afspraken, dan weet je allebei waar je aan toe bent en kun je elkaar er ook op aanspreken zonder daarbij verwijtend te zijn.

• Geen tijd meer samen doorbrengen. Van elkaar weten dat je van elkaar houdt, dat weet je wel. Daar tijd voor vrij maken om de band stevig genoeg te houden en de verbinding te laten groeien, het vuur brandend te houden, het moet maar bij je opkomen. Ook hiervoor geldt hetzelfde. Communiceer er van te voren over. Plan een vast moment in dagelijks, maar ook elke week een langer moment om tijd met elkaar samen door te brengen.

Dit vraagt iets van partners. Het vraagt er om gezond verstand te hebben en niet achteraf de scherven te lijmen, maar vooraf al aan de slag te gaan, om de scherven te voorkomen. Laat je bijstaan door een medium of paragnost van Top-Paragnosten als jij de problemen waar elke relatie mee te maken krijgt, wilt voorkomen. Of als er als scherven zijn, hoe je deze kunt lijmen.

Medium Clarisa
Top Paragnosten