Doe eens moeite voor elkaar

Doe eens moeite voor elkaarDoe eens moeite voor elkaar. Denk je te weten hoe iemand in elkaar steekt dan zou je wel eens bedrogen kunnen uitkomen.
Niemand weet echt hoe een ander voelt, denkt of in het leven staat.
Dat is het mysterie van het leven en dat is iets wat menig psycholoog , anders georiënteerd therapeut of menskundige al eeuwen probeert te ontrafelen.
De mens laat zich eigenlijk niet kennen, omdat er vele maar dan ook zeer vele laatjes gesloten blijven die vanuit een ver verleden zijn gevuld met gedachten, gevoelens emoties.
Nu kan een goed therapeut echt wel een laatje openen maar er zijn ook heel veel processen gaande in het lichaam waardoor gedachten, gevoelens en emoties worden bepaald.
We zijn niet zoals we ons voordoen ook al staan we nog zo oprecht en zuiver in het leven.
Een voorbeeld kan zijn dat je het ene moment vrolijk opstaat en een heel goede dag hebt en de volgende dag doodmoe opstaat bent en het even niet meer zo goed weet allemaal.
Wie ben je? Wat doe je en waardoor komt het dan dat je jezelf opeens zo voelt?
Wat en wie zorgt er nu voor dat jij je zo voelt?

Ik heb geleerd in mijn opleidingen dat chemische processen in het lichaam zeker een rol meespelen in het gedrag van mensen.
Je kunt hormonaal zo uit balans zijn dat je totaal anders in je leven komt te staan en je niet anders kan dan toegeven aan dat gedrag omdat je anders uit elkaar ploft om het maar eens populair te zeggen.
Maar waardoor ben je zo uit balans? Burn-out , verkeerde voeding, leefstijl die niet bij je hoort omdat je te gevoelig bent voor additieven of bijvoorbeeld te veel alcohol, ‘’een glaasje is niet erg maar te veel heeft impact op je lichaam’’ of ben je uit balans omdat je jezelf compleet voorbij loopt en te veel openstaat voor de noden van anderen?
Of simpelweg omdat je veel te veel openstaat voor de buitenwereld waardoor kwaadwilligen je leegzuigen.

Er zijn talloze voorbeelden bekend van mensen die al jaren bij artsen en specialisten lopen waar nooit iets bij gevonden wordt.
Maar hoe komt het dan dat men zich zo voelt wat is het en waardoor komt het?
Deze vragen worden mij vaak gesteld en meestal is dit wel een zoektocht om daarop een antwoord te kunnen geven.
Vaak is het antwoord te vinden in een mix van gebeurtenissen vanuit het verleden.
Je kunt bv een deel van je verleden in een vorig leven niet goed hebben afgesloten waardoor je angsten en of andere problemen mee neemt naar het heden tijdens de geboorte.

Je kan ook een nare jeugd hebben gehad of je kan een zeer gevoelig zenuwstelsel hebben.
Meerdere dingen zijn dan vaak de oorzaak van een verstoorde hormoonspiegel.
En dat geeft dan gevoelens en angsten met alle gevolgen van dien. Meestal is er een zeer lange weg nodig voor deze mensen om weer terug in het zadel te komen, maar men oordeelt ook vaak uit onwetendheid over deze mensen.

Ken je iemand die zo in het leven staat?
Ken je iemand die zich volledig van de buitenwereld afsluit omdat alles veel te heftig binnenkomt?
Heb je wel eens geoordeeld over iemand die na jaren nog steeds thuis zit omdat ze eenvoudig weg niet kunnen werken?
Of ben je iemand die openstaat en moeite wil doen voor zijn medemens? Niets is wat het lijkt dat weten we inmiddels wel, toch?
Een vriendelijk woord, een bemoedigende omhelzing, een glimlach een blik van vertrouwen. Meer is er soms niet nodig voor iemand om zich even goed te voelen.

Doe eens wat moeite voor elkaar.

Hartegroet,
Lis