Laten we stoppen met het opvoeden van perfecte kinderen

Laten we stoppen met het opvoeden van perfecte kinderenLaten we stoppen met het opvoeden van perfecte kinderen. Alles moet tegenwoordig perfect zijn, anders is het niet goed. De tuin, het huis, de inrichting, oh als er even iets verkeerd staat, dan is het al niet perfect. Komen er gasten op bezoek, het hele huis wordt ondersteboven gekeerd, alles voor het perfecte plaatje. Zo geldt het voor alles, en uiteraard moeten de kinderen ook een perfecte opvoeding krijgen.

Want als we als ouders er voor zorgen dat de kinderen het perfect hebben, dat worden ze niet gepest, dan kunnen ze mee met de andere kinderen, die immers ook allemaal perfect zijn. De hele dag streven we zo naar het perfecte plaatje, die we uiteraard ook dolgraag anderen onder hun neus willen smeren en de perfecte plaatjes plaatsen op Facebook, Instagram of Youtube om er een paar te noemen. Waarmee we willen aangeven, kijk ons eens perfect zijn.

Het wordt de hoogste tijd dat we gaan stoppen met het kinderen voorschotelen van het perfecte plaatje. De druk die kinderen hierdoor ervaren, het tegenhouden van hun eigen persoonlijke groei, wordt hiermee echt onderdrukt. Elk mens is anders, elk mens moet zijn eigen pad gaan zien en niet het pad bewandelen zoals het wordt voorgeschoteld. Waarvan wordt gedacht dat het het juiste pad is.

Natuurlijk moeten we als ouders en opvoeders onze kinderen veel meegeven, en moeten ze leren zich te houden aan heel veel dingen. Maar ze moeten ook de ruimte krijgen te zijn wie zij willen zijn. Als ze dat niet op jonge leeftijd al kunnen ontdekken, komen ze later in de knoei. Dan komen ze erachter dat ze braaf hebben gedaan wat anderen voor hun hebben bedacht, maar niet wat ze zelf nodig hadden.

We zien dit nu veel te veel terug in de huidige maatschappij. Overspannen mensen, mensen met een burn out, die het niet kunnen vinden in de liefde. Zich alleen en verlaten voelen. Allemaal uitingen dat deze mensen in de tijd dat ze zichzelf konden ontdekken, de ruimte niet voor hebben gekregen. En nu alsnog met zichzelf aan de slag moeten om te gaan ontdekken, wie ze zijn, wat ze willen, waar ze blij van worden.

De wereld heeft inmiddels voldoende mensen die voldoen aan het perfecte plaatje, de wereld heeft nu behoefte aan authentiek, jezelf zijn, Dat vraagt om een andere aanpak. Dat vraagt om verandering in opvoeding.

Dat vraagt om je kind te observeren, en te vragen naar zijn behoeftes. Dat vraagt om speelruimte te geven, ontdekken van de eigen ik. Dat vraagt om je kind weerbaar te maken, ook al is deze anders dan het gros van de mensen.

Als alle ouders aan de slag gaan hiermee, dan kunnen kinderen zichzelf gaan leren zijn, krijgen ze hier de juiste attitude voor mee. Dan voelen kinderen zich gezien en gehoord. Van waaruit ze zelfvertrouwen krijgen, waarop ze kunnen bouwen. Ze leren zo op zichzelf te bouwen in plaats van wat een ander ‘normaal’ vindt.

Waarom is dit zo van belang. Je wilt dat je kind later goed voor zichzelf kan zorgen en opkomen. Als jij je kind wilt laten voldoen aan een perfect plaatje, kan dit kind op volwassen leeftijd zich niet staande houden. Die komt in de knoei met zichzelf. Daarnaast worden spirituele hulplijnen overspoeld met volwassenen die allemaal op zoek zijn naar zichzelf.

We voorkomen hierdoor dat op volwassen leeftijd we niet eerst met onze ziel onder onze arm moeten lopen, veel tegenslag moeten hebben, voordat we alsnog voor onszelf durven te kiezen. Het is toch veel fijner om jezelf te zijn vanaf moment van geboorte. Hulp nodig bij de aanpak van de opvoeding, of voor jezelf! Probeer gewoon eens te bellen met een top paragnost van Top-Paragnosten, hoe gek het ook klinkt, deze top paragnosten hebben veel in hun mars en kunnen je helpen, advies geven en inzichten bij de problematiek.

Medium Clarisa