Mentaal detoxen

mentaalMet lichamelijk detoxen is vrijwel iedereen bekend. Een paar kilo’s eraf voor de zomer eraan komt is het meest populaire. Mentaal detoxen is een andere kuur die vaak veel en veel zwaarder doorweegt dan een paar kilo’s. Mochten we al onze gedachten op de weegschaal leggen, dan zou het wel eens kunnen gebeuren dat de wijzers van de weegschaal doorslaan.

Hoe vaak zeg je tegen jezelf of anderen dat je iets niet kunt verteren, het blijft op je maag liggen, je kunt soms letterlijk niet meer op een natuurlijke manier slikken. Wat mentaal niet meer bijdraagt aan ons allerhoogste welzijnsgevoel, moeten we verteren. Dit zijn alle afvalstoffen en onbewuste toxische stoffen uit onze mind. Houden we die allemaal bij ons, dan worden we ziek. Als je dagenlang niet naar het toilet kunt, dan ervaar je hier ook last van en kun je ook ziek worden.

Toxische gedachten niet kunnen loslaten is eveneens ziekmakend. Er treedt mentale verslakking op. Boosheid, haat, wrok, wraak, woede, jaloezie zijn allemaal gif dat verwijderd moet worden. Al die giftige emoties zijn niet enkel psychisch ziekmakend maar leiden ook tot fysieke kwalen. Als we lang genoeg wachten om los te laten, volgt de reactie van het lichaam.
Door te beseffen dat we zodanig geprogrammeerd werden in het verzamelen en vasthouden van toxische gedachten en gevoelens, kunnen we het programma van het onderbewustzijn oplossen. Maar je moet het zelf willen. Als je denkt er voordeel uit te halen door vast te houden, is dat je verantwoordelijkheid en kun je anderen beschuldigen van de ongemakken, lasten en kwalen die je zelf gecreëerd hebt.
En daar wringt het schoentje. Soms leeft er de behoefte om de ander een lesje te leren, te straffen, zodat je je het slachtoffer voelt van wat je is aangedaan.

Doordat we te gemakkelijk vanuit ons eigen standpunt naar een situatie kijken, zien we niet helder wat er aan de andere kant meespeelt.
Alles wat we geloven, alles wat zich laat zien in gedachten- en gedragspatronen zijn spiegels van niet-verwerkte thema’s.
En zo weerspiegelt onze wereld slechts maar dat wat wij zelf uitzenden.
Niemand heeft er in wezen voordeel bij om onszelf en anderen te blijven belasten. Het is geen daad van zelfliefde en zeker niet van liefde voor anderen.

De weg naar een leven vanuit innerlijke vrede en hartelijkheid is zeker een grote uitdaging, omdat we tot op het bot eerlijk in onszelf moeten durven en willen wroeten.
Beter laat dan nooit, maar ik wil dit blogje eindigen met. Begin vandaag.
‘Met elke gedachte creëer ik mijn toekomst. Welke gedachten ik kies, bepalen mijn toekomst.’