Mudra’s en de helende werking

Ushas MudraHet heilzame effect van Mudra’s

Mudra’s zijn eenvoudig uitgelegd gebaren, lichaamshoudingen die op bepaalde delen van de hersenen las op de geest een rustgevende, genezende, ontspannende invloed uitoefenen, alsook op lichamelijk vlak.
Bijvoorbeeld door een vinger te strekken of te buigen, of de ene vinger met de andere aan te raken, wordt het lichaam en de geest op een positieve manier beïnvloedt.

In de klassieke Hatha-Yoga zijn er zowat 25 mudra’s.
Yogi weten al heel lang dat gemoedstoestanden als woede, verdriet, vreugde in gebaren en lichaamshouding tot uitdrukking worden gebruikt én dat ze met bepaalde gebaren de geest positief kunnen beïnvloeden.

Iedereen kan de mudra aanleren, ze zijn overwegend heel eenvoudig toe te passen!
Misschien voelen bepaalde vingers enigszins ‘ verstijfd ‘, gaandeweg zal je meer kracht in je handen en vingers krijgen , worden ze beweeglijker.
Zo ook de invloed op je algemeen welzijnsgevoel.
Een mudra kan je zittend, liggend, staand én ook lopend doen, op elk moment van de dag en waar je wil. ( in een file, je bent op iemand aan het wachten…)

Mudra’s spreken energievelden op een positieve manier aan en om die reden is het belangrijk eerst tot rust te komen voor je met een mudra begint.
Het beste moment is een paar minuten voor het opstaan en een paar minuten voor het slapengaan, voor of na het eten, tijdens een wandeling, een werkpauze, als je met het openbaar vervoer reist.

chakra (1)Hoelang je een mudra doet is niet belangrijk…het gaat wel om de manier waarop je dit doet.
Stel een plan samen welke mudra’s je wil doen, en hou vol voor een langere tijd, om er het meeste profijt uit te halen.
Bij stemmingswisselingen en acute klachten werken mudra’s vrijwel onmiddellijk!  Bij chronische klachten duurt het overwegend langer voor er verandering/ verbetering optreedt. Geduld is in dit geval het enige wat je dient te cultiveren.
Wees je ervan bewust dat er verandering plaatsvindt wanneer er iets vanbinnen bij jou verandert. Elke genezing/healing in ons brengt een genezing/healing in de buitenwereld teweeg.

Een lichamelijke ziekte heeft altijd verbinding met ziekmakende gedachten en gevoelens en in die zin vraagt genezing tijd; gun jezelf die tijd en blijf vol vertrouwen en optimisme.

Na een tijdje oefenen met mudra’s zal je merken dat je vingers, je handen steeds gevoeliger worden en dat je je vitaler , meer ontspannen en beter in je vel zal voelen.

Je neemt de effecten van een mudra onmiddellijk of na enige tijd op: je krijgt het behaaglijk warm, misselijkheid, pijn verdwijnen, je stemming verandert positief.
Aanvankelijk kan het ook gebeuren dat je je moe voelt…een teken dat een mudra haar uitwerking niet mist!

Een krachtige mudra om de dag mee te beginnen is de USHAS-MUDRA – de bron van al het goede.

– Verstrengel je vingers zo, dat je rechterduim op je linkerduim ligt. Druk je linkerduim met je rechterduim iets aan.
paragnostenBelangrijk: een vrouw legt de rechterduim tussen de linkerduim en de wijsvinger en drukt hem met de linkerduim aan.
– Dagelijks max. een kwartiertje.

Het maakt echt niet uit hoe oud of hoe jong je bent, er komt vaak een moment waarop je moet loslaten en een nieuw begin moet maken.

Het tweede chakra ( sacraal chakra) ( seksualiteit- creativiteit) houdt steeds weer iets nieuws in.
Deze mudra concentreert de seksuele energie van het tweede chakra en voert die naar de hogergelegen energiegebieden. Ze schenkt ons nieuwe impulsen en brengt het hormonaal systeem in volstrekte harmonie.
Doe deze mudra voor je opstaat, terwijl je nog wat ligt te dommelen.
Leg je in elkaar gestrengelde handen tegen je achterhoofd.

Adem een paar keer diep en krachtig in, hou je ogen en mond wijd open ( niet overdrijven)    en druk je ellebogen in je kussen.

Laat tijdens de uitademing alle spanning los.

Herhaal dit een 6-tal keer.

Wakker? Of nog niet helemaal?
Ok.

Wrijf in dit geval de knokkels van je voetgewrichten en de binnenkant van je handgewrichten krachtig tegen elkaar.
Strek tenslotte je armen boven je hoofd uit en rek je helemaal uit.
Neem een kopje groene verfrissende thee ( of rozemarijn).

Een meditatief moment voor jezelf…stel je voor, je geniet op een zalig plekje van de zonsopgang, de zon gaat heel langzaam op en je laat de kleuren rood, oranje en geel op je inwerken.  Kleuren die je wakker en helder maken. Stel je voor dat je iemand bent vol kracht, vol plannen, vol nieuwe impulsen, je geniet ten volle van het leven, je leeft vanuit je stralende hart, je leeft vanuit totale verbinding met AL- WAT- IS.

Als ondersteunende affirmatie kan je jezelf nog even verder die krachtige oppepper gunnen:
‘ Ik voel me boordevol energie en levenslust en ik geniet met volle teugen van het leven, hier en nu en continu. Zo is het’.

Het mooiste geschenk van de ziel is voor ieder mens het vermogen tot blijheid ‘ – Vauvenargues.