Yin Yang Yoga

Yin Yang YogaEén van de manieren waarop je je licht kan laten stralen, is yoga. Niet alle yogalessen zijn hetzelfde.
Ik heb ook zelf ervaren dat sommige yogalessen een meer mannelijke energie droegen, omdat de focus lag op het krachtiger maken van de spieren, het versnellen van de hartslag en snelle bewegingen. In dit geval spreken we over yang-yoga, die veel krijgerhoudingen bevatten.
Als je zelf al een niet ontspannen levensstijl hebt, is je leven al meer geladen met yang-energie. En om nog even de lijn door te trekken, met donkere yang-energie. Donkere yang-energie waarmee velen dagelijks onbewust of meer bewust uitgedaagd worden door bijvoorbeeld een competitieve werkomgeving. Het laatste wat je dan nodig hebt zijn yoga-lessen die onbewust richting jezelf vergelijken met anderen uitgaan.
Er zijn dus ook yoga-lessen die meer yin georiënteerd zijn, met meer vrouwelijke energie, met de focus op strekken, versterken, centreren, ademhalen, evenwicht en innerlijke rust. Hier wordt meer op de mat gedaan en minder staand. Je wordt ook aangemoedigd de ogen te sluiten, controle los te laten, te voelen en te vertrouwen op je innerlijke ervaring.

De omgeving is heel rustgevend en de yoga-leraar praat zelf ook rustig en zacht.
Donkere yin-energie in yoga-lessen voel je als er een sfeer van jaloezie is onder cursisten, een geladen gevoel over het eigen lichaam of vaardigheden is, of zelfs angst dat de yoga-instructeur in het openbaar zal corrigeren.
Als je zelf veel stress ervaart, is het verstandig om volle yoga-studio’s te vermijden.
Yoga-lessen die lichte yin- en yang-energie hebben zijn gebaseerd op liefde en niet op angst.
Je voelt je als deelnemer veilig, gesteund, gekoesterd. De aanwijzingen die je krijgt zijn stimulerend en liefdevol. Sommige yoga-lessen die als zacht-versterkend worden aangeprezen, zijn in werkelijkheid heel donker yin of yang. En dit kan je heel snel ervaren en voelen wanneer instructeurs gewend zijn om pittige lessen te geven en jij ervaringen hebt vanuit een zachtere yoga-vorm.
Om die reden is het goed vooraf deel te nemen aan een proefles en zelf de energie te voelen. Dat kan niemand voor jou ervaren.

Mijn fijnste ervaringen waren toch de zachte yin/yang yoga-lessen, met regelmatige ondersteuning van rustgevende klankschalen, met ruimte om helemaal in te voelen en te ervaren en ervaringen te delen.