No comment

No commentEven geen commentaar om de commentaar.
We kunnen onszelf even op dieet zetten en oefenen in ‘no comment ‘.
We kunnen onze innerlijke commentaarstem af en toe even op pauze zetten. Het kan even moeilijk zijn om de pauzeknop in te drukken en de gedachten die vooraf aan aan de commentaar los te laten.
Je mag de dingen even op zijn beloop laten.
Na een tijdje zal je merken dat je rustiger bent, minder gespannen.
Een paar tips waarin je kan oefenen in ‘no comment ‘.
1. Je geeft geen commentaar op wat er mogelijk zou kunnen gebeuren. Hierin zijn we allen in min of meerdere mate heel sterk in. We geven al op voorhand commentaar in situaties die nog moeten plaatsvinden. We zijn de beste voorspellers van situaties die op niets zullen uitdraaien. Werkelijk over alles kunnen we commentaren geven die uiteindelijk niet uitkomen.
2. Je geeft geen commentaar op wat anderen mogelijk over jou zouden kunnen denken. Het zijn aannames en gebaseerd op onderliggende gedachten en overtuigingen. Piekeren over wat iemand over jou zou kunnen denken is verloren energie. Je zorgen maken omdat je collega niet onmiddellijk goeiemorgen zegt en invullen waarom je collega geen goeiemorgen zegt is heel verleidelijk.
3. Je geeft geen commentaar over wat je voelt over je lichaam. Als je iets voelt, schuim het hele internet niet af om te zoeken naar een mogelijke ziekte of trek niet zomaar conclusies dat je een ziekte hebt. Je kan nog altijd een natuurgeneeskundig arts raadplegen als het gevoel niet overgaat.
4. Je geeft geen commentaar over je gevoelens. Wat je ook voelt, laat je gevoelens er zijn. Zoek eens niet naar de oorzaak, wijs niet naar een mogelijke schuldige als je je bijvoorbeeld verdrietig voelt. Observeer wat je voelt en wees voor even een getuige.
5. Je geeft geen commentaar over de manier waarop anderen zich gedragen. Stel dat je vriendin te laat komt op jullie afspraak, de hele tijd met haar mobieltje bezig is, tijdens het avondmaal haar bord helemaal volschept. Geef eens geen commentaar en laat de ander zijn. Gewoon waarnemen en observeren.
6. Je geeft geen commentaar op dit blog. Je leest wat er staat en je neemt jezelf waar tijdens het lezen. Je leest de inhoud en je laat het blog er zijn zoals het is geschreven. Je geeft geen commentaar.

Inspirerende commentaarloze groet
Mieke
www.miekecoigne.com