Vreugde en plezier

Vreugde en plezierVreugde en plezier hebben in alles wat je doet, laat je groeien. Wat de een fantastisch vindt om te doen, kan de ander gigantisch tegen staan. Waar de een heel goed in is en zijn hand er niet voor omdraait, moet de ander veel tijd insteken voor hetzelfde resultaat. Gelukkig maar eigenlijk, want zo blijft ieder mens op zijn manier ergens goed in en nodig.

Maar wat als je dingen doet die je geen vreugde en voldoening geven. Dag in dag uit hetzelfde werk moet doen en het je neusgaten uitkomt. Je wel eens denkt, als ik dit nog 20 jaar zo moet volhouden, kunnen ze mij wegbrengen.

Niet alleen je werk staat je dan tegen, je energieniveau is dan zo laag, je motivatie op een nulpunt, dat in het leven alles je tegen begint te staan. Er is niets meer waar je nog vreugde uithaalt en over voldoening van het leven, hebben we het maar niet.

Dat we allemaal deze periodes in ons leven meemaken, is een gegeven. Draaien op een automatische piloot, zonder lichtpuntjes te zien. Voor diegenen die totaal uitgekeken zijn op hun werk, je kunt altijd kiezen voor iets anders. Al zou je hetzelfde werk blijven doen, de omgeving is anders, de mensen met wie je samenwerkt hebben een andere energie. Verandering van spijs doet eten.

Een mens heeft vreugde nodig in zijn leven, niet alleen op momenten dat het is toegestaan. We kunnen daar nog wel eens op een bepaalde manier naar kijken. Iemand die altijd met een stralende lach op zijn werk binnenkomt en die lach krijg je niet van het gezicht. Daarbij kun je denken, neem jij je werk wel serieus. Jazeker wel, wat deze persoon presteert, is misschien net zoveel als diegene die alles bloedserieus neemt, maar misschien geen vreugde meer uit het werk haalt.

Diegene die de vreugde van het leven inzien, ongeacht wat ze doen, zijn diegenen die begrijpen dat door plezier te hebben in de dingen die ze doen, je je eigen bewustzijn mee vergroot. Je gaat bewuster leven. Door te relativeren, humor te hebben ga je het aardse leven anders zien. Je ziet het als een reis, een hele mooie reis, waar je zelf het maximale uit dient te halen.

Dat is die hogere staat van bewustzijn. Je realiseert je heel goed, dat alles tijdelijk is, niets blijvend is en alles wat er is er mag zijn. Je kunt het accepteren of niet. En als je het accepteert, maak er dan wat van. Door plezier te hebben, doorspekt met humor, krijg je voldoening in de dingen die je doet.

Kun je er zelf ook heel erg van genieten, omdat jouw staat van bewustzijn geen zelfkwelling kent. Je maakt er iets van, ook al vind je het niet leuk. Je relativeert met jezelf. Heb ik deze klus achter de rug, beloon ik mijzelf met iets. Zo houd je het plezier er in en haal je voldoening uit wat je doet.

Het is de kijk op het leven, de manier waarop je er mee omgaat. Dat laatste is bepalend, je hoeft niet de hele dag met een grote glimlach rond te lopen, en als het je allemaal tegenstaat, verander dan. Laat datgene wat je doet niet je leven van afhangen.

Denken dat als je iets anders doet, dat je dan wel vreugde en voldoening zal ervaren, is vaak een verkeerde gedachte. Dan zal het in het begin misschien even aan je wensen voldoen, maar die vreugde verdwijnt snel. Je attitude ten opzichte van het leven is een negatieve. Dat haalt je naar beneden.

Om die reden is datgene wat je moet doen vele malen beter met een goed gevoel er bij, en er plezier in hebben in de dingen die je doet. Dan zit het geluk en de vreugde in jou, dan groei je als mens, omdat je luchtiger in het leven staat, daardoor ook beter kan accepteren dat ieder mens het op zijn eigen manier mag doen.

Medium Clarisa
Top Paragnosten