Wat we ons zelf allemaal niet wijsmaken

Wat we ons zelf allemaal niet wijsmakenWat we ons zelf allemaal niet wijsmaken. Ooit wel eens gekeken naar de conversaties die je met jezelf hebt, de hele dag door. Wel eens bewust bij stil gestaan wat jij jezelf allemaal wijs maakt! Best leuk hoor, het te doen, dan kom je achter zoveel dingen, die helemaal niet kloppen. Dat we vaak een heleboel erbij verzinnen dat niet van toepassing is.

We maken onszelf wat wijs. Als ik zeg wijsmaken, dan zou dat toch het vergaren van kennis moeten zijn, niets is minder waar. Alle kennis die we opdoen, doen we vaak teniet door onszelf van alles wijs te maken.

Jezelf wijsmaken is jezelf onzin vertellen. Invullen van iets, oordelen over iets. Jezelf iets wijsmaken is jezelf ook vaak bang maken. Dat je iets niet kan, dat iets je niet lukt, dat een ander je niet leuk vindt, links laat liggen, omdat die niet direct reageert. Dat een ander boos op je is, dat een ander je afwijst. Dat maak we onszelf allemaal wijs.

En weet je wat het erge is, je gaat er nog in geloven ook, in al die onzin die je jezelf wijsmaakt. Is het niet veel beter jezelf echt wijs te maken en al die onzinverhalen die je aan jezelf vertelt, naar het land der fabelen te verwijzen?

Zolang we niet inzien dat we aan onszelf leugens aan het vertellen zijn, stapelen de leugens zich op. Voor je het weet, ben je jezelf helemaal kwijtgeraakt, en slaat de angst en onzekerheid hard toe. We maken onszelf veel dingen wijs, die er helemaal niet zijn.

Dit komt omdat we te gericht zijn op anderen en te weinig op onszelf. Gericht zijn op anderen, denk je al snel, wat zal die er wel niet van vinden, kan ik dit wel zeggen. Uitgaande wat een ander verwacht, ga je je aanpassen en dat aanpassen neemt een nare vorm aan en wordt daarbij versterkt door onze eigen negatieve gedachten over onszelf.

Je begrijpt dat dit alles tezamen van jou een bang en angstig wezentje maakt, die op een gegeven moment de draad kwijtraakt, want de draden zijn een grote kluwen in je hoofd geworden. Allemaal chaos daarboven, die moeilijk uit elkaar te halen is.

En jij die gelooft wat je hoort en jezelf vertelt. Jij die er in trapt wat je jezelf wijsmaakt. En nog steeds meer rekening gaat houden met anderen. Hier kom je toch op een gegeven moment niet meer uit. Hier raak je toch compleet door in de war!

En dat gebeurt dus ook, bij velen, die allemaal zichzelf heel veel wijsmaken en zich daardoor klein en afhankelijk maken. Meegaan in de stemming van een ander en zich daarop aanpassen, de hele dag door. Dodelijk vermoeiend. En zo voel je je ook, vermoeid, voortslepend de dag door. Telkens weer je energie inleveren aan een gedrag wat niet jouw gedrag is. Afgestemd op omstandigheden.

Zolang jij jezelf wijsmaakt dat anderen belangrijker zijn dan jijzelf, blijf je je aanpassen aan die anderen. Je zult merken dat je dit op een gegeven moment niet meer kan en je opgebrand, uitgeblust, overspannen bent geraakt.

Je hebt je druk gemaakt over wat anderen van je zouden vinden. Je hebt complottheorieën in je hoofd bedacht, hoe anderen je graag zouden willen zien. Je hebt jezelf wijsgemaakt dat jij naar de pijpen van anderen moet dansen, zodat ze je leuk, interessant en geweldig vinden.

En het resultaat van al deze moeite? Niet gezien hè. Het wordt tijd te stoppen met jezelf van alles wijs te maken en je gevoel te gaan volgen, dan ga je doen wat goed is voor jezelf en volgt de rest vanzelf. Is een pittige verandering, maar met hulp van online Top Paragnosten gaat het je zeker lukken. Bel met ze op Top-Paragnosten!

Medium Claris