Alleen maar liefde geven

Alleen maar liefde gevenAlleen maar liefde geven, bloeit een relatie niet van op

Geen idee hoe jij tegen de liefde aankijkt, wie weet heb jij er een beeld bij, dat liefde voor jou betekent, altijd klaarstaan voor anderen, dat je dan liefde geeft. Of dat het is! Er is nog iets anders, dat heel belangrijk is en laten ze ons dat niet altijd vertellen. Maar wel nodig is om een relatie te laten bloeien.

Weten we niet wat dat is, moeten we eerst een paar keer flink onze neus voor stoten in de liefde om er achter te komen, wat ze ons vergeten zijn te vertellen. Alleen maar liefde geven namelijk, maakt je niet geliefd. Dat is wel wat ze ons op de mouw spelden, toen we klein waren. En we zagen het ook als voorbeeld. We weten dus niet beter.

Je zag je moeder en die gaf, in de vorm van zorgen voor iedereen in het gezin. Het eten, de was, het schoonmaken, de liefdevolle woorden voor iedereen. Ja soms, dan schoot ze wel gigantisch uit haar slof. Die woede-uitbarstingen die staan in je geheugen gegrift. Je begreep er toen niets van. Je kon uit school komen en dan was je moeder zomaar heel boos op je. Je had niets gedaan. Dan ging je maar snel weg, naar je kamer, of naar buiten.

Het gebeurde ook wel tussen je vader en je moeder, dan was je het zelf gelukkig niet. Maar wat konden die twee te keer gaan tegen elkaar zeg. Je voelt de rillingen nog over je rug. Er waren ook hele goede tijden hoor, over het algemeen was je moeder een hele lieve moeder. Ze beschermde je ook. Soms te, maar dat zag je niet.

En ja, zo ben je zelf ook geworden, je moeder was er voor jou en je hebt haar manier van in het leven staan overgenomen. Die woede uitbarstingen die wil je voorkomen, en toch, je hebt er ook last van. Je begrijpt ze nu ook beter waarom je moeder ze had. Dan zit het je tot aan je keel, dan heb je het gevoel dat je de enige bent die alles moet oplossen. Dat je partner lekker zijn leven aan het leiden is en jou laat stikken.

25 jaar zit ze inmiddels in een relatie en ze vraagt zich terdege af of ze nog wel wil blijven. Haar partner heeft een moeilijk karakter, vindt ze zelf, valt niet mee te praten. Ze heeft een ander ontmoet, waarom kan ik daar wel mee praten. En ja hoe nu verder, luidt haar vraag aan het medium.

Zo wil ze in ieder geval niet verder. Zet er dan een punt achter, ja maar dan kom ik in de problemen. Ga er dan iets voor doen. Hij zegt niets, hij laat me zitten, ziet me niet staan. Heb je dat al eens aangegeven? Ja zo vaak, maar meneer draait zich boos om.

Ik moet alles doen, komt geen goed woord meer uit voor alles wat ik doe. Hebben jullie met elkaar wel gesproken over wat je wilt, hoe je het wilt en hebben jullie wel samen aan de relatie gebouwd? Het bleef even stil aan de andere kant van de telefoon op Top-Paragnosten. Tja, eigenlijk niet. Maar ik wil dat hij verandert en dat doet hij niet.

Dat kan ik mij heel goed voorstellen, want jullie staan mijlenver uit elkaar en kijken naar de ander, die moet er voor zorgen dat je gelukkig en tevreden bent. Ben je nog blij met de dingen die je zelf doet?

Nee helemaal niet meer. Misschien daar eens mee beginnen, ieder volwassen mens is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk. Als jij weer geluk kunt gaan putten uit de dingen die je doet, verander je ten goede. Je zult zien dat het ook zijn positieve weerslag heeft op je partner.

Daarnaast op een andere manier met elkaar in gesprek gaan. Vraag eens of hij gelukkig is. Vraag eens waar hij behoefte aan heeft, wat hij mist in zijn leven en in de relatie. Vraag eens waarom hij zo nors is. Weet niet of ik dat nog kan opbrengen. Dat is aan jou, zegt het medium. Dan is het einde oefening en kun je er maar beter nu een punt achter zetten. Jullie hebben iets vergeten te doen in de relatie, zoals de meesten. Jullie hebben vergeten te streven er samen iets moois van te maken. Iets solide. Jullie hebben elkaar niet beter leren kennen en naar elkaar gekeken en verwacht dat de ander het geluk kwam brengen. Hier lopen de meeste relaties op stuk.

Alleen liefde geven, ziet niemand je staan. Je behoeftes aangeven naar elkaar, dan streef je samen naar een betere verstandhouding en groeit een relatie van. Dan ziet de ander je ook staan. Met alleen liefde geven, redden we het tegenwoordig niet meer in een relatie.

Medium Clarisa