Weten- voelen- wijsheid

Weten- voelen- wijsheidWeten- voelen- wijsheid. Veel weten kan een hindernis vormen om weinig te moeten voelen.
Mensen die veel weten worden doorgaans in onze samenleving bewonderd om hun kennis. Veel weten kan ook een valkuil zijn.
Wijsheid heeft vooral te maken met ervaringen. Ervaringen die vaak met blutsen en builen zijn opgedaan.
Vrouwen belichamen meer en meer de moed en het doorzettingsvermogen om te ondernemen, ongeacht wat het is.
Met vallen en opstaan en mogelijk met ‘falen’. Maar is het ‘falen’? Ik las deze week een openhartig artikel van Professor Rik Torfs, als Rik, de mens achter zijn titel en functie.
Ik verwoord kort wat Riks’ boodschap is in het interview. Enerzijds worden we aangemoedigd om te ondernemen, te scheppen, te creëren. We steken onze nek uit. We maken gebruik van onze kennis en ervaringen.
We voelen dat hetgeen we willen ondernemen, overeenstemt met onze levensmissie. We hebben meer dan kennis genoeg. We vertrouwen dat onze onderneming zal lukken. Soms verloopt het anders. Onze zaak loopt op een sisser af.
We hebben één en ander niet echt goed aangepakt. Aan de zijkant staan mensen die met verborgen maar wel gevoeld leedvermaak reageren. We durven niet meer te vertrouwen op onze innerlijke wijsheid.
En toch vraagt het voor vrouwen de moed en de kracht om trouw te blijven aan onze levensmissie. Misschien op een andere manier, met andere mensen.
Dit soort ervaringen brengt ons een diepe wijsheid. In het verwerken, integreren en transformeren van verwondingen, ontgoochelingen.
Als we ons ontgoocheld terugtrekken, niets meer ondernemen, blijven we in frustratie en ongelukkig zijn hangen.
Soms verwachten we op een onrealistische manier dat alles wel goed zal uitpakken. We denken dat weten en kennis de enige hulpbronnen zijn die ons hoogste potentieel aanraken.
Wijsheid openbaart zich in het aannemen van alle blutsen en builen die we oplopen. Ons ego wordt geraakt en aangeraakt.
Wijsheid is wat we mogen ontvangen door ervaringen en is niet logisch noch juist.
Kennis kan intimideren. Wijsheid openbaart zich geruisloos. Stil.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 49
www.miekecoigne.com