Onzichtbare schulden?

Wel eens gehoord van onzichtbare schulden?

Bij schulden denken we direct aan een financiële schuld, die we hebben en nog moeten betalen. Kopzorgen kunnen ze geven, zeker als het elke maand al moeilijk rondkomen is en de situatie in feite uitzichtloos is.

Dat we een vangnet hebben in Nederland op gebied van financiële schulden is mooi, maar daar kom je pas als vele deurwaarders je deur hebben gepasseerd en jij aan het einde van je latijn bent. Een financiële schuld is een zichtbare schuld. Je weet dat die er is en dat die moet worden opgelost.

Er zijn ook onzichtbare schulden, die vaak nog veel zwaarder wegen dat datgene wat zichtbaar is. Wat dacht je van het altijd hebben gepest van een zusje of broertje. Omdat jij altijd baas boven baas wilde zijn en je geweten nu op volwassen leeftijd knaagt. Omdat je ziet dat dat zusje of broertje het zo moeilijk heeft in het leven. Toen je het deed, had je geen idee. Nu je ouder en wijzer bent, begrijp je donders goed dat je dit nooit had moeten doen. Vertel ik het wel, vertel ik het niet. Misschien kan ik het nu nog goedmaken, mijn onzichtbare schuld inlossen.

Een andere onzichtbare schuld is bijvoorbeeld het kleineren van je partner. Als je midden in de relatie zit, weet je diep van binnen wel dat je het doet en het geen schoonheidsprijs verdient. Maar je gaat door. Je zal de ander willens en weten willen kleineren, omdat hij niet doet wat jij wilt en er boos over bent. Als de relatie dan voorbij is, je partner pikte het niet meer, en je inziet wat je hebt gedaan, sterker nog, je hebt verschrikkelijk verdriet van de breuk, omdat je nooit had gedacht dat de ander je zou verlaten. Piep je ineens anders. Dan zie je hoe dom je bezig bent geweest en wat een spijt je hebt en dat dit nooit had mogen gebeuren.

Het zijn de onzichtbare schulden waar we het meeste last van hebben en vaak pas achteraf inzien. Een andere vorm van schuld achteraf zien na een verbroken relatie is, stilzwijgen en doodzwijgen. Had ik mijn mond toen maar open gedaan. Had ik maar gezegd waar ik boos over was, dan was het misschien nu nog goed geweest.

Wat je eigenlijk doet is de liefde binnen een relatie om zeep helpen. Vanuit onvolwassen gedrag, net zoals je vroeger bij een broertje of zusje hebt gedaan, wil je de macht over je partner. Je wilt dat alles binnen het huisgezin op jouw manier gebeurt. Je partner moet zich daar maar aan onderwerpen. Krijgt geen ruimte voor zichzelf. En als hij tegensputtert, dien je hem van repliek. Dat jouw partner hier niet van gediend is, niet zit te wachten op nog een moeder, moge duidelijk zijn. Dat jezelf hiermee de relatie compleet ondermijnt, ook.

Dat je partner het op een gegeven moment niet meer pikt, dat jij hem in feite overal de schuld van geeft, van jouw rotgevoel, dat snap je achteraf. Je hebt werkelijk geen idee wat je aan het doen bent geweest. Je herhaalt onbewust zoals je het in je jeugd voorgespiegeld hebt gekregen van je ouders. Dit is een onzichtbare schuld die je met je meedraagt en zwaar weegt.

Je bent baasje gaan spelen in de relatie. Je hebt dit niet bewust gedaan. Je dacht dat het jouw taak was. Het in het gareel houden van de kinderen, zorgen dat het huis altijd aan kant is, de kinderen en partner het aan niets ontbreekt. Maar daar moet wel iets tegenover staan, dek je onbewust. Luisteren. Als jullie niet luisteren, zwaait er wat. Ik doe dit allemaal voor jullie. Dan moeten jullie ook iets voor mij doen. Voor wat hoort wat, zo is het.

Het komt geen seconde bij je op dat wat je doet, niet goed is. Je ziet het niet waar het verkeerd gaat, waar het aan schort als je er midden in zit. Je vindt dat zij aan jou anders een schuld hebben, omdat jij alles voor hun doet.

Dit noemen we onzichtbare schulden die een enorme stempel drukken op de persoon zelf, maar ook op andere dierbaren. Met name de partner die het moet ontgelden en dit op een gegeven moment echt niet meer pikt.

Waarom doet de mens dit eigenlijk? Vanuit een onvermogen, vanuit onvolwassen zijn. Omdat je nog heel veel moet leren. Omdat het leven een grote les is van vallen en opstaan en wakker worden. Het leven leven is een kunst op zich en daar horen onzichtbare schulden niet in thuis.

Gelukkig kunnen we ons richten op top paragnosten en top mediums die bij machte zijn, onzichtbare schulden aan het daglicht te brengen, zodat jij ze ook ineens heel duidelijk ziet en jezelf er van kunt verlossen.

Medium Claire