Jij als bron

Jij als bronWe vergeten vaak dat wij zelf de bron van ons eigen leven zijn. Jij als bron, voor de zuurstof die je inademt, voor de energie die je opdoet. Voor het leven dat je leeft. Jij bent daarvoor de bron.

Als je jezelf vergeet als bron, wordt het leven naar en armoedig. Dan laat je je bron los. Dan gun je jezelf geen frisse lucht, een frisse wind door je haren. Dan neem je vaak niet de juiste zuurstof tot je. Dan word je een speelbal van de wind, van je omgeving.

Je laat als het ware je eigen bron, waaruit jij de liefde voor jezelf kunt plukken en oneindig is, los. Anderen laat je dan voor jou beslissen. Anderen laat je je van alles wijsmaken. Jouw bron verdroogd, verpieterd. Die doet niet meer mee.

Je ervaart dit als heel veel twijfels hebben bij alles. Onzekerheid die je parten speelt. Angst die bezit van je neemt. Wegduiken, niets durven zeggen. Jezelf wegcijferen. Jouw bron die kan je dan niet meer voeden met liefde. En komt met jou in conflict.

Alle conflicten die we in ons leven hebben, is als het ware, een verloochening van je eigen liefdesbron. Wil dat zeggen dat we alles moeten accepteren? Nergens tegenin moeten gaan? Nee, juist wel. Maar hoe ga je er tegenin? Hoe zorg je er voor dat je blijft putten uit je eigen liefdesbron, terwijl je het niet eens bent met de dingen zoals ze in je leven gebeuren.

Niet kijken naar de ander zijn onvolkomenheden. Kijken naar wat jouw hart zegt. Als iemand onaardig is, je pijn doet, dan zegt jouw bron. Voel je het? Wat ga je er aan doen? Vaak gaan we dan de strijd aan met de ander. We verwijten die dan dat ze ons pijn doen.

Dan zegt je bron. Hier los je het niet mee op hoor. Hierdoor creëer je nog veel meer strijd. Je bron zal altijd vanuit liefde willen blijven handelen. Als iemand je pijn doet, geef dan juist liefde. En geen strijd.

Door met liefde een ander toe te treden, zul je zien, verdwijnt de strijd. Jouw bron zegt. Geef naar de ander aan dat je pijn voelt. Dat je je gekwetst voelt. Want als je dat zegt, weet ik dat je voor mij vecht. Voor mij klaarstaat. Dan begrijp je dat die pijn die je voelt, niet bij mij, je bron binnen hoeft te komen.

Zo houd je pijn buiten de deur. Door je bron te gebruiken. Een hele grote onuitputtelijke bron van liefde.

We denken dat we liefde zijn. We denken dat we liefde geven. We doen dat ook wel. Maar als iedereen dat denkt en jij toch pijn ervaart. Kun je dan anders naar de situatie kijken? Dat je begrijpt, die ander probeert het op zijn manier goed te doen. Alleen voelt het voor mij niet goed!

Als ik de ander vanuit mijn bron duidelijk en liefdevol aangeef dat, zoals die het doet, mij pijn doet. Dat ik daar veel meer mee bereik, dan de ander iets te verwijten!

Dat is de kracht van de liefde. Van jouw liefdesbron.

Medium Clarisa

Box 53

Top-Paragnosten.nl