Kritiek, horen we liever niet
Kritiek, horen we liever niet, toch kunnen we er vaak iets van leren. Niemand zit te wachten op een paar kritische woorden van een ander. Bij iedereen wordt dat ervaren als een persoonlijke aanval. Als dat zo is, dan zeg je daarmee tegen jezelf, ik ben bang dat ik het niet goed doe. Ik kan kritiek niet aan. Ik ben bang voor een verandering. Ik wijs mijzelf af. Of als je hoog van de toren blaast, klets jij maar lekker, ik doe het goed en niemand maakt mij iets wijs.
Over het algemeen kun we er niet zo goed tegen, als een ander ons ergens op aanspreekt. We kunnen er ons voor gaan schamen, er voor wegduiken. Het kan ons bezighouden en boos maken, wat denkt die ander wel. Vaak zijn dat onze eerste reacties, en dat komt omdat we het ervaren als iets negatiefs.
Het heeft met onze jeugd te maken, de manier waarop we gecorrigeerd werden destijds. Als dit met een negatieve klank was, dan heb je later moeite met het ontvangen van kritiek. Als kind wil je niets verkeerd doen, want je wil dat je ouders trots op je zijn. Ouders daarentegen staan er niet altijd bij stil, bij de impact van hun woorden en de lading die ze er aan geven.
Jij als kind, die loyaal wilt zijn, graag het goed wilt doen, is gevoelig voor de woorden die naar je worden uitgesproken. Ieder mens wordt blij van een compliment. Als een kind benaderd wordt met een positieve attitude en daarin verpakt de correctie, zal die later op volwassen leeftijd veel minder moeite hebben met kritiek, als die ergens op aangesproken wordt.
Helaas, we zullen het er mee moeten doen, zoals het ons destijds is aangeboden. Maar we kunnen er wel anders mee omgaan, nu we volwassen zijn en anders naar kritiek kunnen gaan kijken en binnen laten komen.
Kritiek kun je namelijk ook op een andere manier bekijken. Diegene heeft waarschijnlijk net zo als jij een opvoeding gehad waarbij die ook zo werd benaderd. We nemen alles een op een over. Als je dit nu in je achterhoofd houdt, dan komen de woorden direct al anders binnen.
Je schrikt er minder van, je slaat er niet bij dicht. Je luistert er echt naar en zult er dan ook een bepaalde redelijkheid in terug zien. Wat zeker helpt, is de ander aangeven. Dank je wel, hier kan ik iets mee. Waarom is dat zo belangrijk. Het klaart direct de lucht. Voor de ander en voor jezelf. Deze zin neutraliseert de energie.
Door er zo mee om te gaan, kun je het ook veel makkelijker loslaten en met een neutrale bril zelf naar kijken. Deze persoon zegt dit niet voor niets. Welke kern van waarheid zit er in. Wat kan ik er mee en moet ik er iets mee. Is het je baas, dan zal het anders binnenkomen, dan van je partner of een vriend of vriendin. Dit telt allemaal mee hoe groot de impact is.
Houd er ook rekening mee dat als de ander hard van de toren blaast, het vaak zo is, dat die ander zelf niet zo lekker in zijn vel zit. Anders zou die het niet zo brengen. Ook dan is de zin, dank je wel, hier kan ik iets mee. Of ik ga er over nadenken, een hele goeie. Als de ander een kort lontje is, door iets in zijn eigen leven, drijf je het zelf niet op de spits. Het escaleert hier ook niet door.
Je kunt ook er nog een vraag over stellen. Kun je aangeven wat je precies bedoelt, of ik begrijp het niet goed, geef nog wat meer tekst en uitleg. De boodschap die je hiermee aan de ander geeft is, jij mag zeggen wat je wilt, ik raak er niet van mijn stuk door. Ik sta er open voor, maar wil het wel kunnen begrijpen. Ook zo wordt de lucht weer geklaard.
En weet, in kritiek zit altijd een kern van waarheid, die je diep van binnen zelf ook vaak al weet. Boos worden op de ander, of je geschoffeerd voelen, dan houd je jezelf ook wel een beetje voor de gek.
Medium Clarisa
Top Paragnosten