Veilig verder

numerologieSpiritueel betekent volgens woordkenner Van Dale:  de geest, het niet-stoffelijke betreffend of, als je over personen spreekt:  openstaand voor alles wat met religie en metafysica te maken heeft. En metafysisch is dan weer alles wat boven het waarneembare uitgaat.

Mensen zijn, behalve dat we een stoffelijk lichaam hebben, zelf natuurlijk ook iets wat boven het waarneembare uitgaat. Want gevoelens en gedachten, intuïtie en dromen, de dingen die ons het grootste deel van de dag (en nacht….) bezighouden, zijn niet tastbaar, niet stoffelijk. Dat zijn de producten van onze geest, dat unieke deel van elk mensenkind.

Gevoelens en gedachten kunnen je behoorlijk uit balans brengen. De liefde (of het omgekeerde), ervaringen die je meemaakt, de (ex)partner, kinderen, werk, gebeurtenissen waar je bang voor bent, beslissingen waar je tegenaan hikt of een droom die je maar niet loslaat.
Zulke ervaringen hebben gevolgen: je komt niet op gang, het lijkt wel of er lood aan je voeten hangt. Dan kan het een uitkomst zijn om iemand te spreken die voor jou de schijnwerper zet op dingen die op dat moment voor jou belangrijk zijn. Zelf zie je die dingen doorgaans niet, omdat je te diep in zo’n situatie zit, vergelijk het maar met een kapper die ook niet z’n eigen haren knipt. Daarvoor is iemand anders nodig die met jou meekijkt, zodat je samen het volgende deel van jouw levensreis verkent.

Nu laat numerologie, als ik even flink ga rekenen, de hoogte- en dieptepunten in het verloop van een héél leven zien. Toch lezen de meeste mensen die zo’n uitgebreide levensloop in de kast hebben liggen, dat alleen op Nieuwjaarsdag door. Vreemd he, maar dat is kennelijk zo’n moment waarop mensen daar aan denken en lezen ze niet álle komende jaren, maar alleen de berekeningen over het eerstvolgende jaar door.
Dan denk ik weleens aan auto’s op een donkere weg: het licht van de koplampen maakt slechts een klein deel van de totale route zichtbaar. Precies genoeg om veilig verder te kunnen gaan.